Flet og Fællesskab

Søndag d. 30. juni – lørdag d. 6. juli 2019 (uge 27)

Kurset er for alle fletteentusiaster, der søger fællesskab og særlige oplevelser, og som holder af et stemningsfyldt højskolemiljø med morgensamlinger, sang og foredrag.

Kursusvært: Marie Aarkrog. Har været med på flettetræffet som repræsentant for højskolen siden 2015.

Medvirkende (udover workshopsholdere): 
· Jette Mellgren, ugens kunsteriske leder (se nedenfor)
· Flettetræfudvalget: Else Andersen, Katja Kreiner og Charlotte Ramsing
· Bent Vinkler – Pilefletter og oplægsholder
· Skolens musiklærer

Undervisere og workshops

Jette Mellgren – Kunstnerisk projektleder (DK)

“Mine tanker for kunstneriske tiltag under Flettetræffet er at vi løfter i flok, at

den enkelte er en væsentlig og betydelig del af et hele, og at alle indgår i et forpligtigende fællesskab. Det er en særlig frugtbar situation at være mange flettere samlet. At fremstille en enkelt ting selv er sjovt, men at fremstille 100 er fantastisk!

Med den tanke for øje tænker min rolle som kunstnerisk formidler vil være flydende hele ugen igennem med et lille tilbagevendende tiltag hver dag.

Jeg planlægger at vi alle hver dag udfører en lille opgave – nogle dage 15-30 minutter, andre dage nogle timer. Det individuelle produkt bliver sat sammen med de øvrige kursisters produkter og skaber til sammen en helhed – et værk. Det er hvad et fællesskab kan!

I løbet af ugen vil jeg holde et billedforedrag om, hvordan jeg bruger flettehåndværket som afsæt i mit kunstneriske arbejde, ligesom jeg vil dokumentere ugen i billeder og udtryk.

Gennem mere end tyve år har jeg udforsket flettehåndværket. I dag  er flettehåndværket omdrejningspunktet i min kunstneriske praksis. Jeg er optaget af at finde nye veje, gå i dybden, opløse og omdefinere det gamle flettehåndværk til nye udtryk. Drivkraften i mit arbejde er lysten til at eksperimentere. Min hensigt er at bygge bro fra flettehåndværket, der historisk har været forbundet til brug og funktion, til nyt design, hvor det overstiger den konceptuelle form. Min agt er at give flettehåndværket en ny fortolkning og sætte det i en ny kontekst.

Jeg arbejder med skulpturelle udtryk, der ofte præsenteres i naturen som objekter eller i land art-projekter, og jeg arbejder i mindre skala med brugsting og billedmæssige udtryk. Mit mål er at skabe værker, der får os til at opleve håndværk og natur i nye vinkler.

I mit skulpturelle arbejde arbejder jeg med en interesse i at lægge nye og afgørende signaler ind i landskabet, hvorved naturen forstørres, ”indrammes” og sættes under lup, således at vi oplever områder og fænomener på en ny og anderledes måde, hvilket forundrer eller forandrer vores opfattelse af og i naturen.

I mit arbejde med brugsting udfordrer jeg flettehåndværket i mere tekstile og billedmæssige udtryk. Jeg arbejder oftest med naturens materialer, men kombinerer frit med mere man-made materialer.

Jeg driver firmaet Fletvaerket, der udfører kunst- & kulturprojekter. Virksomhedens sigte er at sætte fokus på ukendte og oversete områder og frembringe kulturel aktivitet og æstetiske oplevelser for alle – så natur, kunst og kultur mødes i skøn forening.  Fletvaerket har siden 2010 udført projekter for bl.a. Odense kommune, Nationalmuseet og Museum Lolland Falster, samt opgaver i Holland, Spanien, Frankrig, Sverige, Polen og Irland, USA og Australien.

Udover projekterne i Europa har jeg siden 2009 været en del af et Danida-projekt i Uganda. Projektet handler i store træk om håndværk og demokrati. Vinkler herfra har jeg med stort engagement formidlet i et par bøger, ligesom jeg har udgivet andre bøger om flet dels på Forlaget Klematis og dels som egne udgivelser.

Læs mere om Jettes Mellgrens arbejde HER

Workshop 1:  Special flet (meget øvede) – Jenny Crisp (UK)

After starting her training at Hereford College of Arts, she completed a degree in Woven Textiles at West Surrey College of Art & Design. Jenny had always  focused on creating three dimensional woven objects as well as maintaining a key interest in the environment. In 1985 she went on to do a one year apprenticeship with the very accomplished basket maker and willow grower, David Drew, sponsored by the Crafts Council. This was the stepping stone to her career as a prominent basket maker.

The process of making has changed very little with industrialisation. To retain a respect for the established traditions of basket making and willow growing is foremost in Jenny’s mind. A considerable amount of training and repetition of process go to form the expert basket maker. The ultimate perfection of shape and the beauty of texture rely on thoroughly perceived ideas in the basket makers mind and on the skill to impress these on the natural material. Jennys approach is innovative and moves forward beyond the old patterns and boundaries, to make work that is living and for contemporary use.

The variety and seasons within her lifestyle allow her to plant, harvest, create, educate and exhibit, passing on her knowledge and skills to an ever appreciative audience.

Materialepris: 500,- kr.

Læs mere om Jennys arbejde HER

NB: Workshoppen kræver flere års erfaring og godt styr på teknikkerne og følelse med pilen.

