Tankevækkende vandringer
Mandag d. 7. – fredag 11. august 2023
– en uge med skønne vandreture og tankevækkende foredrag.
Brandbjerg Højskole inviterer til en uge med vandreture i noget af Danmarks smukkeste natur. Vi oplever Brandbjergs nære natur i bl.a. Grejs Ådal og Brandbjerg Sønderskov, hvor vi vandrer på Grejsdalsstien og nyder synet af mosbegroede stammer, den dybe ro og de vilde skrænter. Torsdag drager vi ud i et fantastisk landskab ved Gyttegård Plantage, hvor vi oplever indlandsklitter, sandflugt og en ’omvendt Dalgas’.
Vandreturene varierer i både længde og sværhedsgrad, da landskaberne er meget forskellige ift. kupering og bevoksning. Det er det, der gør området så magisk. Forvent ture på cirka 11-16 km (kuperet landskab tager længere tid at vandre i end flade ruter). Vi vandrer i flere timer og holder en passende mængde pauser undervejs.
Medvirkende:
Kurt Strand: Uddannet journalist. Arbejdede fra 1985-2010 hos DR. I 1997 brød han igennem som studievært i programmet Profilen og blev nok mest kendt som vært på Deadline fra 2004. Har de seneste år udforsket den konstruktive gren af journalistikken og arbejder aktuelt som freelancejournalist.
Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter og internationale korrespondent gennem mere end 30 år. I DR begyndte han som Asien-reporter, fortsatte i 80’erne og 90’erne som USA-korrespondent, journalist ved udlandsredaktionen, korrespondent i Moskva, redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet “ Verden ifølge Gram” på DR P1.
Elisabet Svane: Journalist, forfatter og politisk redaktør. Elisabet Svane blev journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1990. Hun kom derefter til Ekstra Bladet som politisk redaktør. I 2006 blev hun redaktionschef for Ekstra Bladets Forlag og senere kreativ chef for JP/Politikens Forlag. I 2008 skiftede hun til en stilling som forlægger hos Verve og People’s Press, men vendte i august 2009 tilbage til journalistikken som politisk redaktør for Avisen.dk. Her var hun til marts 2011, hvor hun overtog stillingen som politisk redaktør for Fyens Stiftstidende efter Troels Mylenberg. Fra november 2016 var Elisabet Svane politisk redaktør på Avisen Danmark. Fra april 2018 var Elisabet Svane Politikens Europa-korrespondent i Bruxelles og fra august 2021 er hun politisk analytiker på Politiken med base på Christiansborg. Elisabet Svane er forfatter til bøgerne “Hvid røg, sort tårn” fra 2013 (om Margrethe Vestager), “Pia K. – årene ved magten” fra 2009 (om Pia Kjærsgaard) og “Sibel” fra 2002 (om en ung tyrkisk kvinde).
Prisen inkluderer:
4 overnatninger i delt dobbeltværelse:
- Fuldpension inkl. festmiddag
- Kaffe/te og vand
- Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
- Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram
- Kurt Strand: Så tal dog ordentligt!
- Politikens ”Uden for citat” med Elisabet Svane og Bo Søndergaard
Andre oplevelser:
- Morgensamlinger
- Heldagstur til Jelling inkl. Foredrag på Nationalmuseet i Jelling, Kongernes Jelling, samt smagemenu og ølsmagning på Jelling Bryghus
- To vandreture
- En aftenvandring
KURSUSPROGRAM
Mandag 7. august
11.00: Ankomst
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie. Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie som både herregård og højskole gennem næsten 500 år.
15.00-17.00: Uden for citat – Elisabet Svane og Bo Søndergaard: Dansk politik efter et år med et turbulent politisk klima. Hver uge tager Elisabet. Svane og Bo Søndergaard temperaturen på dansk politik i Politikens Podcast “uden for citat”. her vil de gøre det samme live for publikum.
19.00: Aftenvandring i Brandbjerg Sønderskov og Grejsdalen. Vi sætter ugen i gang med en smuk aftentur ned gennem parken og videre ned i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave. Hele turen (ca 4 km) vandres på vej, sti og i græs. Vi slutter aftenen i bålhytten med aftenkaffe og terningfortællinger, hvor vi lærer hinanden bedre at kende og får sat godt gang i ugens fællesskab.

Tirsdag 8. august
8.30-9.15: Morgensamling
9.15-11.45: Kurt Strand: Så tal dog ordentligt! Tonen i store dele af den offentlige debat er præget af mudderkastning, rendyrket racisme, sexistisk svineri og tankeløse trusler. Via især Facebook er det blevet nemt og hurtigt at blande sig, men måske lidt mere omtanke ville højne debatten? Med konkrete og aktuelle eksempler lægges der op til diskussion om ordentlighed. Om vores personlige ansvar, og om de etablerede mediers ansvar for at trække en streg i sandet.

