Vælg en side

Tankevækkende højskole

Søndag 28. juni – lørdag 4. juli 2020 (uge 27)
Mød nogle af Danmarks skarpeste hoveder: hør historierne og deltag i debatterne. Ugens indslag er inspireret af tematikker og koncepter fra P1´s programflade og vi dykker ned i både udenrigspolitiske tematikker, personlige beretninger, debatter, og klassiske foredrag.

TILMELD DIG HER

I årtier har P1 stået for kvalitetstaleradio. Dygtige og engagerede studieværter har skabt både aktuelle programmer og længerevarende programrækker, som er elskede af tusindvis af lyttere i Danmark.

Nu inviterer Brandbjerg Højskole til en uge med P1 – live. Et kursus hvor vi skal møde værterne, høre historierne og opleve spændende gæster. Nogle af ugens indslag er med tema og vært fra programmerne på P1, andre er inspireret af tematikker og koncepter fra P1´s programflade. Glæd dig til at møde en kavalkade af spændende foredragsholdere som Steffen Gram, Henrik Qvortrup, Mette Fugl, Detektors Camilla Stampe, Klaus Rothstein, Bente Dalsbæk og Jacob Birkler i medrivende og indsigtsfulde foredrag og debatter.

Ugen krydres også med en spændende tur til vingården Modavi med vinsmagning, rundvisning og en god frokost, en gåtur i det smukke Grejsdalen og Brandbjergs smukke Herregårdspark og klassiske gode højskoleoplevelser som sang, morgensamling og hyggelige stunder med medkursister fra hele landet.

Medvirkende:
Henrik Qvortrup: Henrik Qvortrup er en af Danmarks mest kendte – og mest kontroversielle – journalister. Om nogen deler han vandene, men ingen efterlades ligeglade; alle har en holdning til Henrik Qvortrup. Henrik Qvortrup er tidl. politisk redaktør på TV2 og tidl. chefredaktør for Se & Hør, tidligere spindoktor samt politisk kommentator. Henrik Qvortrup, født 1963, uddannet på Danmarks Journalisthøjskole. Han har været politisk reporter på Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og Ekstra Bladet. Tidligere medlem af chefredaktionen på B.T. Spindoktor for Anders Fogh Rasmussen.
Mette Fugl: Journalist og foredragsholder. Mette Fugl er en af Danmarks skarpeste journalister, som er kendt for at få sandhederne frem i dagslyset. Hun har modtaget adskillige priser og hædersbeviser for sin karriere; heriblandt Victor-prisen og Publicistprisen. Mette er ansat på DR Nyheder som udenrigskorrespondent i Bruxelles, Afghanistan, Pakistan og Irak. Mette startede som journalistelev ved Politiken i 1969. Bente Dalsbæk: Er en dansk jurist, radiovært, forfatter og journalist. Bente Dalsbæk arbejder i dag som vært på P1 Debat i Danmarks Radio, hvor hun også har været vært for aktualitetsmagasinet DR2Nu. Hun har gennem ti år arbejdet som udvalgssekretær i Folketinget og taleskriver for Folketingets skiftende formænd. Desuden har hun arbejdet som kommunikationsrådgiver, ordstyrer og foredragsholder. Hun var i syv år fast kommentator i Berlingske Tidendes ‘Indspark’. Efter Muhammedkrisen skrev hun bogen”Med underkop – livet med min muslimske svigermor” om mødet med sin daværende samlevers mor og familie og sidenhen debatbogen ‘Med eller uden skræl’ om drengeomskæring.
Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter gennem mere end 30 år og en blændende fortæller. I DR begyndte han som Asien-reporter, var USA-korrespondent 1983–1987, journalist ved udlandsredaktionen 1988-1990, korrespondent i Moskva 1990–1994 og fra 1996 redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet Verden ifølge Gram på DR P1.
Michael Bang Petersen: Professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i psykologien bag vores politiske holdninger. Han er medlem af Det Kongelige Videnskabernes Selskab og har modtaget adskillige priser for sin forskning. Han leder et stort internationalt forskningsprojekt om årsagerne til og konsekvenserne af online had og vil fortælle om de seneste resultater herfra.


