Sur for en sikkerheds skyld

Mandag 14. – fredag 18. september 2020
I denne uge giver vi plads til at give samfundet og livet i både det store og det små et kritisk eftersyn. Sammen er vi ’sure for en sikkerheds skyld’. Kurset er for alle os, der ikke har et problem med at identificere problemer uden samtidig at have et bud på en løsning. Os, der gerne vil debattere, diskutere, harcelere og i øvrigt, grine, lære og underholdes.

TILMELD DIG HER

I denne uge giver vi plads til at give samfundet og livet i både det store og det små et kritisk eftersyn. Sammen er vi ’sure for en sikkerheds skyld’. Kurset er for alle os, der ikke har et problem med at identificere problemer uden samtidig at have et bud på en løsning. Os, der gerne vil debattere, diskutere, harcelere og i øvrigt, grine, lære og underholdes.

Glæd dig til fremtidsforsker Henrik Good Hovgaard siger – Ja tak til irritation! Knud Romer får lov at harcelere over det der optager ham mest lige nu og tidligere højskoleforstander og formand for udvalget der vælger de nye sange til Højskolesangbogen, Jørgen Carlsen, lægger op til en snak om sange med krænkelsespotentiale og en debat om krænkelsesparathed.

Vi kalder en spade for en spade og skaber rum for at lufte irritation. Vi stiller spørgsmål og vender verdenssyn – uanset om vi nu deler forargelse eller undres over, hvad der får andre til at indigneres. Dette er en kursusuge med fart over feltet, når meninger brydes, og både det nære og fjernes sættes til debat. Glæd dig (det er helt ok) til at få svar på tiltale fra dygtige debattører og passionerede foredragsholdere – og til at lade dig provokere og inspirere. Og så byder ugen selvfølgelig også på morgensamlinger, frisk luft i Grejsdalen, god mad og meget andet.

Kursusleder:
Charlotte Zeberg, kursusleder og underviser på Brandbjerg Højskole

Medvirkende:

  • Knud Romer: Knud Romer Jørgensen (f. 1960) er prisvindende reklamemand og forfatter. Han har arbejdet som konceptudvikler for virksomheder som B&O og BODUM – og står for udgivelser som ”Guide til Københavns Offentlige Toiletter” og ”Din Store Idiot”, en antologi om dumhed og intelligens. “Den som blinker er bange for døden” er hans debut som skønlitterær forfatter og blev modtaget med overstrømmende anmeldelser og strøg direkte ind på bestsellerlisten.
  • Forfatter og tv-journalist Steen Ole Hedelund Jørgensen: Steen er i øjeblikket Danmarks mest efterspurgte foredragsholder. Han er i fuld gang med at skrive et 4-binds-værk om demokratiets dramatiske historie. De første tre bøger er udkommet, og den sidste udkommer næste forår.

  • Fremtidsforsker Henrik Good Hovgaard: Henrik har arbejdet som futurist og kørt workshops om fremtiden siden 2005. Han har formået at få hundredvis af virksomheder og organisationer til at se den fremtid, der er deres. Ikke bare som passive turister – men som aktive futurister. Henrik er ekspert i “fremtidstræning” – det næste skridt på fremtidsforskningens udviklingsstige. Med fremtidstræning sætter du din visionsevne og skaberkraft sammen.
    · Niels Jespersen: Socialdemokratisk debattør på Facebook 
  • Jørgen Carlsen: Forhenværende Højskoleforstander, Testrup Højskole. Mag. art. i idéhistorie. Siden 1986 forstander for Testrup Højskole. Medredaktør af den nye højskolesangbog, skri- bent i Kristeligt Dagblad. Medlem af Det Etiske Råd. Forfatter til ”Glædens fest – en julekalen- der for voksne”, forlaget Alfa 2015. Har i årenes løb holdt i hundredvis af foredrag over hele landet. Spiller selv klaver til højskolesang.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Fremtidsforsker Henrik Good Hovgaard: JA TAK TIL IRRITATION
· Niels Jespersen: Socialdemokratisk debattør på Facebook og andre medier: Oplæg til debat
· Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen – sange med krænkelsespotentiale + debat om krænkelsesparathed
· Knud Romer: Tidens aktuelle dilemmaer
· Steen Ole Hedelund Jørgensen: Foredraget ”Intethedens Brigade”
· Niels barfoed og Thomas Ubbesen: HVAD VILLE JEG SELV HAVE GJORT? – et spørgsmål om moral og værdier

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningfortællinger
· Vandretur – Brandbjerg Sønderskov

KURSUSPROGRAM

Mandag 14. september
11.00: Ankomst 
12.00: Frokost
13.00-14.30: Velkomst og rundvisning v. Kursusleder Charlotte Zeberg
15.00-17.00: Fremtidsforsker Henrik Good Hovgaard: JA TAK TIL IRRITATION: Hver gang du bliver irriteret i dit arbejdsliv, bør du, frem for at lade dig rive med, stoppe op og gennemtænke situationen. For irritation er en vej til indsigt. .Tag JA-hatten på og sig JA TAK til irritation. Når du bliver irriteret, sker der typisk det, at din hjerne smider en røgbombe, der gør, at du lader dig rive med af negative følelser. Det fortæller fremtidsforsker og foredragsholder fra Future Navigator Henrik Good Hovgaard, der mener, at du ved at lade dig rive med gør dig selv en bjørnetjeneste, fordi din irritation i stedet kan og bør bruges konstruktivt. Derfor skal du sige Ja tak til irritation. Da vi i sin tid stod på savannen, og farerne lurede alle vegne, var irritation med til at holde os væk fra potentielle fjender. Men i dag er de fleste af den slags farer væk. Samtidig er verden så kompleks, at vi ikke bare kan køre på autopilot. Vi har så mange valgmuligheder, og der er så mange informationer og input, vi skal tage stilling til, så vi har brug for hinanden. Vi har brug for vores kolleger. Og kører vi på autopilot, bliver vi i dårligt humør, sure og i sidste ende angste og deprimerede, siger han. I stedet for bør vi, når vi mærker irritationen blusse, tænke over, hvad det var, der skete, og hvorfor; Ja tak til irritation. Hjerneforskningen siger, at når noget gør os irriterede, er det, fordi der ligger noget bagved, som er vigtigt. Der ligger et budskab i vores irritation, forklarer Henrik Good Hovgaard. Ifølge ham gælder det irritation på alle niveauer. Når han er ude at holde foredrag, taler han blandt andet om robotter som et eksempel på udviklingen i samfundet. Robotter er noget, som mange stejler over, men i stedet for at blive irriteret over dem, kunne man tænke: Hvordan bruger jeg dem til min fordel? Hvad er vigtigt for mig i det her? siger han, der ikke mener, vi når nogen vegne ved bare at følge irritationen…             
19.00 – 20.30: Glad uden grund og sur for en sikkerheds skyld – et samtalespil: Vi lærer hinanden bedre at kende og spiller et tankevækkende samtalespil, hvor dine historier kommer i fokus. Vi sidder sammen, i små grupper, og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. Vi skal se på hvad livet bragte af udfordringer og irritationer i de pågældende år..

Tirsdag  15. september
8.30 – 9.00: Morgensamling
9.15-11.15: Niels Jespersen: Socialdemokratisk debattør på Facebook og andre medier: Oplæg til debat 
14.00-16.00: Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen – sange med krænkelsespotentiale + debat om krænkelsesparathed: Med debatten om “Den danske sang er en ung blond pige” fandt vi i 2019 ud af at højskolesangbogen også kan være krænkende. Vi skal synge ovenstående og andre eksempler på sange som kommer med i næste udgave af højskolesangbogen som udkommer til november. Formand for højskolesangbogsudvalget Jørgen Carlsen vil dykke ned i krænkelse og forklare hvorfor højskolesangbogen IKKE skal tage hensyn til eventuelle krænkede sangere.
Læs artikel her
19.30: Højskoleaften: Knud Romer: Tidens aktuelle dilemmaer: Vi har bedt Knud Romer om at holde et foredrag med udgangspunkt i hvad der optager ham allermest lige nu. Hvilke af tidens aktuelle dilemmaer kan få Knud til at ligge vågen om natten?

