Sommervandring uge 30

Mandag 24. julisøndag 30. juli 

Sommervandring- Gå dig glad i godt selskab. Glæd dig til at opleve spændvidden i landskaberne fra smeltevandsdale, en imponerende dødis-sø, smukke bøgeskove, bjergtagende udsigter og hyggeligt samvær undervejs. 

TILMELD DIG HER

Vi skal opleve det smukke jyske sommerlandskab. Vandreturene er heldagsture, de varierer i både længde og sværhedsgrad, da landskaberne er meget forskellige ift. kupering og bevoksning – det er til gengæld det, der gør området så magisk, og du kan godt glæde dig! Forvent ture på cirka 11-16 km (fra ca 9.30 – 15.00). Glæd dig til sommerfællesskab, foredrag, morgensamlinger, sang, musik og en dejlig festaften. 

Glæd dig til smukke naturoplevelser i bl.a. den smukke Jelling skov med hulveje og skrænter, Verdensarv og vikingefortællinger i Kongernes Jelling,  Grejsdalen med sine mosbegroede stammer, den dybe ro og de vilde skrænter, Rørbæk sø og Gudenåens udspring samt Brandbjerg Sønderskov med uberørt natur 

Den daglige rytme 
Hver morgen starter vi dagen med morgensamling med sang fra højskolesangbogen og et tankevækkende indlæg. Ugen igennem vil der være foredrag og musikalske indslag, mulighed for hygge i atriumgården eller ved bålstedet, gåture i Brandbjergs egen skov, overnatning i vores 3 shelters ved bækken (frivilligt – for dem der har lyst) og meget andet godt. Hver aften slutter vi dagen af med Brandbjerg Café, hvor der er mulighed for at mødes på tværs af ugens kurser og snakke og hygge sammen. Ugens sidste aften er der festmiddag, hvor vi fejrer sommeren sammen. 

En dag ud i det blå 
En dag skal vi ikke ud at vandre med vores vandrehold. Her tager vi på heldagsudflugt til Kolding sammen med alle ugens kursister. Der bliver mulighed for at vælge mellem flere forskellige aktiviteter, og vi skal bl.a. ind og opleve Geografisk have, der byder på 14 hektar med flora fra hele verden.  

 

Tag dine bedste venner med 
Tag dine bedste venner under armen – eller kom selv og skab nye venskaber. Sommervandring er en del af en aktiv sommeruge, hvor vi er sammen med ugens andre linjer: Mad over ild, yoga, havkajak, og sommermagi. Vi vil lade os forkæle i en dejlig højskoleuge med god mad, spændende foredrag og masser af sang og ikke mindst nyde lyse sommeraftener sammen med andre glade kursister fra hele landet. 

Beskrivelse af ugens vandreture: 

Dette er eksempler på ture, du kan komme på. Hver dag vurderes vind og vejr, og derfor kan det ikke garanteres, at du kommer afsted på alle destinationer. De endelige turdestinationer offentliggøres senere 

Grejsdalsstien: Dramatiske skrænter og urørt naturskov  
Denne dag skal vi blandt andet vandre på et stykke af den anlagte Grejsdals-sti.  
Med udgangspunkt fra skovstierne i vores egen skov ’Brandbjerg Sønderskov’ går første del af turen til Højgård og Højgård skov, som ligger på skrænterne ned mod Fløjstrup bæk mod nord, Fruens Møllested bæk mod øst samt Grejs ådals enge- og åen mod syd.  
Glæd dig til at opleve Højskolens baghave og den fredede Grejsdal, der har et enestående idyllisk landskab og et rigt fugleliv. Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. 
Grejsdalen blev skabt på få dage, da der opstod dæmningsbrud på en stor is-sø, og kolossale vandmængder eroderede sig dybt ned i landskabet og skabte dalen.  
Grejsdalen er Danmarks dybeste dal, der har en kilometerlang sænkning med 50-70 meter høje, skovklædte skrænter. I Grejsdalen bugter den smukke Grejs å sig. Åen er på det nedre løb mod Vejle et af de reneste vandløb i landet, og kan med et fald på 50 m i løbet af sine 22 km nærmest kaldes en bjergbæk. I tidens løb har 15 vandmøller udnyttet åens kraftige strøm, især på åens nederste 6 km hvor faldet er på hele 25 m. I dag er kun Hopballe Mølle i drift. 

Vejle ådal: En vandredag med dramatiske skråninger i smukt bjerg- og dal-landskab (ca. 16 km) 
-OBS: Køres i egen bil. Er du ikke selv kørende til Brandbjerg, hjælper vi med at sikre samkørsel med dine medkursister.  
Vi skal opleve området omkring Tørskind og Runkenbjerg (området hvor Vejle- og Egtved å løber og forenes). Vi starter dagens vandring ved Tørskind grusgrav, hvor vi møder Robert Jacobsen- og Jean Clareboudts kunstværk. Vi går ad fæ-stien (krævende rute) langs de bugtede dalskrænter gennem et overdrevsområde, hvor bjergtagende udsigter med mosaikker af forskellige naturtyper og landskaber med bakker, skråninger og flade udstrakte dalstrøg åbner sig for øjet. Herfra går vi ned i terrænet gennem det brede engdrag ved Sønderkær (Vandtæt fodtøj anbefales). På turen tilbage til udgangspunktet ’bestiger’ vi Runkenbjerg, hvorfra vi har en smuk udsigt over ådalens forløb mod nord, syd og øst, inden vi går det sidste stykke ad Bindeballestien, inden vi krydser tværs over de kuplede morænebakker tilbage til Tørskind grusgrav.  

 

Medvirkende: 
· Carsten Knudsen: Carsten Knudsen spillede Gertrud Sand og nissen Gynther i The Julekalender. Var med i og leverandør af mange af sangene til De Nattergale. Han har ingen uddannelse, men er efterhånden oppe på 45 fjumreår. Siden 1999 har han optrådt solo som entertainer, men også med musikalske koncerter i kirker og på festivaler. Han har det sidste årti komponeret en del klaver- og guitarmusik.
· Anders Nolting Magelund: Klimaekspert og forfatter til en lang række bøger om klima, herunder “Klimaguiden” og “Den store klimabog”. Derudover er han fast medvirkende i podcasten “Klimaguiden” på Podimo. Han er tidligere forskningschef i den grønne tænketank Sustainia og arbejder i dag med klimalederskab i den faglige organisation Lederne, hvor han udarbejder politiske strategier på vegne af over 130.000 danske ledere. 

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse 
· Fuldpension inkl.  festmiddag med live musik 
· Kaffe/te og vand 
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes. 

Foredrag: 
· Carsten Knudsen: En kylling kysser stjernerne 
· Anders Nolting Magelund: “Klimaguiden. Red verden lidt hver dag” 

 
Andre oplevelser: 
· Morgensamlinger 
· OutdoorBIO: En aften er der mulighed for outdoor-biograf. Vi finder madrasser, tæpper og soveposer og ser film under stjernerne, mens mørket sænker sig. 

  • Sangaften: En glad aften med musik og fællessang.
  • Five O’clock i atriumgården
  • Festaften 

KURSUSPROGRAM

Mandag 24/7:
13.30: Ankomst
15.00-17:00 Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården.
19.30-21:00: Let’s team up: Vi starter ugen med at mødes på tværs af linjer. Med dilemma-lege, barometer øvelser, samtalestrimler og meget mere får du mandag aften lært dine medkursister at kende. Forhåbentlig fortsætter snakken og fællesskabet ind i de lune danske sommeraftner, når vi alle mødes i atriumgården i løbet af ugen og fortæller, hvad vi hver især har oplevet i løbet af dagen.
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

Tirsdag d. 25/7:
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt)
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Vandre, havkajak, yoga og mindfulness eller mad over ild: Her er du ude på den workshop, som du har valgt igennem hele denne uge.
17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården.
19.30-21.00: Gi´ os lyset tilbage – højskolesang under åben himmel: Vi flytter klaveret ud i atriumgården og holder en stemningsfuld sangaften under åben himmel. Sangene vil kredse om frihed og sommer!
21.00: Brandbjerg Café:  Ønskekoncert med højskolesang, snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

Onsdag d. 26/7: 
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt)
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Vandre, havkajak, yoga og mindfulness eller mad over ild: Her er du ude på den workshop, som du har valgt igennem hele denne uge.
17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården.
19.30-21.00:  Dilemmacafé: I grupper vil vi blive udfordret med spændende dilemmaer indenfor mange genrer: “Den kvindelige chef der forelsker sig i en ansat”, “Petras mor bliver krænket over, at skolen spiller spasserbold i idræt” og mange andre sjove dilemmaer. Hver gruppe er sit eget lille monopol, og debatten kan blive heftig! 
21.00: Outdoor bio: Hvis vejret tillader det, viser vi film under åben himmel, mens sommernatten sænker sig. 

Torsdag d. 27/7:
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt)
8.30: Morgensamling
9.30-15.30: Heldagstur til Kolding. Vi skal på en pragtfuld heldagstur til Kolding med en række spændende oplevelser. Vi kører med bus til Kolding og deler os i forskellige grupper (du får selv mulighed for at vælge dine aktiviteter i løbet af dagen- dog er der begrænset antal pladser på de forskellige udflugtsmål). 