Jacob Birkler: Er en dansk filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd siden 2010 samt været formand for rådet fra 2011 til 2016. Jacob Birkler er cand. mag. i filosofi og psykologi og en blændende formidler om etik.
Klaus Rothstein: Litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og redaktør og studievært på DR‘s litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1. Udover sin anmelder- og debattørvirksomhed har han udgivet otte bøger.
Asser Amdissen: Cand.mag. i historie. En fortid som ansat på en lang række museer, højskoleforstandere på Ryslinge Højskole og direktør for den stiftelse, som driver skoleskibet Georg Stage. Fast hushistoriker på P3. Asser vil forandre verden. Efter at ville stoppe sulten i Afrika i midten af 80erne gik han ind i politik. I slutningen af 80erne røg han ud på røv og albuer, fordi han nægtede at acceptere, at det var vigtigere at være populær end at have ret. Asser er stadig et politisk menneske der mener, at det væsentligste problem lige nu er, at vi er ved at formøble vores demokrati, fordi vi er bange. Det har han skrevet debatbogen “Nu vi taler om demokrati” om. Bogen tager læseren med på en tur gennem historien, hvor vi samler de elementer op, som til sidst skaber grundlaget for demokratiet. Dermed skabes også en fornemmelse for, hvorfor vores vestlige demokrati er blevet, som det er.
Victor Greve: Victor Greve er født i Grønland. Det stod ikke ligefrem skrevet i kortene, at han skulle blive præst og slet ikke feltpræst. Med en pacifistisk, kommunistisk og ateistisk opdragelse lå det faktisk ikke i kortene. Men siden barndommen har store eksistentielle spørgsmål interesseret ham. For hvad er meningen med livet? Drømmen om at arbejde og virke som feltpræst lå og summede og drømmen er blevet opfyldt op til flere gange med udsendelser til både Afghanistan og Irak. Mange oplevelser og erfaringer rigere, har udsendelserne påvirket Victor – både som menneske og præst.
Camilla Stampe: Journalist, forfatter, redaktør og tv-vært.Hun er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og har blandt andet arbejdet som journalist på Dagbladet Information og som debatredaktør på Politiken. I 2011 udgav hun bogen Piratjagt – Kampen om menneskeliv og millioner. Siden 2013 har hun været ansat i DR. Fra 2015 til 2017 har hun været redaktør på talkshowet Vi ses hos Clement på DR2.Og i dag er hun den markante stemme på Detektor. Detektor var tidligere et tv-program på DR2, men er i dag genoprettet som podcast og radio på P1. Programmet overvåger fakta og tal i den aktuelle debat. Detektor undersøger i hvor høj grad det, magthavere, meningsdannere og medier siger, kan dokumenteres.

 

Prisen inkluderer:

· 7 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Henrik Qvortrup: 25 år i danske medier og i dansk politik
· Steffen Gram:”Verden ifølge Gram
· Asser Amdisen: Har demokratiet en fremtid?
· Michael Bang Petersen: Du er et politisk dyr
· Klaus Rothstein, Skønlitteratur på P1: 2020 i litteraturen
· Victor Greve: Feltpræst i Afghanistan
· Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd
· Camilla Stampe: Detektor: Faktatjek og kritiske interviews
· Debateftermiddag med Bente Dalsbæk

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Besøg på Modavi vingård med vinsmagning og frokost
· Terningfortællinger
· Samtalesalon om magt
· Udflugt i herregårdslandskabet 

KURSUSPROGRAM

Søndag 28/6:
15.30-16.15: Ankomst
16.30: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
19.30: Mette Fugl: Fra Koncepterne: Mette Fugl har i årtier været kendt som en af Danmarks skarpeste journalister, der var elsket af seerne og frygtet af mange magtfulde politikere for sin evne til at skære igennem flosklerne og få sandheden frem. I foredraget, der bygger på bogen; Fra Koncepterne, fortæller Mette med humor og kant om sit imponerende og fantastiske liv: Om at blive mobbet som barn, og om selv at mobbe andre. Om sit vilde bohemeliv i Paris i 1968, hvor hun befandt sig midt i ungdomsoprørets begyndelse med gadekampe, happenings, og eksperimenter med sex og stoffer. Og om sit liv i Bruxelles, hvorfra hun i over 20 år dækkede utallige begivenheder i hele Europa for Danmarks Radio. Mette tager også deltagerne med ind bag krigens kulisser i Afghanistan, Irak og til elendigheden på det jordskælvsramte Haiti. Hun fortæller om tiden med Danmarks Radio, om sit fags fremtid og ikke mindst de mørke skyer, der truer journalistikken. Undervejs kan der også blive stillet spørgsmål til publikummet og kommenteret lidt på fundamentalister, feministhadere og andre røvhuller.

Mandag 29/6:
8.30: Morgensamling
9.30-11.00: Foredrag ved Steffen Gram:”Verden ifølge Gram”: Præsident Trump har været amerikanernes præsident i tre år, og vi nærmer os valget. Nu skal vælgerne dømme ham og republikanerne – får de lov at blive i Det Hvide Hus?. Så hvordan har han klaret sig? Hvor har han ført Amerika og amerikanerne hen?  Og hvordan har han placeret Amerika i verden? Steffen Gram, DR’s mangeårige USA-korrespondent og nu vært for ”Verden Ifølge Gram”, fortæller om amerikanernes kaotiske år med Donald Trump, og hvad det kom til at betyde for omverdenen.
11.15-12.00: Tid til en gåtur omkring højskolen eller i Grejsdalen m. kursusleder
14.00: Debateftermiddag med Bente Dalsbæk, vært på P1 Debat: Bente Dalsbæk vil fortælle om at arbejde på P1 debat. Hun vil tage os med om bag gardinet og ind i maskinrummet og fortælle, hvordan de forbereder og afvikler P1 Debat. Herefter vil Bente Dalsbæk introducere en række debatemner, hvor deltagerne skal debattere med hinanden.
19.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem. 

Tirsdag 30/6:
8.30: Morgensamling v. Asser Amdisen
9.30-11.30: Asser Amdisen: Har demokratiet en fremtid? I de seneste år er der blevet snakket meget om, hvordan demokrati og ytringsfrihed er under angreb fra terrorister og andre udefra kommende kræfter. I dette foredrag fortælles det vestlige demokratis historie, og det problematiseres, om det egentlig overhovedet er udefra faren kommer. Vi vil også snakke en del om andre demokratiformer – både det direkte demokrati og lodtrækningsdemokrati mv. Foredraget er bygget på Asser Amdissens bog “Nu vi taler om demokrati” fra 2018.
14.00-16.30: Michael Bang Petersen: Du er et politisk dyr: For de fleste er politik noget med finanslovsforhandlinger og paragraf 20-spørgsmål på Christiansborg, men politik er langt mere. Politik handler om fordelingen af ressourcer inden for en gruppe – det er således også politik, når et ægtepar forhandler om de huslige pligter, og når grundejerforeningen diskuterer etableringen af en ny legeplads. Politik er heller ikke et nyt fænomen – også vores fjerne forfædre på den østafrikanske savanne bedrev politik, når de skulle dele kødet efter jagten, samarbejde om bygningen af bopladser eller gå i krig med nabostammen. Uden sans for politik havde de ikke overlevet og havde ikke kunnet kolonisere resten af verden, Foredraget sætter fokus på, hvordan mennesket fra naturens hånd er et politisk dyr: Hvordan vi har en hjerne bygget til politik i små, fortidige grupper, og hvordan moderne mennesker stadig bruger denne hjerne til at navigere i moderne politik. Vores politiske holdninger er ikke blot baseret på fornuft, men på dybe psykologiske og biologiske processer.
19.30 – 20.30: Terningfortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Onsdag 1/7:
8.30: Morgensamling
9.45: Heldagstur i Trekantsområdet:
(ret tidspunkt hos Modavi) 10.00-13.00: Modavi vingård med vinsmagning og frokost: Vi skal besøge den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin), som har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine. Vi skal nyde en lækker frokost og bagefter på guidet rundvisning i vinmarkerne og vineriet samt smage på de helt særlige danske vine. https://frdb.dk/artikel/lokal-vinbonde-jubler-over-den-t%C3%B8rre-sommer-h%C3%B8ster-perfekte-druer-og-vinder-guld-2018-9-5

