Sommervandring

Søndag 12. – Lørdag 18. juli 2020 (uge 29)

Gå dig glad i godt selskab. Glæd dig til at opleve spændvidden i landskaberne fra smeltevandsdale, en imponerende dødis-sø, smukke bøgeskove, bjergtagende udsigter og hyggeligt samvær undervejs. 

TILMELD DIG HER

KURSET ER FULDTEGNET – VI HAR OPRETTET VENTELISTE 🙂

Vi skal opleve det smukke jyske sommerlandskab. Vandreturene er heldagsture, de varierer i både længde og sværhedsgrad, da landskaberne er meget forskellige ift. kupering og bevoksning – det er til gengæld det, der gør området så magisk, og du kan godt glæde dig! Forvent ture på cirka 11-16 km (fra ca 9.30 – 15.00). Sommervandring er en del af en aktiv højskoleuge, hvor vi deler bl.a. foredrag og aftenhygge med ugens andre linjer: ‘Havkajak’, ’Mad over ild’ og ”Yoga.”
Glæd dig til sommermagi, foredrag, morgensamlinger, sang, musik og en dejlig festaften.

Glæd dig til smukke naturoplevelser i bl.a. den smukke Jelling skov med hulveje og skrænter, Verdensarv og vikingefortællinger i Kongernes Jelling, imponerende arkitektur på vejle havn og Grejsdalen med sine mosbegroede stammer, den dybe ro og de vilde skrænter, Rørbæk sø og Gudenåens udspring samt Brandbjerg Sønderskov med uberørt natur. Nederst på denne side kan du se detaljerede beskrivelser af de forskellige ruter.

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger

KURSUSPROGRAM

Søndag 
14.30: Ankomst
15.30-17.30: Velkomst og rundvisning
19.00: Terningfortællinger – et samtalespil: Vi lærer hinanden at kende og kommer godt i gang med en herlig sommeruge. 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

Mandag 
8.30: Morgensamling
9.30-15.00:Grejsdalstien: Dramatiske skrænter og urørt naturskov ca. 15 km: Denne dag skal vi vandre på Grejsdalstien. Vi starter ved Bølgen i Vejle, hvor vi får et blik ud over den nye og spændende arkitektur, som præger havnefronten i Vejle. Derefter vandrer vi til Brandbjerg via den nyligt anlagte Grejsdalsti, der leder os gennem nogle af de smukkeste steder langs stien og følger Grejs å en god del af vejen. Den sidste del af turen er den fineste, for her vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – glæd dig til at opleve højskolens baghave! Den fredede Grejsdal har et enestående idyllisk landskab og et rigt fugleliv. Grejsdalen er skabt på få dage, da der opstod dæmningsbrud på en stor issø, hvor kolossale vandmængder eroderede sig dybt ned i landskabet og skabte dalen. Grejsdalen er Danmarks dybeste dal – en kilometerlang sænkning med 50-70 meter høje, skovklædte skrænter, som ligger syd for højskolen i Brandbjerg Sønderskov og strækker sig ind til Vejle fjord. Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. I Grejsdalen bugter den smukke Grejs å sig. Grejs Å er, på det nedre løb mod Vejle, et af de reneste vandløb i landet og kan med et fald på 50 m i løbet af sine 22 km nærmest kaldes en bjergbæk. 15 vandmøller har i tidens løb udnyttet åens kraftige strøm, især på åens nederste 6 km, hvor faldet er på hele 25 m. I dag er kun Hopballe Mølle tilbage.
16.00-17.30: Ida Gormsen og Jesper Winther: Hvem er vi?: Vi bliver klogere på verden og os selv. 
19.00- 20.30: Rasmus Ugilt: Nydelse: Mm, åh, ih. Tre nydelsesfulde udtryk, vi udstøder jævnligt. For vi elsker at nyde. Nogle guffer en plade chokolade eller kigger på skyerne en sommerdag. Andre lader sig piske i en swingerklub. Åh, hvilken vidunderlig smerte. Det siges, at vi lever i en hedonistisk tid, hvor alle er frie til at nyde, som det passer os. Måske er der endda ligeså meget tale om en pligt som en frihed. Det er ikke længere nok at have et arbejde, vi skal helst gå derhen med et smil. Og teenagere skal huske ‘at nyde ungdommen så længe den varer’. ‘Enjoy!’ som Coca-Cola siger – med udråbstegn! Vær med, når filosof Rasmus Ugilt bruger en aften på at spidde nydelsen, og forklarer, hvorfor den er så vigtig for os – med udgangspunkt i sin tænkepausebog ‘Nydelse’. 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.

