Slotte og herregårde - nyt liv til gamle huse

Mandag 23. – fredag 27. september 2019 (uge 39)
En uge med besøg på slotte, herregårde og godser. Når vi ikke er på tur, giver en perlerække af specialister oplæg om emnet, og de huse vi besøger.

TILMELD DIG HER

Elever og kursister på Brandbjerg Højskole skaber dagligt liv og leben i den gamle Brandbjerg herregård, der har historiske rødder helt tilbage til middelalderen. Den er derfor den perfekte ramme om temaet ”Nyt liv til gamle huse – Slotte og Herregårde 2019”.

Det er en stor opgave at bevare de danske slotte og herregårde, både mht. vedligehold af bygningerne; men i lige så høj grad med at skabe liv og arbejdspladser i dem. I ugens løb besøger vi flere spændende slotte, hvor man har løst opgaven på meget forskellige måder.
Vi møder ”det nye” Nyborg Slot i Danmarks Riges Hjerte, og hører om arbejdet med at blive til Verdensarv.

På Schackenborg Slot arbejdes der med gastronomiske specialiteter, events og udbygning med nyt besøgscenter. Her får vi også tid til en tur gennem den smukke Slotsgade.
Gram Slot med bygninger fra 15-, 16- og 1700-tallet og avlsgården, der hører til slottet, er nænsomt restaureret og omdannet til koncertsal, hotelværelser, gårdbutik, café & restaurant, slotskøkken og eventplads, hvor der er plads til 50.000 gæster.

Der bliver også tid til et besøg på Egeskov Slot, der gennem mange år har udviklet nye driftsaktiviteter. Her skal vi bl.a. se den fine modeudstilling Fra slotsfruernes gemmer.
Hjemme på højskolen har vi inviteret eksperter til at give gode foredrag; musikere til at synge med os, og naturvejleder til at guide os i den meget smukke park og natur omkring højskolen.
Om aftenen skal vi nyde livet, et glas vin, en god samtale eller måske en spændende film med flotte billeder af slotte og herregårde fra forskellige tidsaldre.
Vel mødt til en dejlig uge med fyrstelige oplevelser.

 

Kursusvært:  Tidl. museumsformidler, højskolelærer Annemarie Kruuse, der har beskæftiget sig med emnet gennem hele sin karriere, og stået i spidsen for kurset siden 2008.

Medvirkende:
· Seniorforsker dr. phil. Annette Hoff: Den Gamle By
Mette l. Thøgersen: Leder af Nyborg Slot og ph.d. i historie.
Museumsinspektør, Cand.mag. Nicolai Knudsen: Østfyns Museer

Steffen Løvkjær: specialist i kongelig og adelig kulturhistorie. Cand. mag i fransk med sidefag i kunsthistorie og italiensk fra Københavns Universitet og Sorbonne Universitet i Paris.
Formidlere fra Egeskov Slot og Gram Slot.
Musiklærer og naturvejleder fra Brandbjerg Højskoles stab

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Besøg:
· Gram Slot
 og til Schackenborg
· Nyborg by og slot
· Egeskov
· 

Foredrag:
· Annette Hoff: Den Danske Vinhistorie
· Mette L. Thøgersen: Danmarks riges hjerte
· Hvad er et slot? En herregård? Et palæ?
· Adel forpligter – noblesse oblige

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Aftensang
· Naturvandring med vejleder i herregårdslandskabet
· Mulighed for Slotsbio 

KURSUSPROGRAM

Mandag d. 23. september
11.00: Ankomst, indkvartering og frokost
13.30: Velkomst, introduktion til kurset og rundvisning på højskolen.
15.00: Annette Hoff: Den Danske Vinhistorie: Kurset åbnes med en aktuel nyhed. I november 2018 udkom Den Danske Vinhistorie, der er fjerde bind i serien om Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie. Her går Annette Hoff fra Den Gamle By på jagt efter fortællingerne om danskerne og vores forhold til vin fra middelalder helt op til i dag. En skat af hidtil ukendt viden er gravet ud af arkivernes gemmer, og der er vinnyt fra alle lag i det danske samfund – ikke mindst fra de danske slotte.
20.00: ”Der står et slot i Vesterled”: Vi synger solen ned og får hilst på hinanden. Efterfølgende en kort introduktion til ”Takt og tone ved slotsbesøg”.
21.00: Aftenkaffe og hygge.