Onsdag 1/7 fortsat:
14.00-16.30: Klaus Rothstein, redaktør og studievært på Skønlitteratur på P1: 2020 i litteraturen:
– En statusopgørelse halvvejs gennem året. Hvad skriver de danske forfattere om netop nu? Hvilke tendenser tegner sig? Klaus Rothstein, der er programvært på Skønlitteratur på P1 og anmelder på Weekendavisen, viser rundt i den aktuelle samtidslitteratur med både entusiasme og kritiske kommentarer.
19.30: Victor Greve: Feltpræst i Afghanistan:
Det stod ikke ligefrem skrevet i kortene, at Victor Greve skulle blive præst og slet ikke feltpræst. Med en pacifistisk, kommunistisk og ateistisk opdragelse lå det faktisk ikke i kortene, men siden barndommen har store eksistentielle spørgsmål interesseret ham. For hvad er meningen med livet?Som så mange andre drømte han om en tilværelse som professionel fodboldspiller. Det satte en rygskade dog en stopper for, og så blev det teologien, der tog over. Trods de mange muligheder var det præstegerningen, der skulle prøves. Først et embede for to danske menigheder i Sydslesvig, hvor han stiftede bekendtskab med det danske mindretal og den nordtyske mentalitet på godt og ondt. Siden på Sjælland i et embede som sognepræst i Jørlunde Sogn, hvilket var noget af en omvæltning.Drømmen om at arbejde og virke som feltpræst lå dog stadig og summede, og drømmen er blevet opfyldt op til flere gange med udsendelser til både Afghanistan og Irak. Mange oplevelser og erfaringer rigere har udsendelserne påvirket Victor – både som menneske og præst.

Torsdag 2/7:
8.30: Morgensamling
9.30: Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd: Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det, vi ‘kan’ gøre, hænger ikke altid sammen med det, vi ‘bør’ gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår, når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særligt fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.
13-14.30: Samtale med Jacob Birkler: Eftermiddagen er en uformel fortsættelse af formiddagens program, hvor Jacob Birkler inviterer til dialog om etiske dilemmaer.
Frieftermiddag: Her har du tid på egen hånd (Turforslag hvis du har lyst: Kongernes Jelling, hvor du kan gå rundt i det nye højområde og nyde verdenskulturarven i form af gravhøje, runesten og Jelling Kirke – og måske en is i solen ved et af byens ishuse).
19.30: Friaften: Biograf: Mulighed for at se en klassisk filmperle.

Fredag 3/7:
8.30: Morgensamling
9.15-11.15: Camilla Stampe: Detektor: Faktatjek og kritiske interviews: Hver uge udkommer Detektor med nye historier, der handler om forkerte påstande i den offentlige debat. Camilla Stampe fortæller om arbejdet med at faktatjekke og konfrontere politikere, medier og andre i kritiske interviews.
14.00-16.00: Henrik Qvortrup: 25 år i danske medier og i dansk politik: Henrik Qvortrup fortæller om sin karriere, der har været mere farverig end de flestes: Politisk kommentator, spindoktor, tv-vært og så den fatale ansættelse på SE og HØR – sladderbladsjobbet, der med års forsinkelse væltede læsset for en mand, der ellers havde det hele. Foredraget er en tour de force gennem politik og journalistik i en periode, hvor landskabet for netop politik og journalistisk har været i forandring. Danskerne lærte begreber som spindoktor og fokusgruppe at kende, og journalisternes dækning af politikerne blev langt mere nærgående. Henrik Qvortrup tager læserne med hele vejen – fra tiden på Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og Ekstra Bladets politiske redaktioner, over årene som spindoktor for Fogh og til den varme stol som chefredaktør på SE og HØR. Og han leverer et hudløst ærlig indblik i, hvordan det er at blive indhentet af fortiden.
18.00: Festmiddag

Lørdag 4/7:
9.00-10.00 Morgensang, fotos fra ugen og evaluering
Afrejse

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.250 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  700 kr.

Kurset foregår i dagene
Søndag 28. juni – lørdag 4. juli 2020 (uge 27)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.