Klassisk højskole: De store spørgsmål om eksistens

Mandag 10. – fredag 14. juni (Uge 24)

En dejlig klassisk højskoleuge hvor vi skal dykke ned i de store spørgsmål om eksistens. Vi starter i poesiens verden, hvor forfatter Søren Ulrik Thomsen vil invitere os ind i sit forfatterskab og læse digte med efterfølgende samtale om poesiens stemme i forhold til de store spørgsmål. Derefter vil Tor Nørretranders fortælle os om sin jagt på glæde, lykke og livskvalitet. Vi skal selvfølgelig omkring de store filosoffer Sartre, Kierkegaard og Beauvoirs syn på eksistentialismen, og vi vil se om kunsten igennem Asger Jorn kan billedliggøre eksistensen, når vi besøger Museum Jorn i Silkeborg.

Tidligere formand for etisk råd Jacob Birkler vil tage os med ind i maskinrummet og se på de store etiske spørgsmål: Hvad kan vi, hvad skal vi, og hvad bør vi gøre, når de etiske dilemmaer bliver svære. Til slut vil sognepræst, forfatter og debattør Kathrine Lilleør se på de store spørgsmål ud fra troens synsvinkel.

Der bliver selvfølgelig også tid til at se på og synge, sange der i Højskolesangbogen fortæller os om eksistensen, opleve det smukke herregårdslandskab omkring højskolen og nyde de klassiske morgensamlingerne hver morgen.

Glæd dig til en uge med klassisk højskole!

Medvirkende:
· Tor Nørretranders: Dansk faglitterær forfatter. Han blev et kendt ansigt i Danmark som redaktør af Danmarks Radios videnskabsprogram “Hvælv” fra 1986 til 1989, der blandt andet introducerede fraktaler for den almindelige dansker. Nørretranders store gennembrud som forfatter kom med bogen “Mærk Verden” fra 1991 om bevidsthed. Bogen blev oversat til engelsk og udgivet med titlen The User Illusion: Cutting Consciousness Down to Size i 1998. I 2003 blev han adjungeret professor på Handelshøjskolen i København på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi.
· Kathrine Lilleør: Sognepræst, forfatter,debattør, kommentator og anmelder med egen klumme og blog på Berlingske siden 1996. Er desuden tidligere medlem af Det Etiske Råd
· Jacob Rendtorff: Dr. scient adm & ph.d. og professor i ledelsesfilosofi ved Institut for samfund og erhverv på Roskilde Universitet. Han har en baggrund inden for forskning i ansvar og etik, virksomhedsetik, videnskabsetik, bioetik, sundhedsetik, politisk teori og retsfilosofi. Rendtorff er mag. art. i filosofi og ph.d. i bioetik og ret. Rendtorff har også opnået universitetsgrader i filosofi og statskundskab fra Université de Paris og Freie Universität, Berlin
· Jacob Birkler: Filosof med speciale i etik. Formand for Det Etiske Råd (2010-2016). ph.d. i medicinsk etik. cand.mag. i filosofi og psykologi. Har gennem en årrække arbejdet med etik og anvendt filosofi i sundhedsfaglig praksis. Forfatter til en lang række bøger og artikler om filosofi og etik i sundhedsvæsenet. Underviser på adskillige sundhedsuddannelser (grundudd., specialudd., diplomudd., masterudd., kandidatudd.).
· Søren Ulrik Thomsen: Dansk modernistisk digter.Han debuterede i 1981 med City Slang, der tager udgangspunkt i storbyens “blå rum”, i overført betydning et melankolsk ladet, nærmest romantiseret (i såvel positiv som negativ forstand) miljø. Fra 1995 er Søren Ulrik Thomsen medlem af Det Danske Akademi. Han har bl.a. modtaget Limfjordsegnens Litteraturpris for 2007 og senest Modersmål-Prisen 2016.

