Det skriver pressen om Brandbjerg
Her på siden findes den seneste pressedækning for Brandbjerg Højskole.
Pressemeddelelse:
Nye højskolesange skal samle Danmark
Brandbjerg Højskoles forstander har bidraget med to sange til den nye udgave af Højskolesangbogen, Danmarks i øjeblikket mest populære bog.
Efter 14 år udkommer nu en ny udgave af Danmarks for tiden mest solgte bog, Højskolesangbogen. Den 19. udgave af Højskolesangbogen er netop frigivet den 12. november og den indeholder både klassiske og nye fællessange til glæde for de mange, der har fundet og genfundet glæden ved at synge i flok. Ud af bogens 601 sange er 151 “nye” i den forstand, at de ikke tidligere har været i bogen, men de fleste af dem er kendte fra andre sammenhænge.
Kun 25 sange er derimod helt nyskrevne og dermed ukendte for langt de fleste. Af disse 25 nye sange har forstander Simon Lægsgaard fra Brandbjerg Højskole skrevet de to. Med titlerne: “Afmagtssangen” og “Kaos i min hjerne” er der tale om sange, der tager livtag med nogle af nutidsdanskerens allerstørste eksistentielle udfordringer.
Simon Lægsgaard har i mange år arbejdet med poesien, og de sidste par år har han også skrevet omtrent 20 fællessange. “Det er en meget vedkommende måde at kommunikere på. Flere og flere får øjnene op for den enorme kraft, der ligger i det at synge sammen. Fællessang bygger bro til de andre, bro til verden og bro mellem fortiden og fremtiden, og på den måde indrammer fællessangen dannelsesfeltet på alle sider. At synge sammen er dannende i sig selv – det styrker bevidstheden om, at vi alle deler noget med hinanden,” siger Simon Lægsgaard.
Højskolesangbogen er ikke kun den mest udbredte sangbog i Danmark. Det er også en af de mest solgte bøger på dansk overhovedet. Højskolesangbogen har altid spillet en væsentlig rolle i den danske sangtradition. Den har formået at fastholde sin position, fordi dens indhold er ændret i takt med samfundsudvikling fra landbrugssamfund, over industrisamfundet til vor tids senmoderne samfund.
Enestående dokument over dansk kultur
Med udgivelsen af den 19. udgave er den stærkeste repræsentant for dansk fællessangskultur nu klar til at gå de næste 15 år i møde. Den nye udgave indeholder 601 sange med noder og becifringer. Samtidig med Højskolesangbogen udkommer en sanghåndbog med baggrundsartikler om samtlige sange, en melodibog med klaverarrangementer og en særlig udgave med stor skrift.
Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 og har siden da været en sangskat og et dokument over dansk kultur, som ikke har sin lige. Man kan læse den som et fælleshistorisk dokument, hvor sangene fortæller om danskernes håb og drømme de sidste mange hundrede år.
”Fællessang skaber håbet om en lysere fremtid, selv når mørke skyer truer i horisonten,” siger Simon Lægsgaard, og håbet er netop et gennemgående tema i hans sange. De to sange som sangbogsudvalget har udvalgt til den nye sangbog er ingen undtagelse. Her møder man nutidsmennesket, på den ene side udfordret af verdens ondskab, samfundets krav og livets smerte, og på den anden side anden side begrænset af sin egen manglende orke til at bryde ud af de spændetrøjer, der forhindrer åndsfriheden, modet og livet i at vokse.
Men den gennemgående pointe i begge de valgte sange, ligesom i mange af Simons Lægsgaards andre sange og digte er, at håbet vokser ud af smerten, længslen og afmagten, så snart den får den mindste anledning til det.
“At få håbet til at vokse kræver to forhold. Det kræver først og fremmest en erkendelse af, at der er noget man længes efter. Men det er ikke nok i sig selv. Det kræver dertil et rum, hvor man får lov til og giver sig selv lov til at arbejde på sit eget håb. Det er det rum vi forsøger at skabe blandt andet på højskolerne, hvor fællessangen er en vigtig komponent.”
Under Coronakrisen fik højskolesangbogen en revival med morgensang på DR, og den blev hurtigt nummer et på bestsellerlisterne hos boghandlerne.
Sangbogen fejres med kursus
Brandbjerg Højskole fejrer den nye Højskolesangbog med et sangkursus i julenstegn, hvor både de gamle og nye sange skal synges. Hver kursist får et eksemplar af den nye sangbog med hjem. Kurset byder blandt andet på foredrag med Jørgen Carlsen, formand for Højskolesangbogsudvalget og komponist Erling Lindgren, som står bag en række af de mest elskede sange i Højskolesangbogen. Det finder sted fra den 30. november til 4. december 2020. Her vil forstanderen selvfølgelig også fortælle om sine egne sange. Og der er meget at komme efter, hvis man skal tro Simon Lægsgaard:
“Fællessang er først og fremmest erotisk. Den har en skabende kraft, der konstituerer fællesskaber. Den fremkalder bevægelse hos dem, der giver sig hen til den- bevægelse som forstærkes og gøres vedkommende, fordi den deles med andre. Nogle gange en boblende begejstring, der løfter ånden, andre gange en vemodig følelse, der fremmer eftertanken. Alt sammen vand på livsoplysningens mølle. Fællessang er med andre ord dannende i den forstand, at den enkelte i fællesskabet kan få øje for både egne og andres bevæggrunde. Med afsæt heri skabes modet og handlekraften til at vælge og forandre sig selv og verden -og nedenunder alle de kulturbestemte bevæggrunde, opdager man i sangen den evige længsel, som driver hele værket og dybest set er det eneste, der skaber mening i vores liv – længslen efter samhørighed.”
En række af Simons sange og digte kan ses HER
Kontakt:
Kontakt: Forstander Simon Lægsgaard, 61 34 49 16, sl@brandbjerg.dk
Bestyrelsesformand Asser Amdisen, 21 37 45 52, asser.amdisen@georgstage.dk
Pressemeddelelse – nyeste
Se også tidligere pressemeddelelser her:
Pressefotos


Indslag fra TVSyd – Brandbejrg Højskole jubler over redning
TVSyd: Brandbjerg Højskole jubler over redning – 31.03.20 kl.19.30
BRANDBJERG HØJSKOLE

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser