Det skønne liv – alt det, der gør dig glad

Mandag 11. – fredag 15. november
Glæd dig til morgensamling, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, bevægelse og provokerende foredrag med Nils Malmros og Lone Kühlmann, udflugt, lækre måltider med bæredygtighed i centrum, fællessang samt vandreture i både den smukke Vejle ådal og Grejsdalen. Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres og forundres sammen over de mange muligheder, livet giver os, vi drøfter verdens gang, møder livsnydere og idémennesker, der inspirerer til eftertanke, beretter om at følge sin passion og gør plads til det gode grin og fællesskabet. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem.

Kursusleder:
Morten Lund, kursusleder og underviser på Brandbjerg Højskole

Medvirkende:
· Nils Malmros: Filminstruktør. En udpræget auteur, der altid selv skriver sine manuskripter. Malmros’ psykologisk realistiske, ægte virkende og ofte vittige film gennemstrømmes af hans egne, detaljerige erindringer fra barndom og ungdom i 1950’erne i Århus. Inspireret af den franske Ny bølge producerede han sine første film selv og fik et overraskende gennembrud med skoledrenge-skildringen “Lars Ole 5C” (1973). Den var første del af en trilogi om en borgerlig, beskyttet, men seksuelt undertrykt opvækst. “Drenge” (1977) og det skarpe hovedværk “Kundskabens træ” (1981) om pubertetsårene fuldender trilogien. Malmros skiftede gear i “At kende sandheden” (2002), der, inspireret af hans fars skæbne, fokuserer på en læge i etisk-professionelle konflikter. Filmen vandt priser på Sochi og Mar del Palata-festivalerne. I “Kærestersorger” (2009) om en gymnasieforelskelse vendte han tilbage til sin skoleungdom. Sideløbende med sin filmkarriere læste Malmros til læge og blev færdiguddannet i 1988. Han har modtaget tre Bodilpriser og har siden 1970’erne været regnet for en af dansk films førende instruktører.
· Simon Lægsgaard, forstander på Brandbjerg Højskole.
· Lone Kühlmann: Lone er journalist og forfatter, og har gennem de seneste mange år siddet som enten formand eller bestyrelsesmedlem i forskellige organisationer. Lone deltager hyppigt som kommentator i debatter på TV og i radioen.

Kursusprogram

Mandag 11. november
11.00: Ankomst (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00).
12.15: Frokost
13.00-14.30: Velkomst og rundvisning v. Kursusleder Charlotte Zeberg
15.00-17.00: Nils Malmros: Sorg og glæde: Nils Malmros “Sorg og glæde” tager sit udgangspunkt i vinteren 1984. Filminstruktøren Johannes har været ude for at holde et foredrag, og da han kommer hjem er katastrofen sket. Hans kone Signe har i en psykose dræbt deres ni måneder gamle datter, Maria. Smerten er ubærlig, men Johannes er alligevel opsat på at beskytte sin kone mod et retssystem, der kan være uforstående. Sammen med en retspsykiater forsøger Johannes at finde nøglen til en forståelse af den ulykkelige hændelse, hvilket betyder en granskning i fortidens forelskelse, jalousi og ofte altoverskyggende filmarbejde. I sin søgen finder Johannes frem til vigtige ting i livet, der giver håb for en gensidig og moden kærlighed. Nils Malmros er kendt for sine meget personlige film, der skildrer alt fra hans barndom (Lars Ole, 5.c), ungdom (Kundskabens træ) til en skandalesag, som involverede hans far (At kende sandheden). Alligevel fremstår ‘Sorg og glæde’ som den mest personlige til dato, idet instruktøren selv har gennemgået samme forløb som sit alter ego, Johannes, i filmen. Flere scener beskæftiger sig med nogle af hans mest kendte værker som ’Kundskabens træ’ (1981) og Skønheden og udyret (1983). ‘Sorg og glæde’ har Jakob Cedergren (Frygtelig lykkelig) i rollen som Johannes, og i den krævende rolle som hans maniodepressive kone ses Helle Fagralid fra ‘Forbrydelsen’.
19.00 – 20.30: Syng dig glad. Fællessang: Vi synger de bedste sange fra højskolesangbogen

Tirsdag  12. november
8.30 – 9.00: Morgensamling om Brandbjergs køkken: Kreativitet, fantasi og bevidsthed om råvarer og ressourceudnyttelse betyder meget arbejdet i med at skabe lækker økologisk mad.
9.15-11.45 Vandretur – Brandbjerg Sønderskov: En smuk vandretur i Brandbjergs egen skov. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Vi prøver kræfter med den første del af den nyligt indviede vandresti, Grejsdalsstien, og får en præsentation af nærområdets spektakulære urørte naturskov med en enestående flora.
14.00-16.00:Lone Kühlmann: Vi bliver ikke yngre – fat det!
Hold på hat og briller når Lone Kühlmann går i gang med sin fyndige, muntre og inspirerende opsang til alle os, der vakler mellem kirurgi og terapi for at håndtere alderdomstegnene. Foredraget er baseret på forfatterens nye bestseller af samme navn, og handler om emner som: Desperation er uklædelig, begejstring idiotisk. Respekt får man kun, hvis man respekterer sig selv. Er man single, når man er enke?

19.30: Forstander Simon Lægsgaard: Højskoleaften – Lev dig glad i fællesskab

Onsdag d. 20. marts
8.30 – 9.00: Morgensamling
9.30 – 15.00: Heldagstur, en udflugt for livsnydere
En hel dag med fokus på gode oplevelser og skønne smagsoplevelser. Med bus kører vi i samlet flok til kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald, der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den 

prisvindende og internationalt anerkendte udstilling. Herfra går turen til det lokale whiskydestilleri, Fary Lochan, hvor der laves både single malt whisky i høj kvalitet, snaps, gin og likør. Efter en kyndig rundvisning, med beretningen om både hvorfor og hvordan man får ideen til at satse alt og etablere et whiskydestilleri i Danmark, nydes en veltillavet frokost fra Ålbækslagteren og der smages lidt på de våde varer, som er Fary Lochans speciale.
19.00: Friaften med mulighed for filmen “Sorg og glæde” som Nils Malmros fortalte ud fra mandag.

Torsdag 21. marts
8.30 – 9.00: Morgensamling
9.30 – 14.30: Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb: Store terrænfald med gamle vandmøller. De nederste 6 km har Grejs Å et fald på ikke mindre end 25 m, og det stærke fald gav i sin tid muligheden for at anlægge kornmøller ned gennem dalen. Fra slutningen af 1700-tallet blev flere møller omdannet til industrimøller.Grejs Mølle og Electro- møllen blev klædefabrikker, og i Hammerværket blev der produceret søm. Omkring år 1900 havde Grejsdalen landets største koncentration af industrimøller.
15.00: Kaffe og terningefortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.
16.00: Festforberedelser
18.30: Festaften

Fredag 22. marts
8.30 – 9.00: Morgensamling
9.30 -11.00: Morten Lund: Positive Fællesskaber: Beskrivelse af foredraget kommer snarest.
11.15- 12.00: Evaluering og ugeafslutning
12.15: Frokost
13.00: Afsked (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 13.00).

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.15, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4575 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 600 ,-

Højskolekurset foregår i dagene
Mandag 11. – fredag 15. november 2019

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling til højskolekursus

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 4 uger frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

© Copyright - Brandbjerg Højskole
Bestil brochure til Lange Kurser
X