Gruppe 1 vil besøge Kulturhuset Nicolai: Et fantastisk kulturhus i centrum af Kolding. Komplekset består af et charmerende gårdmiljø omkranset af en række bygninger med forskellige funktioner. I Nicolai Bio og café har man lavet en art-cinema biograf, som viser anderledes og smalle film til et kræsent publikum. Nicolai for børn er et spændende børnehus med fantastisk indretning for børn og barnlige sjæle – virkelig inspirerende. Nicolai kunst og design har skiftende udstillinger, og vi vil besøge den aktuelle udstilling.  

Gruppe 2 går til det nærliggende Koldinghus hvor to guider står klar. Koldinghus er et kongeslot i Kolding, som blev grundlagt midt i 1200-tallet. Det brændte i 1808 og stod længe som en ruin, inden en langvaring restaurering blev igangsat. Både slottet, selve restaureringen og museet på Koldinghus er i dag seværdigheder. Guiderne vil vise rundt i to forskellige rundvisninger: “Flora Danica – verdens vildeste stel” og “Koldinghus´ historie”.  

 

Gruppe 3 kører med bussen til Geografisk have i Kolding. Geografisk Haves plantesamling er stor, gammel og helt unik, med specielle træer, skulpturerede buske og en mangfoldighed af stauder og urter. her skal vi have en rundvisning på højt fagligt niveau. Det er en god måde at komme rundt i haven på, både hvis du bare er nysgerrig, botanik-nørd eller interesseret i at vide mere om f.eks. havens grundlægger Aksel Olsen, som var en spændende pioner, med mange talenter.  

Vi spiser frokost i den charmerende gård ved kulturhuset Nicolai og deler os igen om eftermiddagen. Du vil kunne nå at opleve to af de tre aktiviteter på dagen. 

19.30-21.00: Carsten Knudsen: En kylling kysser stjernerne: Et musikalsk foredrag med Carsten Knudsen fra ”De nattergale”. Om hans rejse fra Vestjylland til de store scener. Karriere valg og/eller tilfældigheder.  Om jantelov, om mindreværd, om at være dårlig til at sælge sig selv, om at bygge mod op, om at være tosproglig – jysk/dansk, om besværligheder med rigsdansk, når ens modersmål er jysk.
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.

 

Fredag d. 28/7:
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt)
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Anders Nolting Magelund: “Klimaguiden. Red verden lidt hver dag“: Foredrag og debat om klima og hvad vi selv kan gøre. Nemme og helt konkrete råd til, hvordan man som almindelig dansker kan leve mere klimavenligt og yde sit eget bidrag til at redde kloden. Klimakrisen er på alles læber, og stadig flere danskere vil gerne leve klimavenligt og ændre rutiner, vaner og forbrug, hvis det kan skabe en bedre fremtid, for vores efterkommere. Men hvordan gør man? Mange oplever stor forvirring omkring, hvad en ’klimavenlig hverdag’ og et ’klimavenligt forbrug’ egentligt er. Forfatterne i bogen er erfarne klimajournalister og har ryddet op i undersøgelser, klimaråd, der peger i mange retninger, rapporter og halve og hele sandheder i debatten og har underbygget deres grundige research med de mest præcise tal og nyeste data. Klimaguiden er således en uundværlig guide i forhold til at blive klogere på, hvad vi selv kan gøre, og hvad der har størst effekt, og den giver praktiske råd til små og lidt større greb i hverdagen.  Bogen er bygget overskueligt op i kapitler, der hver handler om en vigtig del af vores tilværelse som mad, bolig, transport, penge, rejser og tøj. Kapitlerne gennemgår alt, hvad der er relevant at vide inden for hvert område og giver konkrete råd til, hvordan livet kan indrettes klimavenligt.  Danskerne har verdens syvende største CO2-forbrug pr. indbygger, og den enkelte kan gøre en forskel i sin hverdag. Klimaguiden viser hvordan.
13.30-21.00: Vandre, havkajak, yoga og mindfulness eller mad over ild: Her er du ude på den workshop, som du har valgt igennem hele denne uge. Denne aften er der desuden aftenhygge på det workshophold, som du er tilknyttet. 

Lørdag d. 29/7:
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt)
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Vandre, havkajak, yoga og mindfulness eller mad over ild: Her er du ude på den workshop, som du har valgt igennem hele denne uge.
16:00: Vi gør klar til festaften! 
19.00: Festaften med musik og dans 


Søndag d. 30/7:
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder
10.00 Farvel og tak for denne gang   

 Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Er vi ude af huset på tur, så er der mulighed for, at du om morgenen kan smøre en madpakke. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.   

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.   

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.150 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 24. juli – søndag 30. juli 2023

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook