Sydafrika (efterår 2021)

– Kulturmøde og social bæredygtighed i Cape Town

Sydafrika
Rejsetidspunkt: November 2021
Pris: 12.999 kr.

Corona: Skulle der til november opstå problemer med rejsen ift. Coronapandemien, vil rejsen blive aflyst – i det tilfælde vil du få refunderet det fulde beløb for rejsen.

Vi rejser til Sydafrika med et fokus på bæredygtighed og kulturmøde.
Sydafrika er et land med store kontraster, hvor Afrika og Vesten på godt og ondt er smeltet sammen til en helt unik kultur. Vi garanterer at det er en tur, hvor du ikke kan undgå at blive flyttet som menneske. For når man ser og oplever kontrasterne og bliver bevidst om ens hudfarve og opførsel som ganske almindelig gennemsnitsdansker, og ser at den ikke nødvendigvis harmonerer andre steder, kan man ikke undgå at reflektere.
Vi skal til Cape Town – Cape Town er en moderne metropol, en af verdens smukkeste storbyer og kåret til dén by i verden det er lettest at forelske sig i – Den er smuk, vild, rå, poleret, moderne og klassisk – altsammen på én gang.

Vi skal opleve det moderne Sydafrika i en by der på mange måder minder om europæiske storbyer. Men vi skal også opleve skyggesiden af Sydafrika, ikke som turister, men ud og møde dem turisterne ikke ser. Vi besøger projekter for f.eks. gadebørn, besøger townships hvor folk bor i shags bygget af forhåndenværende materialer (men stadig går på universitetet og har en smartphone) og lave workshops med dem og derigennem se på mulighederne for, hvordan man som dansker med fairtrade kan indtænke forbedret livskvalitet og bæredygtighed for andre.

Corona: Hvis der skulle være problemer med Corona til november, så rejser bliver aflyst – får du selvfølgeligt alle pengene tilbage.

Vi skal besøge en række projekter og institutioner som arbejder med social bæredygtighed. Det er projekter, hvor man som frivillig dansker kan komme til Sydafrika og arbejde i 3-6 måneder igennem højskolen i samarbejde med en NGO kaldet Scanza. Vi skal f.eks. besøge et drengehjem for gadebørn, hvor unge gadedrenge får et hjem, hvor de store får rollen som “storebror” og rollemodel for de mindre. Et børnehjem hvor unge frivillige arbejder med at passe de små 0-5 årige børn i en tryg atmosfære og skolen for ekstremt udsatte unge, Learn to Live, hvor vi i en årerække har samarbejdet om at lave en workshop hvor højskoleelever underviser eleverne en formiddag. Vi har også tidligere lavet workshop med “The Big Issue” som er et gadeprojekt a´la “Hus forbi” i Danmark, hvor vi har lavet musikinstrumenter med børn der bor på gaden.

Turens tema omkring social bæredygtighed bliver altså en blanding af besøg hos en række mennesker, men også workshops hvor vi arbejder sammen med organisationerne og rent faktisk gør en forskel.

Kulturmødet
Sydafrika er et ungt demokrati. Det er kun 23 år siden Apartheid ophørte og landet er på ingen måde i harmoni. De sorte har på mange måder fået det bedre, med bedre muligheder for uddannelse, mange flere er i store stillinger i det offentlige og flere og flere tjener gode penge. Men desværre er der stadig kæmpe forskel på rig og fattig. Der er stadig 30 mio. fattige i Sydafrika, hvoraf langt størstedelen er farvede eller sorte. Vi vil på mange planer få et indblik i hvordan kulturel bæredygtighed ikke er noget man opnår på et kvart århundrede.

Vi skal lave workshop med Rainbow Academy, som er en danse og tromme-trup der arbejder med musik og dans hos de allerfattigste. VI plejer at danse og synge sammen med dem. Vi skal også i baptistkirke med en veninde, Feziwe, som bor i den fattige Township Langa. Derefter skal vi på en rundvisning i townshippen og besøg Feziwe, som bor med sin mor, søskende og lille søn. Hendes mor kan lave rigtig sydafrikansk mad til os og vi kan snakke med familien og møde mennesker der har helt andre livsvilkår end os.

Men vi skal også besøge de rigeste kvarterer, sidde på stranden i solnedgangen og drikke cocktails og fundere over hvordan to verdener som er så forskellige kan leve som naboer (og vi kan agere i begge indenfor samme dag). Vi skal på superlækre markeder og fancy designbutikker. Kontrasterne er til at få øje på.

Vi skal selvfølgeligt også følge i Nelson Mandelas fodspor og få et indblik i hvordan man gik fra et af verdens mest undertrykkende lande til det land i verden der har den mest demokratiske grundlov.

Alt i alt bliver turen en blanding af storslåede naturoplevelser, involverende besøg i nogle af verdens fattigste bydele og workshops med gadebørn og udsatte unge. Men også en tur hvor vi får lov at nyde den smukke og vidunderlige stemning i Cape Town, smage på det fantastiske og varierede Sydafrikanske køkken (priserne er meget lave) og se både flot natur og overvældende udsigter og der bliver nok også mulighed for at køre på mountainbike, vandre og prøve vilde svævebaner!

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.