Tirsdag d. 24. september
8.30: Morgensamling
9.15: Afgang med bus mod en hel dags oplevelser:
I dag kører vi mod syd til Gram Slot og til Schackenborg med slotsbyen Møgeltønder. På Gram Slot får vi en rundvisning i det gamle slot og spiser frokosten i slotsparken.
Derefter kører vi den smukke tur til Møgeltønder, hvor vi skal se slotsbyen og Schackenborg Slot.
19.30: Slotsbio eller afslapning: ”Brandbjerg Slotsbio” viser spillefilm, hvor der i særlig grad er lagt vægt på flotte og korrekte kulisser, dragter og genstande med relation til slots- og herregårdsmiljøer i Europa. I en pause indtages aftenkaffen. Man er velkomne til at medbringe et glas vin og nyde det under forestillingen, ligesom der – hvis vi er heldige – serveres popcorn undervejs.

 Onsdag d. 25. september
8.30: Morgensamling
9.30: Naturvejlederen er guide på en spændende tur ud i herregårdslandskabet
på kanten af den smukke Grejsdal: Turen er tilrettelagt med forskellige sværhedsgrader. Så man behøver ikke være fjeldvandrer, for at kunne deltage.

14.00: Museumsinspektør Mette L. Thøgersen: Danmarks riges hjerte: En række af samarbejdspartnere arbejder i disse år på et flerstrenget projekt, der sigter mod at restaurere og formidle Nyborg Slot og gøre stedet til Verdensarv. Ikke mindst de meget moderne tilbygninger til det gamle slot har skabt stor debat. Den nye leder af Nyborg Slot museumsinspektør Mette L. Thøgersen præsenterer hele idebaggrunden, og fortæller sidste nyt fra det store projekt. Et godt oplæg til morgendagens besøg på stedet.
19.30: ”Hvad er et slot? En herregård? Et palæ? …..” : Lille introduktion: 
Aftentur i parken, slotsbio eller afslapning. Har I lyst, råder højskolen over en fin samling af brætspil og sangbøger. Så det er bare med at finde sammen, og slå sig løs.
21.00: Aftenkaffe og hygge.

Torsdag d. 26. september
9.00: Afgang med bus til endnu en hel dagstur:
Først går turen til Nyborg, hvor vi får en spændende byrundvisning, der ender ved slottet og det store projektbyggeri. 
Efter en frokost i det grønne, går turen til eventyrslottet Egeskov, der byder på en hel vifte af oplevelser. Ikke mindst modeudstillingen – med meget velbevaret tøj og effekter, der for få år siden blev fundet i slottets pulterkammer under en oprydning – er en oplevelse.
18.30: Afslutningsbanket med efterfølgende underholdning. God mad og drikke, glade mennesker, nye venner … der er lagt op til en dejlig aften.

Fredag d. 27. september
8.30: Pakke og tjekke ud fra værelser
9.30:Afslutningsforedrag: Adel forpligter – noblesse oblige: 
Vidste du, at der både er store forskelle men også mange ligheder mellem den franske og den danske adel? Dette foredrag gør dig klogere på, hvad det betød at være en del af adelen både for flere hundrede år siden, men også den dag i dag.
Foredraget belyser, hvad adelsidentitet er for en størrelse. Kan man sammenligne forholdene i Frankrig i dag med tiden før 1789? Er der nogen paralleller mellem de to landes adelsstande? Foredraget fører adelen op til nutiden og beretter om, hvordan standen indgår i nutidens samfund i Frankrig og Danmark.
11.30: Evaluering og opsamling
12.00: Frokost
13.00: Afrejse

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.425 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:  kr. 600 ,-

Rabat for medlemmer af Ældresagen: 250 kr.

Kurset foregår i dagene:
Mandag 23. – fredag 27. september 2019 (uge 39)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 13.00

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.