Solen skinner igen på Brandbjerg Højskole 

Det danske samfund har i dag mere end nogensinde brug for højskolerne. Når vi kommer på den anden side af den aktuelle pandemi, står vi tilbage med en verden, der på mange måder er forandret. Vi står foran den enorme opgave med at genopbygge vores samfund, ja faktisk bygge et helt nyt samfund. Her kommer højskolerne efter min mening til at spille en helt afgørende rolle.  

Der er sket og kommer til at ske mange ændringer i vores samfund under Corona-krisen og vi er smerteligt bevidst om, at vi ikke kommer igennem deuden at nogle af os vil miste vores arbejde eller vores nærmeste. Men vi håber og tror på, at højskolerne som så ofte før efter en krise, vil gøre en forskel når vi som folk, skal styrke sammenhængskraften og hele vores samfund igen. 

For højskole kan rigtig mange ting. Højskolerne har de sidste 175 år spillet en væsentlig rolle for Danmark – ikke mindst i krisetider – og den kulturarv har vores folkevalgte nu med de ekstra hjælpepakker, klogelig valgt at bevare. Nu glæder vi os til sammen med jer, at mødes på højskolen – vi skal mødes om alt det vi har været igennem, det vi har mistet og været truet på, genopdage fællesskabets betydning og være med til at skabe den nye virkelighed, vi uden tvivl træder ind i efter krisen. 

Her på Brandbjerg Højskole gør vi er klar til at genåbne til en fantastisk sommersæson, så snart regeringen giver grønt lys til, at det er sikkert for os at gå i gang 

Det danske samfund og dermed også højskolerne er som bekendt nedlukket i en periode, og vi skal ikke lægge skjul på, at det har givet store økonomiske udfordringer for os. Men vi har med den seneste håndsrækning fra staten i form af en række økonomiske hjælpepakkernu sikkerhed for at vi kan fortsætte som højskole. Hjælpepakkerne, der bl.a. omfatter kompensation for tabte indtægter og refusion for løn til ansatteholder hånden under vores økonomi under Corona-krisen, og er med til at sikre Brandbjerg Højskoles fremtid.  

Det er med enorm lettelse, at vi derfor kan meddele, at Brandbjerg Højskole nu ikke længere er truet af konkurs, men klar til at lave højskole for fuld musik, så snart vi får lov igen.  

På Brandbjerg har foråret for alvor gjort sit indtog i mere end én forstand   – både med fuglesang, forårsblomster og spæde lysegrønne skud på træerne i skoven og – ikke mindst – med udsigt til en lysere fremtid. Det har været en hård tid de sidste 3 uger, men samtidig en fantastisk øjenåbner.  

Vi er fuldstændig blæst omkuld af den enorme opbakning, som vi har oplevet fra vores elever, tidligere elever og kursister og vores bagland i både ind- og udland i denne krisetid.  

Vi har modtaget enorme mængder af støtteerklæringer, varmende beskeder og tilbud om konkret hjælpog dertil har vores elevforening stået i spidsen for en meget succesfuld crowdfunding-kampagne – der samlede over en kvart million kroner ind på en uge. Senest har lokale kræfter og tidligere elever og kursister oprettet en låneforening, der udbyder folkeaktier, som skal sikre at Brandbjerg kan komme af med gammel gæld, skabt før vores tid, så vi i højere grad kan renovere vore bygninger og i fremtiden står økonomisk bedre rustet overfor de uvejr, der måtte komme 

Den enorme opbakning viser den store kærlighed som I alle har for højskolen. Det bliver pludselig lysende klart, at det ikke er uden grund at det kaldes en folkehøjskole. Igennem historien er højskoler altid opstået på folkets initiativ, og den enorme opbakning og de ejerskab, der er taget viser at højskole fortsat ikke bare er for folket, men også af folket. Brandbjerg er en vaskeægte folke-højskole, og jeres ejerskab er med til at sikre, at vi kan fortsætte med at lave højskole sammen med jer også i fremtiden, og det er vi både stolte af og dybt taknemmelige for. Og så er vi helt overbeviste om, at der er et stort behov for det.  

Efter en tid, hvor vi alle har været sammen på afstand, bliver det igen tid til at mødes og fejre livet og fællesskabet – og gøre en ende på den Corona-ensomhed, som vi har pålagt os selv til fællesskabets bedste. Det er, kort sagt, snart tid til at mødes på højskole igen – og vi glæder os til at se jer på Brandbjerg Højskole efter genåbningen.  

Når I kommer på højskole hos os efter Coronakrisen vil I møde en personalestab, som er sultne efter at få lov at lave god højskole igen. Så I behøver ikke at være bekymret for, om vi kan huske hvordan man laver god højskole. Efter den ufrivillige dvaleperiode er vi mere klar end nogensinde før, så vi er klar til at lave mindeværdige kurser på Brandbjerg hele sommeren. Vi glæder os til at slå dørene op og til at møde jer alle.  

Solskinsfulde forårshilsner fra en glad og lettet forstander 

Simon Lægsgaard