Tankevækkende højskole
Mandag d. 5. – fredag 9. juni 2023
– en tankevækkende uge med nogle af Danmarks bedste foredragsholdere
Brandbjerg Højskole inviterer til en uge med debatter og foredrag om samfundsrelevante emner som sætter tankerne i gang. Vi har inviteret en perlerække af de mest spændende danske foredragsholdere med noget på hjerte. Dette traditionsrige kursus kører for 6. år med fulde huse.
Glæd dig til at møde blandt andet Steffen Gram som vil sætte lys på Ukraine og Putin, Kurt Strand der revser danskerne for vores manglende vene til at tale ordentligt til hinanden – især på sociale medier, Esben Kjær der taler om tro og Jacob Birkler i medrivende og indsigtsfulde foredrag og debatter. Paula Larrain vil fortælle om hvordan et svært skifte fra Chile til Danmark landede harmonisk igennem et møde med Grundtvig og folkekirken.
Mandag skal vi deltage i et stort opsat Grundlovsarrangement planlagt af højskolens elever i politisk aktivisme.Det betyder så også at årets politiske hovednavn ikke kan præsenteres før eleverne har lavet programmet for dagen – så følg med her på siden for opdateringer på Grundlovsdag.
Kursisterne kommer fra hele landet, og ugen krydres med en dejlig tur til Jelling med rundvisning ved Jellingstenene, gåtur i den smukke Grejsdal og Brandbjergs skønne herregårdspark samt klassiske højskoleoplevelser som sang og morgensamling.
Medvirkende:
Kurt Strand: Uddannet journalist og arbejdede fra 1985-2010 hos DR. I 1997 brød han igennem som studievært i programmet Profilen og blev nok mest kendt som vært på Deadline fra 2004. Arbejder nu som freelancejournalist.
Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter og internationale korrespondent gennem mere end 30 år og en blændende fortæller. I DR begyndte han som Asien-reporter, var USA-korrespondent 1983–1987, journalist ved udlandsredaktionen 1988-1990, korrespondent i Moskva 1990–1994 og fra 1996 redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet “ Verden ifølge Gram” på DR P1.
· Esben Kjær: Radiovært på programmet “Bagklog på P1” – et kommenterende ugemagasin. Tidligere vært på P1 Debat, Orientering, Ordet er Dit, Ring til Regeringen og Radio 24syv Eftermiddag. Erhvervsredaktør på Politiken, New York-korrespondent på Berlingske og redaktionssekretær på Time Magazine. Før journalistkarrieren var jeg fuldmægtig i Finansministeriet (Budgetdepartementet) og stagiaire ved EU-kommissionen i Bruxelles (DG V).
Uddannet cand.scient.pol. (Københavns Universitet) og MA i journalistik (New York University).
Jacob Birkler: Er dansk filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd siden 2010 samt været formand for rådet fra 2011 til 2016. Jacob Birkler er cand.mag. i filosofi og psykologi og en blændende formidler af etik.
Paula Larrain: Journalist, redaktør og forfatter. Født i Valparaiso, Chile, flygtet til Danmark med sin familie i 1974. Paula Larrain har været i mediebranchen i mere end 30 år og var oprindeligt specialiseret i udenrigs- og sikkerhedspolitik. I mange år var hun ansat på Berlingske, men blev landskendt som nyhedsvært på TVAvisen fra 2001-2007 og har i de seneste år været radio- og TV-vært på DRs programmer om tro, eksistens og spiritualitet, herunder “De Højere Magter” på P1, “Det Gode Råd” på DR2 og “Til Gudstjeneste med Paula Larrain” på DR1.
Hun har sideløbende holdt foredrag om især integration og tro på baggrund af bøgerne “I morgen skal vi hjem” (L&R 2003) og “Rejsen til hjerterummet” (Eksistensen, 2021) Hun er også forfatter til: “Uden for citat”, Rosinante, roman 2008 og “Midt i livet”, Kristeligt Dagblads Forlag (2021).
Prisen inkluderer:
· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse ( * mulighed for tilkøb af enkeltværelse – se nederst på siden)
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
· Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram
· Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd
· Esben Kjær: Troen ifølge
· Kurt Strand: Så tal dog ordentligt!
· Paula Larrain: Rejsen til hjerterummet
· Grundlovsdagsarrangement med kendt politiker
Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Heldagstur til Økosamfundet friland inkl. Foredrag med halmbygger Steen Møller
· Udflugt i herregårdslandskabet
· Samtalesalon

Kursusprogram
Mandag 5/6
11.00: Ankomst
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.00-17.00: Kurt Strand: Så tal dog ordentligt!: Tonen i store dele af den offentlige debat er præget af mudderkastning; rendyrket racisme, sexistisk svineri og tankeløse trusler. Via især Facebook er det blevet nemt og hurtigt at blande sig, men måske lidt mere omtanke ville højne debatten? Med konkrete og aktuelle eksempler lægges der op til diskussion om ordentlighed. Om vores personlige ansvar. Og om de etablerede mediers ansvar for at trække en streg i sandet.
17.30-18.00: Charlotte Zeberg: Introduktion til Grundlovsarrangement.
18.00-21.30: Grundlovsdagsarrangement med tale og grillmad med højskolen elever på faget politisk aktivisme: En dejlig aften med bålmad og grundlovstale af politiker.
