Tankevækkende højskole

Mandag d. 2. – fredag 6. maj 2022
– en uge om politik og samfund med tankevækkende politikere og politiske journalister
 

TILMELD DIG HER

 Brandbjerg Højskole inviterer til en uge med debatter og foredrag om politiske og samfundsrelevante emner. Vi har inviteret en perlerække af de mest spændende politikere, politiske analytikere og andre interessante foredragsholdere med noget på hjerte. Dette traditionsrige kursus kører for 5 år med fulde huse.

Nogle af foredragsholderne skal vi glæde os til et gensyn med og høre deres bud på  verdenssituationen anno 2022. Andre er nye og tankevækkende navne. Glæd dig til at møde blandt andet Steffen Gram som vil sætte lys på Ukraine og Putin, Ôzlem Cekic samt Kaare R. Skou, Kurt Strand, Mikael Rothstein og Jacob Birkler i medrivende og indsigtsfulde foredrag og debatter.

Kursisterne kommer fra hele landet, og ugen krydres med en dejlig tur til Jelling med rundvisning ved Jellingstenene, gåtur i den smukke Grejsdal og Brandbjergs skønne herregårdspark samt klassiske højskoleoplevelser som sang og morgensamling.  

Medvirkende:
Kurt Strand: Uddannet journalist og arbejdede fra 1985-2010 hos DR. I 1997 brød han igennem som studievært i programmet Profilen og blev nok mest kendt som vært på Deadline fra 2004. Arbejder nu som freelancejournalist.
Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter og internationale korrespondent gennem mere end 30 år og en blændende fortæller. I DR begyndte han som Asien-reporter, var USA-korrespondent 1983–1987, journalist ved udlandsredaktionen 1988-1990, korrespondent i Moskva 1990–1994 og fra 1996 redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet “ Verden ifølge Gram” på DR P1.
Özlem Cekic: Er en efterspurgt foredragsholder i hele Danmark og i udlandet. Hun er den anden dansker, som har holdt TEDTalk på den store scene i New York. Med et glimt i øjet og med afsæt i sine personlige og professionelle erfaringer som brobygger, debattør, tidligere politiker, sygeplejerske og mønsterbryder leverer Özlem Cekic skarpe budskaber, der får deltagerne til at reflektere og handle. Özlem Cekic har i dag lagt politik på hylden, men hun er stadig et politisk menneske, som brænder for at skabe vellykket integration, flere mønsterbrydere og brobygning mellem befolkningsgrupper. Özlem er en aktiv debattør, der med sine synspunkter om brobygning mellem mennesker på tværs af kulturelle forskelle er med til at sætte dagsordenen i den offentlige debat. Flere år i træk er Özlem blevet kåret som en af debattens top-meningsdannere i Politiken, og hun har mere end 115.000 følgere på de sociale medier. I 2021 udgav hun bogen “Tak for kaffe”, der giver redskaber til at skabe konstruktive samtaler.Kaare R. Skou: Forhenværende politisk redaktør på TV 2 og har skrevet flere bøger om Folketinget og den politiske historie. Kaare har i sit forfatterskab udøst af sine oplevelser i magtens korridorer, uanset om det var fra Christiansborg, på Radioavisen eller for TV 2 – under statsministrene Anker Jørgensen, Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt. 
Jacob Birkler: Er dansk filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd siden 2010 samt været formand for rådet fra 2011 til 2016. Jacob Birkler er cand.mag. i filosofi og psykologi og en blændende formidler af etik.
Michael Rothstein: Mag.art. og ph.d. i religionshistorie. Rothstein er lektor i sammenlignende religionshistorie ved Institut for Historie ved Syddansk Universitet. Sammen med sin bror Klaus Rothstein har han præget den danske debat om især religion, racisme og udlændingepolitik.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse ( * mulighed for tilkøb af enkeltværelse – se nederst på siden)
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Özlem Cekic: Hvordan kan vi bygge bro mellem befolkningsgrupper?
· Kaare R. Skou: Hvordan det gik folkestyret i mødet med den giftige cocktail Støjberg, Trump og corona
· Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram
· Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd
· Mikael Rothstein: Om at se sig selv gennem andres øjne
· Kurt Strand: Mediernes magt – magten over medierne

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Tur til Kongernes Jelling, Café Sejd inkl. Sejdmandens fortællinger og  Jelling bryghus m. smagsprøver og vikingefortællinger
· Terningfortællinger
· Udflugt i herregårdslandskabet
· Leonard Cohen Affair: Koncert

Kursusprogram 

Mandag 2/5:
11.00: Ankomst  
13.30: Velkomst og rundvisning på skolen og i Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30-17.00:  Kaare R. Skou: Hvordan det gik folkestyret i mødet med den giftige cocktail Støjberg, Trump og corona: Vores demokrati består af to elementer, der delvis er uafhængige af hinanden: Folkestyret og retsstatsprincippet. Gennem den seneste snes år har de to elementer været sat på prøve efter prøve med det klare resultat: Bestået … men med visse skønhedspletter, der kan udvikle sig ubehageligt. Kaare R. Skou ridser fundamentet for vores folkestyre op og giver et bud på, hvorfor vores model er mere stabil end for eksempel den amerikanske, den franske og den engelske. Det kan afsløres, at det første svar snarere findes i Etiopien eller Viborg end på Christiansborg.
19.00: Mikael Rothstein: Om at se sig selv gennem andres øjne: Vi er vant til at betragte andre kulturer, som er helt fremmede for vores egen. Men hvordan mon andre kulturer opfatter os? Tag med en tur i tid og rum til fjerne samfund, hvor forestillingerne om os i Vesten af og til er lige så besynderlige, som vores tanker kan være om “de andre”. Spørgsmålet er, hvad vi kan lære af de andres blik på os, og om det er noget, vi burde være mere opmærksomme på? Mikael Rothstein har rejst i store dele af verden og fortæller dels ud fra egne erfaringer, dels ud fra kulturvidenskabernes righoldige kramkiste. 