Onsdag d. 16. september
8.30 – 9.00: Morgensamling
9.30 – 15.00: Heldagstur, udflugt for livsnydere (For man skal nyde før man kan være sur – som det hedder…): Kongernes jelling, cafe sejd inkl Sejdmandens fortællinger og  jelling bryghus m. Smagsprøver og vikingefortællinger.  Vi vandrer ad det sidste stykke af Grejsdalsstien til Jelling. Her besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling, spiser en dejlig frokost hos Sejdmanden og hører hans medrivende fortællinger. Vi runder dagen af hos Jelling Bryghus med bryggeribesøg og ølsmagning. 
Ca. 16.30 Bussen kører hjem til Brandbjerg. Det er også muligt at vandre hjem. 
19.00: Friaften med mulighed for en god film

Torsdag 17. september
8.30 – 9.00: Morgensamling
9.15-11.15: Steen Ole Hedelund Jørgensen: Foredraget ”Intethedens Brigade”: -en analyse af mediernes magt. Synspunktet er, at tidens medier, spindoktorer og meningsdannere manipulerer med folk ud fra en tese om, at vi ikke kan danne vores meninger selv. Det er en forkert tese, som angribes i foredraget. I foredraget vises eksempler på mediemanipulation, som foredragsholderen selv har produceret til TV-Avisen.I foredraget rejses den påstand, at især unges store forbrug og afhængighed af sociale medier er udtryk for ny-religiøsitet?
14.00-16.00: Vandretur – Brandbjerg Sønderskov: Vi sætter ugen i gang med fortællingen om Brandbjerg Højskole, herregården og vandrer sammen en tur i Brandbjergs egen skov og den smukke herregårdspark. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Herregårdsparken er velholdt og omkranset af voldgraven.
16.00: Festforberedelser
18.30: Festaften

Fredag 18. september
8.30 – 9.00: Morgensamling
9.30 -11.00: Niels barfoed og Thomas Ubbesen: HVAD VILLE JEG SELV HAVE GJORT?  – et spørgsmål om moral og værdier: Hvad ville man egentlig have gjort, hvis det var 1943, landet var besat – og tyskerne kom for at hente ens naboer? Hvad ville man gøre, hvis det var 1975, midt under Den Kolde Krig, hvis tidsånden herhjemme var venstreorienteret – og hvis dissidenter bag Jerntæppet tryglede én om solidaritet og opbakning? Hvad ville man stille op med sig selv, hvis der var krig, og man befandt sig i en kaotisk situation omgivet af grædende, sultne og forladte børn, der måske var blevet forældreløs natten før? Og helt aktuelt:  Hvordan har vi personligt tænkt os at forholde os i en smeltende, moderne verden, hvor alle alarmklokker bimler, og hvor vores børns og børnebørns fremtid står på spil? Alvorlige spørgsmål om moral og personlig stillingtagen har det med at dukke op og udfordre vores samvittighed og veltilfredshed tilværelsen igennem, og vi slipper ikke for ind imellem at måtte granske vores egne værdier og lede efter en grad af mod og stillingtagen, når ting spidser til. Mød to forfattere fra hver sin generation og med hver sine erfaringer fra deres arbejde og engagement i det delte Europa, både dengang Sovjet og Vestens konfrontation dominerede folks vilkår i Europa på hver sin side af Muren og i de følgende årtier, hvor demokrati og liberalisme holder deres indtog: Niels Barfoed – journalist og forfatter til talrige bøger og markant frontkæmper for menneskerettigheder og grænseoverskridende solidaritet under Den Kolde Krig – og Thomas Ubbesen, journalist i krigs- og konfliktzoner over hele kloden gennem tre årtier og forfatter til flere bøger. Mød dem – til en samtale og diskussion om moral, civilcourage, værdier og personlig anstændighed i tider, hvor det at stå for markante meninger og direkte handling ikke er omkostningsfrit.
11.15- 12.00: Evaluering og ugeafslutning
12.00: Frokost
13.00: Afsked 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  700 kr.

Kurset foregår i dagene
Mandag 14. – fredag 18. september 2020

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

[wd_asp id=2]

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.