Tirsdag 6/6
8.30: Morgensamling
9.15-12.00:Esben Kjær: Troen ifølge: Hvad hvis man er troende – og finder ud af, at ens tro ikke rigtig virker? At ens tro er der, men er svag? Kan man gentænke den? Kan man styrke den? Kan man lære at tro? Og virker den så? Og hvad tror danskerne egentlig på? Formidlere af tro lyder ofte som om de har fået troen forærende uden de store anstrengelser. Men mange af os andre kæmper med den: Vi vil gerne tro, men enten kan vi ikke – eller også har vi en tro, der ikke rigtig bærer. Eller også torpederer livet vores tro på, at verden er god og retfærdig – og hvad skal man så tro på? Hvad gør vi, hvis vi gerne vil tro mere, men synes det er svært? Radiovært og forfatter Esben Kjær var en af dem, der troede – men ikke ret meget og i virkeligheden mest på, at han selv styrede sit eget liv. Lige indtil hans syvårige søn døde af kræft. Det efterfølgende årti ar været en kamp mellem at forsøge at fyre sig selv som Gud – at give slip på illusionen om egen magt – og samtidig at forsøge at ansætte den rigtige Gud, selv om Han åbenbart heller ikke har helt styr på det. I processen er Esben blevet markant mere troende – men også skarpere på, hvad han tror og ikke tror. Denne trosrejse vil mange kunne spejle sig i. Hvis du hører dette foredrag, kan det være, at du finder ud af det noget før – og få et skarpere forhold til din egen tro.
14.00-16.30: Vandretur på Grejsdalsstien
ELLER
14.00-15.30 Gåtur i Herregårdsparken bag højskolen og frieftermiddag
19.30 – 21.00: Paula Larrain: Rejsen til hjerterummet: Paula Larrain kom til Danmark som flygtning fra Chile og voksede op med forældre i stor sorg over at have mistet alt. Familien blev senere spredt for alle vinde, og hun måtte lære at stå på egne ben, mutters alene i et nyt land og i dyb rodløshed. Folkekirken og især Grundtvig blev hendes indgang til den danske tro og kultur, som hun i dag føler sig helt hjemme i. Men det kom ikke af sig selv. Paula Larrain fortæller om sin personlige indre rejse gennem en svær integration og om følelsen af at være fremmed i alle rum. Om at miste og genfinde et hjem og om et mirakel, der vendte op og ned på hendes måde at se verden på. Og om hvordan hun til sidst gennem troen fandt ind i sit hjerterum, hvorfra hun insisterer på at se det bedste i mennesket trods verdens gru og mørke.
Onsdag 7/6:
8.30-17.30: Heldagstur til Økosamfundet friland inkl. Foredrag med halmbygger Steen Møller: Vi tager bussen til Djursland hvor vi skal besøge økosamfundet Friland. Vi starter dagen med foredraget ”Kærlighed og Spildevand” med Steen Møller, som startede Friland i 2002 efter at have bygget et halmhus på 200 kvm. I foredraget udfordrer Steen 200 års forsøg på at underlægge os naturen – en kamp vi har definitivt har vundet. Men måske er det på tide at begynde at samarbejde med naturen om at løse klimakrisen og fremtidens problemer? Efter foredraget spiser vi en lækker medbragt frokost i fælleshuset Ravnen. Efter frokost vil Frilænder og højskolelærer på Brandbjerg, Nikolaj Hygebjerg vise rundt på Friland og vise de mange særegne huse og anderledes tilgange til bæredygtigt byggeri. Vi kommer også omkring forskellige måder at dyrke jorden på i fht. Økologi og permakultur.
19.30-20.30: Samtalesalon om bæredygtig livsstil: Vi vil tage udgangspunkt i dagens dyk ind i en bæredygtig livsstil og tage livtag med vores egen livsstil. Den mest bæredygtige livsstil levede vores forældre eller bedsteforældre, som ofte var selvforsynende, nøjsomme og sjældent rejste. Siden har vi skruet op for levestandarden og luksus. I dag er det svært at leve uden at forholde sig til den bæredygtige dagsorden, men lever vi bæredygtigt? Bør vi leve bæredygtigt? Eller er det mest noget for de unge? En samtalesalon helt uden at pege fingre.
Torsdag 8/6:
8.30: Morgensamling
9.30: Jacob Birkler: Menneskesyn til eftersyn: Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det, vi ‘kan’ gøre, hænger ikke altid sammen med det, vi ‘bør’ gøre. Dagen fokuserer på de mange etiske udfordringer, der opstår, når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særligt fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.
14.00–16.00: Jacob Birkler: Eftermiddagen fortsætter formiddagens emne med debat og dialog
16.00: Festforberedelser
18.00: Festmiddag
Fredag 9/6:
9.00-11.15: Foredrag ved Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram”: På dette kursus har vi gennem 5 år bedt Steffen Gram om tage temperaturen på verden, som han ser den lige nu. Med 5 ud af 5 på tilfredshedsscoren i vores evalueringer er der ingen tvivl: Steffen Gram har noget på hjerte! Og endnu engang skal vi høre, hvordan verden ser ud fra Steffen Grams stol hos DR.
11.15- 12.00: Evaluering og ugeafslutning
12.15: Frokost
13.00: Afsked
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30, lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21.00 er der aftenkaffe.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.
Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.
Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser
Har du diabetes eller allergier i fht. mad - kan du læse mere om Brandbjergs køkken her.
Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk
Kursusperioder og priser
4 dages kursus
Dobbeltværelse: kr. 5.650,- kr.
* Tillæg for enkeltværelse: 2.500,- kr. (særpris da vi har ganske få enkeltværelser denne uge).
Kurset foregår i dagene
Mandag d. 5. – fredag 9. juni 2023
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle