Tankevækkende vandringer

Mandag d. 8. – fredag 12. august 2022 
– en uge med skønne vandreture og tankevækkende foredrag. 

TILMELD DIG HER

Brandbjerg Højskole inviterer til en uge med vandreture i noget af Danmarks smukkeste natur.  Vi oplever det smukke østjyske landskab i bl.a. Grejs Ådal, hvor vi vandrer på Grejsdalsstien og nyder synet af mosbegroede stammer, den dybe ro og de vilde skrænter samt Brandbjerg Sønderskov med uberørt natur. VI drager ud i den bakkede natur omkring Rørbæk Sø, der er omgivet af fredede skove, og undervejs oplever vi både Tinnet Krat og Gudenåens udspring. Endelig drager vi ud i et fantastisk kuperet landskab i Vejle Ådal og Egtved Ådal i området, hvor Egtvedpigen satte sine fodspor.  

Vandreture i noget af Danmarks smukkeste natur, krydret med foredrag med Steffen Gram, Holger K. Nielsen og Özlem Cekic.

Ugen igennem hygger vi os desuden sammen til foredrag, morgensamlinger, sang, musik og en dejlig festaften. 

Vandreturene er heldagsture, de varierer i både længde og sværhedsgrad, da landskaberne er meget forskellige ift. kupering og bevoksning – det er til gengæld det, der gør området så magisk, og du kan godt glæde dig! Forvent ture på cirka 11-16 km.  

Medvirkende:
Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter gennem mere end 30 år og en blændende fortæller. I DR begyndte han som Asien-reporter, var USA-korrespondent 1983–1987, journalist ved udlandsredaktionen 1988-1990, korrespondent i Moskva 1990–1994 og fra 1996 redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet “ Verden ifølge Gram” på DR P1.
Kurt Strand: Er uddannet journalist og arbejdede fra 1985-2010 hos DR. Han brød igennem som studievært i programmet Profilen fra 1997 og blev nok mest kendt som vært på Deadline fra 2004. Arbejder nu som freelance journalist og har fast programmet Mennesker og medier på P1.
Holger K. Nielsen: Har i mange år været medlem af Folketinget. Holger K. Nielsen har gennem sine mange år i Folketinget fået et godt indblik i dansk politik og har et førstehåndskendskab til de politiske processer, og hvordan politik har udviklet sig. Han har ikke mindst beskæftiget sig med udenrigspolitik og EU-spørgsmål. Han stod i spidsen for SF’s kampagne op til folkeafstemningen i 1992 og var siden hovedarkitekten bag ”det nationale kompromis”, som sikrede de danske EU-undtagelser.
Özlem Cekic: Er en efterspurgt foredragsholder i hele Danmark og i udlandet. Hun er den anden dansker, som har holdt TEDTalk på den store scene i New York. Med et glimt i øjet og med afsæt i sine personlige og professionelle erfaringer som brobygger, debattør, tidligere politiker, sygeplejerske og mønsterbryder leverer Özlem Cekic skarpe budskaber, der får deltagerne til at reflektere og handle. Özlem Cekic har i dag lagt politik på hylden, men hun er stadig et politisk menneske, som brænder for at skabe vellykket integration, flere mønsterbrydere og brobygning mellem befolkningsgrupper. Özlem er en aktiv debattør, der med sine synspunkter om brobygning mellem mennesker på tværs af kulturelle forskelle er med til at sætte dagsordenen i den offentlige debat. Flere år i træk er Özlem blevet kåret som en af debattens top-meningsdannere i Politiken, og hun har mere end 115.000 følgere på de sociale medier. I 2021 udgav hun bogen “Tak for kaffe”, der giver redskaber til at skabe konstruktive samtaler.
Michael Rothstein: Mag.art. og ph.d. i religionshistorie. Rothstein er lektor i sammenlignende religionshistorie ved Institut for Historie ved Syddansk Universitet. Sammen med sin bror Klaus Rothstein har han præget den danske debat om især religion, racisme og udlændingepolitik. 

Prisen inkluderer:

  • 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
    · Fuldpension inkl.  festmiddag
    · Kaffe/te og vand 
    · Øl, sodavand og vin kan tilkøbes. 

Naturoplevelser:
· Vandrende rundvisning: Brandbjerg Højskole, Herregården Brandbjerg med tilhørende park, samt Brandbjerg Sønderskov
· Vandretur: Egtved Ådal og Vejle Ådal
· Vandretur: Grejsdalsstien og Grejs Ådal
· Vandretur: Rørbæk sø, Tinnet Krat og Gudenåens udsprin

Foredrag: 
· Holger K. Nielsen: Er politikerne bedre end deres rygte? 
· Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram” 
· Kurt Strand: Mediernes magt – magten over medierne 
· Mikael Rothstein: Om at se sig selv gennem andres øjne 
·
Özlem Cekic: Hvordan kan vi bygge bro mellem befolkningsgrupper?

Andre oplevelser: 
· Morgensamlinger 
· Et brag af en festaften 

KURSUSPROGRAM

Mandag 8/8:
11.00: Ankomst  
13.00-17.00: Velkomst og rundvisning v. kursusleder inklusiv vandretur i Brandbjerg Sønderskov og Grejsdalen: Vi sætter ugen i gang med en samlet velkomst, hvor vi får fortællingen om Brandbjerg Højskole og herregården. Herefter vandrer vi gennem parken og fortsætter et lille stykke ad Grejsdalsstien i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave. Hele turen vandres på sti, ruten er ca. 5 km.  Eftermiddagskaffen tager vi undervejs. 
19.00: Mikael Rothstein: Om at se sig selv gennem andres øjne: Vi er vant til at betragte andre kulturer, som er helt fremmede for vores egen, men hvordan mon de opfatter os? Tag med en tur i tid og rum til fjerne samfund, hvor forestillingerne om os i Vesten af og til er lige så besynderlige, som vores tanker kan være om dem. Spørgsmålet er, hvad vi kan lære af de andres blik på os, og om det er noget, vi burde være mere opmærksomme på? Mikael Rothstein har rejst i store dele af verden og fortæller dels ud fra egne erfaringer, dels ud fra kulturvidenskabernes righoldige kramkiste.  

Tirsdag 9/8:
8.30: Morgensamling  
9.30-11.15: Kurt Strand: Mediernes magt – magten over medierne: Falske nyheder, alternative fakta og disinformation flyder i en lind strøm især på sociale medier. Samtidig er klassiske nyhedsmedier presset af internationale tech-giganter, økonomisk nedgang og politisk spin. Dermed svinder mediernes magt og rolle som samfundets vagthund ind, og det kan ofte være svært at gennemskue, hvem der egentlig sætter dagsordenen for, hvad vi diskuterer med hinanden. Journalist og vært på DR P1’s ”Mennesker og medier”, Kurt Strand, dykker ned i en række konkrete og aktuelle eksempler og lægger op til debat om mediernes rolle, muligheder og begrænsninger. 
13.00 – ca. 17.30: Vandretur på Grejsdalsstien: Grejs Ådal og Højgård skov: Vi nyder noget af Danmarks smukkeste og mest varierede natur, lytter til fuglene … og spiser vores medbragte mad på en af rutens lækre åndehuller. Vi vandrer ad Grejsdalstien gennem Brandbjerg Sønderskov og Højgård skov. Undervejs passerer vi nogle af de smukkeste steder i bl.a. Grejs Ådal, som leder vand ud til Vejle fjord. Vi følger Grejs å en god del af vejen, og vi skal bl.a. vandre ad nyanlagte småbroer hen over den klukkende å, op og ned ad bakker og stigninger og nyde udsigter ned i skovbunden dybt under os. Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. Den sidste del af turen vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave med dybe slugter og urørt naturskov. Ruten er ret kuperet. Vi vandrer ca 13 kilometer.  Der er mulighed for at vælge en kortere rute på ca. 7 km. Medbring praktiske sko eller gummistøvler – eller tørre strømper: Grejsdalsstien kan være våd, selvom vi går på stien.


19.00 – 20.30:Holger K. Nielsen: Er politikerne bedre end deres rygte? Der tales meget om den såkaldte politikerlede, og det er næsten blevet en folkesport at skælde ud på politikerne. Holger K. Nielsen har siddet i Folketinget i 34 år og kan godt forstå, at mange bliver irriterede over langsommeligheden, papegøjesnakken og de tilbagevendende løftebrud. Men i sit foredrag vil han godt tage politikerne en smule i forsvar, for bag den ofte kedelige overflade har man fået tingene til at fungere. Danmark er faktisk ét af de mest velfungerende samfund i verden. Det betyder ikke, at alt er, som det skal være. Symbolpolitikken er kommet til at fylde for meget, der tænkes kortsigtet, og spin samt hurtige mediehistorier er kommet til at spille for stor en rolle. Politikerne er dårlige til at forventningsafstemme i forhold til, hvad de faktisk kan udrette. Danmark er i stigende grad påvirket af internationale forhold, og mange problemer kan vi ikke løse uden at tage hensyn til, hvad der sker i vores omverden. Der er i særlig grad grund til bekymring i forhold til klimakrisen. En løsning af denne kræver langsigtede og internationale løsninger. Er vort demokrati i stand til at håndtere disse? Er der stærk nok beslutningskraft? 

Onsdag 10/8:
8.30-9.30: Morgensamling 
10.00-16.30: Vandretur: 2 ruter i smukt landskab: Egtvedpigens Fodspor – en ca. 12 km rundtur i kuperet landskab i Vejle Ådal og Egtved Ådal (mulighed for 15 km): ‘Egtvedpigens Fodspor’ var en længere og varieret vandrerute i natur og stiforløb. Ruten findes ikke længere, men vi bevæger os i området og finder mange af de smukke udsigter og oplevelser under kyndig vejledning af lokalkendte guider. Vi kommer op at vandre på skrænterne langs ådalen, hvor du får fantastiske udsigter ud på åbne overdrev og gennem tætte bevoksninger. Der er åer og søer og en righoldig natur med masser af dyr, fugle, insekter, planter og svampe. Det var her, Egtvedpigen og hendes folk vandrede for mere end 3.000 år siden. Den unge kvinde på 16-18 år døde en sommerdag i året 1370 f.Kr. Hun blev begravet i en egetræskiste sammen med sine personlige ejendele og forseglet i en gravhøj ved Egtved Holt ikke langt fra vores stier. På den ca. 12 km lange tur rundt i et kuperet landskab, der tager ca. 5 timer alt efter tempo og pauser, vandrer du langs både Vejle og Egtved Å i de skønne ådale. Har man ’gode ben’ er der mulighed for afstikkere i landskabet, så der bygges et par kilometer på. Der er også mulighed for at vælge en lidt kortere sløjfe – dvs at man drejer af en anelse før, og på den måde får man det fantastiske, kuperede landskab, men kun ca. 9 kilometers vandring (ruten er stadig kuperet, så man skal have gode ben, uanset længde).   

Alternativt kan der vælges en rute på fast underlag:
Bindeballestien – ca. 8 km på sti: Bindeballestien følger den gamle Vandelbanes spor gennem Vejle Ådal fra Vejle til Bindeballe. Her går naturoplevelse og kulturhistorie går op i en højere enhed. Vi starter ved Harald Blåtands imponerende bro ved Ravning og fortsætter ad en god sti til Bindeballe Station, der er omdannet til et lille museum med fokus på Vandelsbanens historie. Landskabet er imponerende, her møder tunneldal og smeltevandsdale hinanden, og bakkede randmoræner og flade stræk efter istidens is-søer afløses af bakkede dødislandskaber. Vi nyder udsigten, men går på fast, flad grund hele vejen.  

19.00-21.00:Özlem Cekic: Hvordan kan vi bygge bro mellem befolkningsgrupper?: Danmark og verden omkring os oplever en massiv flygtningestrøm, og antallet af nydanskere i Danmark stiger. Der er derfor som aldrig før brug for en fælles referenceramme og for at skabe forståelse på tværs af forskelligheder. Özlems velkendte brobygger-motto lyder, at der trods forskelligheder er mere, der binder os sammen, end der skiller os ad.
Med dét udgangspunkt har Özlem Cekic inviteret sig selv hjem til en lang række forskellige danskere – både folk hun var enig med, og folk hun var rygende uenig med. Hun kalder det ”dialogkaffe”, hvor formålet ikke er at overbevise, men at lytte, forstå, skabe dialog og finde frem til fælles løsninger og en fælles forståelse for hinanden. Med sin ”dialogkaffe” har Özlem besøgt forskellige grupper af troende – kristne, jøder, muslimer, ateister m.fl. – i håb om, at de i fællesskab kan bygge broer frem for at grave grøfter. Med udgangspunkt i sine erfaringer kommer hun med oplæg til debat – og så kommer Özlem Cekic også med et bud på, hvad man selv kan gøre for at række hånden ud til de mennesker, man måske tror, man intet har til fælles med.

Torsdag 11/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.30: Vandretur: Vandskel og højderyg: Rørbæk sø og Tinnet Krat: På Den Jyske Højderyg udspringer Danmarks to største åer, Gudenåen og Skjernåen, med kun få hundrede meters afstand og løber i hver sin retning mod havet. Samme sted krydser Hærvejen ådalen, hvor den gennem årtusinder har været Jyllands hovedvej nr. 1. Egekrattene vokser overalt i landskabet, og området er fyldt med spændende kulturhistorie indrammet af smuk og afvekslende natur. De tre langsøer Rørbæk Sø, Nedersø og Kulsø ligger som perler på en snor i tunneldalen, som blev skabt, da isen smeltede under sidste istid. To store banker, Kælderbanke og Fårebanke, strækker sig ud fra søens vestende. Næsten hele området omkring Rørbæk Sø, kilderne og Hærvejsstrøget er beskyttet ved fredninger.  Vi tilbringer en smuk dag i dette vidunderlige landskab. Vi vandrer ca 14 km på gode stier.
18.00: Festmiddag    

Fredag 12/8:
8.30: Morgensamling
9.30-11.15: Foredrag ved Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram”: På dette kursus har vi gennem 5 år bedt Steffen Gram om at tage temperaturen på verden, som han ser den lige nu, og med over 98% på tilfredshedsscoren i vores evalueringer er der ingen tvivl: Steffen Gram har noget på hjerte! Og endnu engang skal vi i maj 2022 høre, hvordan verden ser ud fra Steffen Grams stol hos DR.
11.30- 12.00: Ugeafslutning og fælles afsked 
12.00: Frokost 
13.00: Afsked    

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. ca. 21.00 er der aftenkaffe.    

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.    

 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 8. – fredag 12. august 2022 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
Sydtrafik Flextrafik

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.