Tankevækkende højskole

Mandag d. 6. – fredag d. 10. september  2021 
– Spændende foredrag. Glæd dig til denne helt særlige uge. Vi skal møde en række spændende foredragsholdere under 5 temaer i en samtale sammen med kursisterne.

TILMELD DIG HER

Glæd dig til denne helt særlige uge. Vi skal møde en række spændende foredragsholdere under 5 temaer: Udkantsdanmark, hvor Knud Romer vil udfordre os med sine holdninger. Ensomhed og fællesskab, hvor litteraturkritiker Klaus Rothstein, kendt fra DR, vil fortælle om moderne litteratur samt tage en samtale med den aktuelle forfatter Sidsel Falsig Pedersen. Når tro kommer på tværs, hvor tidligere formand for Etisk Råd Klaus Birkler vil se på de etiske grænser, når det kommer til religionsfriheden, samt præst Kristian Bøcker der vil sætte lys på de kulturkristne danskere. Så skal vi omkring, Hvordan vi behandler de ”gale”? Om afmagt, tvang og umyndiggørelse i det psykiatriske system med foredrag af forfatter Jacob Skyggebjerg, som frivilligt lod sig indlægge på en række psykiatriske institutioner. Hvad skal vi med mennesker? Om mennesket overfor en højere (kunstig) intelligens hvor forfatter Peter Svarre spørger lidt provokerende:  Hvad skal vi med mennesker?

Glæd dig til en uge med kant og engagement fra både foredragsholdere og deltagere.

Medvirkende:
· Knud Romer: Prisvindende reklamemand og forfatter. Han har arbejdet som konceptudvikler for virksomheder som B&O og BODUM – og står for udgivelser som ”Guide til Københavns Offentlige Toiletter” og ”Din Store Idiot”, en antologi om dumhed og intelligens. “Den som blinker er bange for døden” er hans debut som skønlitterær forfatter og blev modtaget med overstrømmende anmeldelser og strøg direkte ind på bestsellerlisten.

· Klaus Rothstein: Litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og redaktør og studievært på DR‘s litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1. Udover sin anmelder- og debattørvirksomhed har han udgivet otte bøger.

· Sidsel Falsig Pedersen: Er en særegen og stilsikker stemme i dansk litteratur. Hendes litterære universer er fulde af utilpassede og halvtriste mennesker, der søger efter en unik identitet uden ofte at forlade deres tvivlende vadested. I bøger, der bl.a. handler om at kæmpe med at blive en del af et fællesskab, forener Sidsel Falsig Pedersen en virkelighedsnær realisme med surrealistiske elementer, og en tør humor kigger frem her og der. Sidsel Falsig Pedersen modtog i 2016 Det Danske Akademis Beatrice Prisen og udgav samtidig romanen ”Flora”. Romanen er en direkte fortsættelse af Sidsel Falsig Pedersens minimalistiske skrivestil og er samtidig forfatterens stærkeste portræt til dato.

· Kristian Bøcker: Tidligere viceforstander på Brandbjerg Højskole, skribent på Kristeligt Dagblads klumme- Hyrdebrevet søndag morgen og nu sognepræst i Jelling kirke.

· Jacob Birkler: Er en dansk filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd siden 2010 samt været formand for rådet fra 2011 til 2016. Jacob Birkler er cand.mag. i filosofi og psykologi og en blændende formidler om etik.

· Jacob Skyggebjerg: Skyggebjerg blev i 2014 shortlistet til Danmarks største debutantpris. Han debuterede i 2013 med Vor tids helt, der er en delvis selvbiografisk roman om en rejse fra en hård opvækst ved Horsens til livet på samfundets bund i København. Jakob Skyggebjergs seneste udgivelse er den autobiografiske roman Hjælp (2018). Romanen giver et heftigt indblik i, hvordan forståelsen mellem raske og syge kan udviskes, og hvordan magtforholdet mellem myndighed og borger kan være en umenneskeliggørende kraft. ‘Hjælp’ er Jacob Skyggebjergs vidnesbyrd fra det bizarre forløb, han i perioden 2008-2013 var igennem med en behandlingsdom. Det starter med en bytur i Vejle og slutter med udgivelsen af debutromanen ‘Vor tids helt’.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Knud Romer: Om udkantsdanmark
· Klaus Rothstein: Ensomhed og fællesskab i en moderne verden
· Samtale mellem Klaus Rothstein og Sidsel Falsig Pedersen
· Jacob Birkler: Når tro kommer på tværs
· Kristian Bøcker: De kulturkristne danskere
· Jacob Skyggebjerg: Hjælp – psykiatrien indefra
· Peter Svarre: Hvad skal vi med mennesker?:

Andre indslag:
· Morgensamlinger
· Sangaften: Jeg ved, hvor der findes en have så skøn
· Holdningsspillet
· Sangaften om tro: Ramadan i København
· Vandretur i Grejsdalen med medbragt lækker frokost

KURSUSPROGRAM

Mandag 6/9: Er Udkantsdanmark en rådden banan eller eksotisk som en sydhavsfrugt?
10.30-11.15: Ankomst og indkvartering
11.30: Frokost
12.45: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie: Vi skal møde hinanden, høre om programmet, og bagefter går vi en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi i nedslag,  hører Brandbjergs 500-årige historie.
15.30-17.30: Knud Romer: Om Udkantsdanmark : Knud Romer er selv fra Nykøbing Falster og har meget markante holdninger til diskussionen om udkantsdanmark. For hvem er det der har bestemt hvilken del af Danmark der er udkanten?
19.00-20.30: Jeg ved, hvor der findes en have så skøn: Vi synger fra højskolesangbogen omkring et tema om landkultur og Udkantsdanmark. Vi hører historiske, kulturelle og underfundige beretninger om sangene, deres forfattere og samtid.

 

Tirsdag 7/9: Om ensomhed og fællesskab i et moderne Danmark
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Klaus Rothstein: Optakt til foredraget om eftermiddagen: Klaus Rothstein, som er landskendt som tidligere vært på ”Skønlitteratur på P1”, fortæller om den nye litteratur og sætter det ind i en større kontekst omkring ensomhed og fællesskab i et moderne Danmark.
14.00-16.00:  Samtale mellem Klaus Rothstein og Sidsel Falsig Pedersen: Svaret kommer med posten: Med Sidsel Falsig Pedersens nye roman ”Svaret kommer med posten rekonfirmerer hun sin position som en særegen og underspillet fortæller, der bringer mindelser om så store antydningskunstnere som Helle Helle og Pia Juul. Hun viser med sin nye roman, at under fællesskabets fernis hersker kun ensomhed. Vi tager udgangspunkt i den fremragende roman i en samtale med forfatteren.
19.00: Holdningsspillet: En sjov aften, hvor meninger brydes og vi (sam)taler på egne og andres vegne. Et spil, der sætter gang i selskabet.

 

Onsdag 8/9: Når tro kommer på tværs – etiske dilemmaer i et rummeligt samfund
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Jacob Birkler: Når tro kommer på tværs: I Danmark hylder vi religionsfriheden. Men det kommer med en pris, og prisen er etiske dilemmaer. Etiske dilemmaer som dukker op, fordi vi respekterer den enkeltes ret til at dyrke hver sin Gud. Det handler om livets mest grundlæggende værdier, når der siges nej til blod, vaccination eller provokeret abort og ja til omskæring, polygami eller cølibat. Værdier som knytter sig til tro og identitet. Derfor er der meget på spil, når der skabes opposition til disse værdibaserede valg. Det er netop de etiske grænser for denne opposition, som foredraget belyser.
14.00-16.00: Kristian Bøcker: De kulturkristne danskere
19.00-20.30:  Ramadan i København: Sangaften om tro: Et af de store opmærksomhedspunkter i den nye højskolesangbog var Issam B.´s ”Ramadan i København”. Højrefløjen tordnede omkring, at danskhedens højborg var truet, imens Højskolesangbogsudvalget slog fast, at Højskolesangbogen er et elitært projekt som skal afspejle Danmark og ikke et nationalistisk projekt. Denne aften skal vi synge sange om tro. Fra Kristendommen i ”Befal du dine veje” til Islam i ”Ramadan i København” eller natur-troen i Halfdan Rasmussens ”Noget om Kraft”.

 

Torsdag 9/9: Hvordan behandler vi de ”gale”? Om afmagt, tvang og umyndiggørelse
9.30-12.30 Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb med Naturvejleder: Vi vandrer ad Grejsdalsstien gennem det smukke istidslandskab og nyder synet af nogle af Danmarks stejleste skråninger, den smukke bøgeskov og følger Grejs å en god del af vejen, ad nyanlagte småbroer hen over det rislende vand. Den sidste del af turen vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave. Hele turen vandres på sti og ruten er ca. 8 km. Undervejs nyder vi vore madpakker.
Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. I Grejsdalen bugter den smukke Grejs å sig. Grejs Å er, på det nedre løb mod Vejle, et af de reneste vandløb i landet og kan med et fald på 50 m i løbet af sine 22 km nærmest kaldes en bjergbæk. 15 vandmøller har i tidens løb udnyttet åens kraftige strøm, især på åens nederste 6 km, hvor faldet er på hele 25 m. Medbring praktiske sko. Turen er ca. 8 km.
15.00-17.00: HJÆLP – psykiatrien indefra: Lad forfatter Jacob Skyggebjerg tage dig med på rundtur i en ellers lukket verden. Fem års dom til behandling gav forfatteren en unik mulighed for at udforske og rapportere fra livet inden for murene i det psykiatriske system. En verden, hvor lægerne med hård hånd dikterer patienters skæbne og fremtid, hvor pårørende negligeres til blotte medsammensvorne, og hvor de menige medarbejdere intet har at skulle have sagt overfor lægernes dom. Skyggebjerg spillede sig i 2008 til en behandlingsdom og så sig herefter tvunget til, med raske øjne og med livet som indsats, som en anden Jack Nicholson i Gøgereden, at være fluen på væggen på diverse psykiatriske afdelinger rundt om i landet, et ufrivilligt vidne til afmagt, tvang og umyndiggørelse. En absurd og tragikomisk cirkusforestilling i et samvittighedsløst system. Skyggebjerg har kendskab til, hvordan det hele fungerer. Skyggebjerg giver i sin seneste roman, HJÆLP, stemme til en gruppe, som ellers ikke har en stemme. En gruppe, som ellers må finde sig i at blive fejet af med henvisning til, at de er patienter, og patienter skal man ikke høre på. Man skal ikke stole på dem. Man skal stole på lægen. – For når man først er dømt ude …
18.30: Festmiddag 

 

Fredag 10/9: Hvad skal vi med mennesker? Om mennesket overfor en højere (kunstig) intelligens
8.30: Udtjekning fra værelser
9.30-11.15: Peter Svarre: Hvad skal vi med mennesker?: Kunstig intelligens stormer frem på alle områder for tiden. Vi kan tale med vores computere, vores biler kører af sig selv, og på vores arbejdspladser bliver flere og flere opgaver overtaget af maskinerne. De kloge maskiner er ikke længere bare logisk tænkende regnemaskiner, de er intuitive og kreative modspillere og medspillere i vores dagligdag og arbejdsliv. I dette foredrag får du svaret på, hvorfor udviklingen går så hurtigt i disse år, men vi kaster også blikket tusind år tilbage i historien for at forstå, hvorfor kunstig intelligens egentlig ikke er så nyt, og hvorfor kunstig intelligens har nogle alvorlige begrænsninger, som vi er nødt til at forstå, hvis vi skal undgå teknologiens skyggesider. Foredraget bygger på bogen “Hvad skal vi med mennesker?”.
11.30: Frokost
12.45: Farvel og tak for denne gang

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.275 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Kurset foregår i dagene:
Mandag d. 6. – fredag d. 10. september 2021

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.


Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
Sydtrafik Flextrafik

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only
Bestil brochure om lange kurser
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.