Kursusprogram

Mandag 10/6:
11.00-11.30: Ankomst
13.30: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame
15-17.30: Søren Ulrik Thomsen: Digtoplæsning og dialog med Søren Ulrik Thomsen om eksistensen i et litterært perspektiv.
19.30: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Tirsdag 11/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Jacob Rendtorff: “Er livet værd at leve?” – Om Sartre, Kierkegaard og Beauvoir”. Hvordan forholder de store filosoffer sig til eksistensen?
13.30: Tur til Museum Jorn: Vi skal besøge Museum Jorn, hvor rundviseren vil tage os med ind i Jorns univers, hvor han, skønt stærkt kritisk over for Sartre, omfattede eksistentialismen med stor interesse og spillede den så at sige ud mod sit eget materialistiske udgangspunkt.
19.30: Så syng da Danmark – sange om eksistens fra Højskolesangbogen: Vi skal præsenteres for en række eksistentielle sange fra højskolesangbogen og synge dem sammen.

Onsdag 12/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd: Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det vi ‘kan’ gøre, hænger ikke altid sammen med det, vi ‘bør’ gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår, når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særlig fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.

14.00-16.30: Debateftermiddag om de etiske dilemmaer med Jacob Birkler
19.30– 20.30: Friaften med mulighed for at se filmen: Boyhood. Richard Linklaters usædvanlige kraftanstrengelse af en spillefilm følger i en flydende strøm af kapitler en drengs liv gennem 12 år og er optaget over 12 år. På trods af filmens fravær af ydre drama er »Boyhood«s meditative udvikling en tankevækkende rejse gennem selve livets mysterium. Hvorfor er vi her? Hvad skal vi? Fik du set, det du ville?

Torsdag 13/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Samtalesalon om livsglæde ved kursusvært.
14.00-16.30: Tor Nørretranders: Man kan øve sig på at blive lykkelig. Det har bare ikke noget med penge at gøre! I bogen “Glæd dig” diskuterer Tor Nørretranders glæden ud fra et videnskabeligt synspunkt og tilsætter den desuden egne personlige betragtninger. Både psykologer, hjerneforskere og økonomer beskæftiger sig i disse år med lykken, og det er der en god grund til. Vi har nemlig i den rige vestlige verden nået et materielt velstandsniveau, hvor penge ikke kan gøre os mere lykkelige. Men hvad er det så, der gør os lykkelige?
18.30 – festmiddag

Fredag 14/6:
8.30: Pakke og tjekke ud fra værelser
9.00: Kathrine Lilleør: Troens erkendelse
Tro er i kristendommen nøgle til erkendelse. Ikke alene, ja måske slet ikke, en følelse, men en gylden nøgle til erkendelse af livet, døden og kærligheden, mennesket og Gud selv. Kathrine Lilleør vil i et collageforedrag, der inddrager levet liv, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og Bibelens fortællinger belyse, hvad tro er, og hvad der åbner sig, hvis man tror. Kathrine Lilleør er sognepræst i Sankt Pauls i Nyboder, og ph.d. på en afhandling om H.C. Andersens Eventyr. Hun er tidligere medlem af Det Etiske Råd, meningsdanner og forfatter.
11.30: Evaluering og erfaringsopsamling.
12.15: Frokost
13.00: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 13.00, tager ca. 25 min)

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.15, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.650 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:  kr. 600 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 10. – fredag 14. juni (Uge 24)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart.

Ved afbud før 4 uger før kursusstart, frafalder indmeldelsesgebyr kr. 500. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes det samlede kursusgebyr ikke.

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 13.00

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Bestil brochure til Lange Kurser
window.$zopim||(function(d,s){var z=$zopim=function(c){z._.push(c)},$=z.s= d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0];z.set=function(o){z.set. _.push(o)};z._=[];z.set._=[];$.async=!0;$.setAttribute("charset","utf-8"); $.src="//v2.zopim.com/?xIzCQPWMPryOA6s2YiYESTdiytPc2IUO";z.t=+new Date;$. type="text/javascript";e.parentNode.insertBefore($,e)})(document,"script");
X