Tirsdag 
8.30: Morgensamling
9.30- 15.30:Jelling skov og Fårup sø ca. 13 km: 
Dagens vandring byder på varieret natur med å, eng og moser. Grejs å har sit udspring i de mange kilder i og omkring Fårup sø. Første del af Grejs Ådal er – i modsætning til Grejsdalens meget pludselige opståen – en tunneldal, der er skabt af smeltevandets langsomme erosion under gletsjeren. Denne dag vandrer vi først rundt om Fårup sø, der er en stor død-is-sø på hele på 99 hektar med 11 meter på dybeste sted. På turen rundt om søen finder vi på den ene side fantastiske skrænter med små vandrestier, og på den anden side kan vi nyde fladt land, dambrug og måske en is i ishuset. Herefter fortsætter vi over i Jelling skov med de vidunderlige bakker. Det er en skov med mange små stier på kryds og tværs, som giver dejligt autentiske vandreoplevelser. Jelling Skov er oprindeligt en gammel bondeskov, hvor bønderne i Jelling havde deres lodder. Det stejle terræn og de mange væld har gjort, at skoven flere steder har fået lov at passe sig selv. Det har skabt en meget varieret skov, der nogle steder er intensivt dyrket, og andre steder ligger hen som urørt naturskov. Den øvre Grejsdal syd for Jelling med Fårup Sø, talrige kildevæld, vidtstrakte skove og åbne afgræssede enge og overdrev er rammen om et spændende landskab med en stor naturrigdom. Fårup sø er en af områdets dybeste søer, og størstedelen af søens vand kommer fra kilder i og ved søen. Vi får mulighed for at nyde synet af det imponerende vikingeskib ”Jelling Orm”. Det 15 meter lange og 3 meter brede skib blev bygget i 1980-erne af en lang række frivillige fra den gamle vikingeby, Jelling. Ved østenden af Fårup sø er der udlejning af vandcykler og robåde, kiosk og gode fiskemuligheder – så der er rige muligheder for en dejlig pause i området.
16.00-17.30: Frieftermiddag
19.00-20.30: Syng dig glad: De bedste fra højskolesangbogen. 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.

Onsdag
8.30: Morgensamling
9.30-16.00: Heldagstur for livsnydere: kongernes Jelling, cafe sejd inkl. Sejdmandens fortællinger og Jelling bryghus m. Smagsprøver og vikingefortællinger.: 
Vi vandrer ad det korte stykke af Grejsdalsstien til Jelling. Her besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling, spiser en dejlig frokost hos Sejdmanden og hører hans medrivende fortællinger. Vi runder dagen af hos Jelling Bryghus med bryggeribesøg og ølsmagning.
Ca 16.00: Frieftermiddag og -aften: Mulighed for at gå på opdagelse i området, lave bål i parken eller anden sommerhygge. 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

Torsdag
8.30: Morgensamling
9.30- 15.00:Rørbæk sø ca. 14 km: Vi vandrer denne dag i den bakkede natur, der omkranser den smukke langsø, Rørbæk Sø, der er omgivet af fredede skove i nærheden af både Gudenåens og Skjern ås udspring. Der er her chance for at se fiskeørn.
Undervejs møder vi de to store banker, Kælderbanke og Fårebanke, der strækker sig ud fra søens vestende. De er smeltevandsaflejringer afsat gennem sprækker i den store isblok, som har ligget og udfyldt hele søbassinet. Efter isblokkens bortsmeltning lå materialet fra sprækkerne tilbage som øer i søen.

19.00: Bålhygge i parken
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

Fredag
8.30: Morgensamling
9.30-15.30: Brandbjerg sønderskov og Højgård Skov ca. 12 km: Vi skal ud på eventyr i vores egen skov og videre over til Højgård skov. Vi møder naturen uden for stierne – det kan vi, fordi det er vores egen skov, Brandbjerg Sønderskov. Herefter fortsætter vi ad store brede stier i Højgård skov, som ligger på skrænterne ned mod Fløjstrup bæk mod nord, Fruens Møllested bæk mod øst samt Grejs ådalens enge og Grejs å mod syd. Det kuperede terræn i Højgård skov har ikke været egnet til landbrug, derfor har det meste af området været dækket af skov siden istiden. Skoven er overvejende løvskov, og der er mange væltede træer og meget dødt ved i skoven. Store partier med nåleskov, især på den sandede jord mod øst, er ryddet og genplantet med løvskov, og på markerne omkring Højgård blev der plantet løvskov i 2012.
I Højgård Skov er der en meget rig flora. En række planter i skoven bl.a. tætblomstret hullæbe, tyndakset star, finger-star, hvid hestehov, gul anemone og blå anemone er gammelskovsindikatorer. De spredes langsomt og er derfor kun almindelige i områder, hvor der har været løvskov uafbrudt i flere hundrede år.
15.30: Festforberedelser v. kursusvært: Vi gør klar til festaften! 
19.00: Festaften  

Lørdag
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder
10.00 Farvel og tak for denne gang  

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 700 ,-

Kurset foregår i dagene
12. juli – 18. juli 2020

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
Sydtrafik Flextrafik

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.