  

Tirsdag 3/5:
8.30: Morgensamling  
9.30-11.15: Kurt Strand: Mediernes magt – magten over medierne: Falske nyheder, alternative fakta og desinformation flyder i en lind strøm – især på sociale medier. Samtidig er klassiske nyhedsmedier presset af internationale tech-giganter, økonomisk nedgang og politisk spin. Dermed svinder mediernes magt og rolle som samfundets vagthund ind, og det kan ofte være svært at gennemskue, hvem der egentlig sætter dagsordenen for, hvad vi diskuterer med hinanden. Journalist og TV- og radiovært gennem mange år, Kurt Strand, dykker ned i en række konkrete og aktuelle eksempler. Med Kurt Strand lægger Brandbjerg Højskole op til debat om mediernes rolle i samfundet, muligheder og begrænsninger. 
13.30-16.00: Vandretur på Grejsdalsstien ELLER  
14.00-15.30 Gåtur i Herregårdsparken bag højskolen 
19.00-21.00: Özlem Cekic: Hvordan kan vi bygge bro mellem befolkningsgrupper?: Danmark og verden omkring os oplever en massiv flygtningestrøm, og antallet af nydanskere i Danmark stiger. Der er derfor som aldrig før brug for en fælles referenceramme og for at skabe forståelse på tværs af forskelligheder. Özlems velkendte brobygger-motto lyder, at der trods forskelligheder er mere, der binder os sammen, end der skiller os ad.
Med dét udgangspunkt har Özlem Cekic inviteret sig selv hjem til en lang række forskellige danskere – både folk hun var enig med, og folk hun var rygende uenig med. Hun kalder det ”dialogkaffe”, hvor formålet ikke er at overbevise, men at lytte, forstå, skabe dialog og finde frem til fælles løsninger og en fælles forståelse for hinanden. Med sin ”dialogkaffe” har Özlem besøgt forskellige grupper af troende – kristne, jøder, muslimer, ateister m.fl. – i håb om, at de i fællesskab kan bygge broer frem for at grave grøfter. Med udgangspunkt i sine erfaringer kommer hun med oplæg til debat – og så kommer Özlem Cekic også med et bud på, hvad man selv kan gøre for at række hånden ud til de mennesker, man måske tror, man intet har til fælles med.

Onsdag 4/5: 
8.30: Morgensamling  
9.15-16.00: Tur til Kongernes Jelling, cafe Sejd inkl. Sejdmandens fortællinger og  Jelling bryghus m. smagsprøver og vikingefortællinger: Vi vandrer ad Grejsdalsstien til Jelling. Her besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald, der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling, spise en dejlig frokost hos Sejdmanden og høre hans medrivende fortællinger. Vi runder dagen af med bryggeribesøg hos Jelling Bryghus og – naturligvis – ølsmagning. 
19.00-21.00: Leonard Cohen Affair: Koncert: Gary Snider har siden 2016 begejstret Leonard Cohen fans med sine personlige og autentiske fortolkninger af Cohens fantastiske sange. Musikken krydres med forklaring af teksterne og deres baggrund. Gary reciterer udpluk, så publikum inspireres til at lytte mere intenst til de poetiske og til tider komplekse tekster.

Torsdag 5/5: 
8.30: Morgensamling 
9.30: Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd: Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det, vi ‘kan’ gøre, hænger ikke altid sammen med det, vi ‘bør’ gøre. Foredraget fokuserer på de mange etiske udfordringer, der opstår, når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særligt fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning. 
14-16.00: Samtale med Jacob Birkler: Eftermiddagen er en uformel fortsættelse af formiddagens program, hvor Jacob Birkler inviterer til dialog om etiske dilemmaer. 
18.00: Festmiddag   

Fredag 6/5: 
8.30: Morgensamling 
9.30-11.15: Foredrag ved Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram”: Ukraine og Putin! På dette kursus har vi gennem 5 år bedt Steffen Gram om tage temperaturen på verden, som han ser den lige nu. Og med 100% på tilfredshedsscoren i vores evalueringer er der ingen tvivl: Steffen Gram har noget på hjerte! Endnu engang skal vi i maj 2022 høre, hvordan verden ser ud fra Steffen Grams stol hos DR, og det vil uundgåeligt tage udgangspunkt i den ekstraordinære situation omkring Ukraine og Putin.
11.15- 12.00: Evaluering og ugeafslutning  

12.15: Frokost  
13.00: Afsked   

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30, lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21.00 er der aftenkaffe.   

Der tages forbehold for ændringer. Vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor. Derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.   

 

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.

Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser 

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Kursusperioder og priser

4 dages kursus
Dobbeltværelse: kr. 5.450,- kr.
* Tillæg for enkeltværelse: 2.500,- kr. (særpris da vi har ganske få enkeltværelser denne uge).

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 2. – fredag 6. maj 2022

 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 27 reviews
drevet af Facebook

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 27 reviews
drevet af Facebook

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.