12.00-17.00: Vandretur på Grejsdalsstien: Grejs Ådal og Højgård skov: Vi nyder noget af Danmarks smukkeste og mest varierede natur, lytter til fuglene … og spiser vores medbragte mad på en af rutens lækre åndehuller. Vi vandrer ad Grejsdalstien gennem Brandbjerg Sønderskov og Højgård skov. Undervejs passerer vi nogle af de smukkeste steder i bl.a. Grejs Ådal, som leder vand ud til Vejle fjord. Vi følger Grejs å en god del af vejen, og vi skal bl.a. vandre ad nyanlagte småbroer hen over den klukkende å, op og ned ad bakker og stigninger og nyde udsigter ned i skovbunden dybt under os. Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. Den sidste del af turen vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave med dybe slugter og urørt naturskov. Ruten er ret kuperet. Vi vandrer ca 13 kilometer. Der er mulighed for at vælge en kortere rute på ca. 7 km. Medbring praktiske sko eller gummistøvler – eller tørre strømper: Grejsdalsstien kan være våd, selvom vi går på stien.
19.00 – 20.30: Debataften med Bente Dalsbæk. Som tidligere vært på P1 Debat, og nuværende moderator for mange debatter, herunder på Folkemødet, tager Bente os med ind i maskinrummet og fortæller om, hvordan man forbereder og afviklinger en aktuel debat i radioen eller til en debataften. Undervejs diskuterer vi spørgsmålene: Er der grænser for, hvad man må debattere? Er der grænser for, hvem der må være med? Derefter vil Bente introducere en række aktuelle debatemner, som nogle af deltagerne skal debattere med hinanden om – og de skal ikke nødvendigvis stå på mål for egne synspunkter. Vi kan garantere, at det bliver både livligt og lærerigt.

Onsdag 9. august
9.00 – ca. 17.30: Udflugt til Jelling: Vi vandrer sammen til Jelling, første del er ad Grejsdalsstien (vi går ca. 5 km), hvor vi får en rundvisning på Kongernes Jelling. Den danske nation blev født og skabt i Jelling. Harald Blåtand skabte monumenterne i Jelling for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige. Monumenterne og Kongernes Jelling har enorm betydning, her optræder navnet Danmark for første gang, og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark. Vi ser på – og får den fantastiske fortælling om – Harald Blåtands værk, denne dag med fokus på den geopolitiske og religiøse udvikling, som kendetegnede Haralds samtid, og vi ser på, hvordan han på klogeste vis gjorde en dyd af nødvendigheden og kristnede danerne, fordi datidens vikingesamfund og i særdeleshed det omkringliggende Europa var i forandring. Monumentområdet blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 1994. Vi vandrer på hærvejen gennem den ældste del af Jelling, igennem den gamle kongeby og slutter dagen af hos Jelling Bryghus med bryggeribesøg og ølsmagning. Her får vi bl.a. fortællinger om Gnyble, Jernbyrd og mælkebøtter. Vi vandrer hjem til højskolen igen (ca 4,5 km) – der er dog mulighed for kørsel, hvis benene er blevet tunge.
19.30: Mogens Lykketoft og Mette Holm: Hvad sker der i Kina?: Er Kina en trussel eller en nødvendig partner? Hvad vej går Kina under Xi Jinpings styre? Mette Holm og Mogens Lykketoft kan tilsammen bidrage med enestående viden og erfaring om Kinas udvikling de seneste fire årtier og give et bud på fremtiden: Mette har siden 1981 opholdt sig og rejst rundt i kæmpelandet i sammenlagt 10 år – som studerende, udenrigskorrespondent, rejseleder og privat rejsende. Mogens har siden 1978 besøgt Kina i alt 18 gange – både med delegationer, som finans- og udenrigsminister og som formand for FN´s Generalforsamling og på private rejser. Mette og Mogens leverer en enestående fortælling både om og fra Kina – såvel fra befolkningens levede erfaringer og oplevelser med de øverste magtcirkler.

Torsdag 10. august
8.30: Morgensamling
9.45-15.00: Vandretur i Gyttegård: Midt i det jyske ligger Gyttegård Plantage, som er midt i en spændende forvandling, som man næsten kan kalde en ”omvendt Dalgas”. Dalgas og Det Danske hedeselskab ønskede at tilplante heden, og sådan blev Gyttegård Plantage skabt. Gyttegård er dog på vej tilbage til tidligere tiders mere naturlige natur – Naturstyrelsen har ryddet næsten 1 km² skov for at genskabe et stort hedeområde midt i plantagen. Her ligger også Grene Sande med åbne klitter med flyvesand, en tidslomme fra 1600- og 1700-tallet, hvor flyvesand begravede landsbyer langt inde i Jylland. Vi vandrer i dette eventyrlige og særlige landskab og spiser frokosten undervejs. Vi er på tur fra 9.45-15.00. Mulighed for 2 ruter: Der vælges mellem en lang rute på ca. 13 km og en kortere på ca. 8 km. Ruterne går igennem plantagernes varierede landskaber, bl.a. vandrer vi i sand og på hede, i skov og langs mark. Begge ruter er (næsten helt) flade, og de vandres på stier. Undervejs går vi igennem tilsandede områder og oplever indlandsklitter og sandflugt.
16.00: Festforberedelser
18.00: Festmiddag

Fredag 11. august
9.00-11.45: Foredrag ved Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram”: Steffen Gram har en imponerende paratviden, en enorm indsigt i verdens politiske brændpunkter, relationer nationerne imellem og politikernes interesser og hensigter. Læn dig tilbage og lad dig imponere, når Steffen giver os et indblik i ’Verden ifølge Gram’.
11.15- 12.00: Ugeafslutning og fælles afsked: vi runder ugen af og siger farvel og tak for denne gang.
12.15: Frokost
13.00: Afsked
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. ca. 21.00 er der aftenkaffe.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.

Kursusperioder og priser
5 dages kursus
Dobbeltværelse: kr. 5.650 ,-
Tillæg for enkeltværelse*: kr. 1000 ,-
Kurset foregår i dagene
Mandag d. 7. – fredag 11. august 2023
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
Sydtrafik Flextrafik