Workshop 2: Splejsning med papirsnor og andre materialer – Ida Nielsen (DK)

Teknikken er den samme som bruges til at splejse reb til sejlbåde.

Ved hjælp af en splejsenål splejses to tråde sammen, så den ene tråd lægges ind i den anden.

Ved at splejse flere tråde sammen, kan der dannes en bund, som arbejdes videre op ad siden og til sidst afsluttes med en fast kant foroven.

Medbring:
Målebånd, tommestok.
Skarp saks/ skævbider.
Lille syl eller strikkepind 5-6 mm.
Splejsenål, hvis du har ellers har jeg med.
Jeg medbringer papirgarn og andre materialer til at splejse i, men du er velkommen til at tage materialer med selv.

Materialepris ca. 250 kr for en uge.

Workshop 3: Different shapes in bukina weave – Alexandra Marks (I)

 

Workshoppen er udsolgt / the workshop is full

Alexandra,who lives and workes in Italy and teaches across Europe,will show students how to master the simple spiral weave. This technique is found around the Mediterranean sea and West Africa, uses pliable materials such as straw, rush and esparto grass. Students will learn the correct hand placements and will work with brown willow rods to create varrious baket shapes.

Suitable for all levels.

Students should bring:
knife
botkin
clip
cutter

Materialepris:  500,- kr

Workshop 4: Zarzokurve og bakker i mange variationer – Ulla Misser (DK)

Denne workshop henvender sig til både begyndere og øvede.

I løbet af ugen, vil der være mulighed for at flette mange forskellige modeller af zarzokurve og bakker, da zarzokurvene ikke er så tidskrævende, som de fleste andre former for kurve.

Du kan vælge at fordybe dig i enkelte modeller eller afprøve mange af de forskellige variationer. Der vil desuden være mulighed for at iblande andre materialer såsom bark, skind, keramik og andre naturmaterialer. Har du selv nogle materialer du har lyst til at dekorere eller forsøge at kombinere med pilen, er du velkommen til at medbringe dem.

Vi skal hovedsagelig arbejde med pil med bark på. Der vil dog være lidt afbarket pil til rådighed, mest for at lave lidt mere farvespil i kurvene udover de mange farver de forskellige pilesorter har i sig selv.

Medbring: Beskæresaks, syl og lod (2-5kg)

Materialepris:

Ulla Misser:  500,-/800,- kr.

Læs mere om Ullas flet HER

Workshop 5: Flet med pil, focus på form og struktur, for øvede – Mai Hvid Jørgensen (DK)

DENNE WORKSHOP ER DESVÆRRE UDSOLGT!

Her vil du få mulighed for at afprøve mange forskellige teknikker, efter eget ønske.

Der undervises individuelt.

Hvordan vælger man den rette teknik til et ønsket resultat? Udvælgelse af rette materiale! Flet andre materialer med i projektet.

En uge med tid til fordybelse og gentagelser. Der vil blive mulighed for at flette; kurve , tasker eller hvad du måtte ønske. Kontakt mig i god tid, hvis du har noget specielt du gerne vil arbejde med.

Jeg har arbejdet med undervisning og salg af kurve i 20 år, fuld tid de sidste 15 år. De sidste 6 år har jeg arrangeret Weaving by the sea i Spanien sammen med mine to kollegaer; Monica og Tim. Mødet med flette interesserede mennesker fra hele verden, er med til at inspirere og holdet energien oppe , når man en kold februar dag sortere pil.

Glæden ved at arbejde med kendte teknikker på nye måder, bliver jeg aldrig træt af.

Materialepris:
ca.500,-800,- + evt læderremme og plader.

Medbring:
Alm. fletteværktøj og evt. sjove grene eller andet som kan flettes med i kurvene.

Se mere på www.skovflet.dk

Workshop 6: Pilebark – Flet på træblokke – Kirsten Ploug (DK)

På dette kursus skal vi beskæftige os med forskellige former for flet på træ-skabeloner. Træblokkene støtter den bløde bark under flettet og sikrer, at kurvene beholder formen under tørringen, så der kan flettes luftige mønstre som knipleslag og åbent heksagonalflet.
En træblok kan også være en god støtte, når der skal flettes æsker og bøtter i lærredsflet.

I ugens løb afprøver vi flere former for flet, men hovedvægten vil ligge på flettede kniplinger. Vi arbejder på træblokke med hammer og søm og bruger grundslag og enkle kniplebunde. Form og størrelse bestemmes af blokken. Alt efter lyst og tid indføres mønster-elementer som fletninger, galslag, edderkopper mm, og vi afprøver forskellige måder at afslutte kurvene på.

Om Kirsten: Efter en lille halv snes år med pileflet ‘mødte’ jeg barken i sommeren 2007, og blev optaget af at afprøve muligheder og fletteformer. Materialet fascinerer mig stadig, det er smukt, varieret og egnet til mange ting, både nyttige og bare smukke. Har udstillet en del, bl a på kniplingsfestivaler. Blev tidligt opfordret til at undervise i ‘knipling’ med pilebark og har holdt mange kurser især for kniplere. For at dygtiggøre mig har jeg selv været på kurser for at lære mere om teknikken, og kniplebrættet er blevet fast inventar i min stue.

Materialekendskab inkl. høst, tørring og opbevaring og valg af bark til forskellige formål vil blive gennemgået på kurset.

Kurset kræver ingen specielle forudsætninger.

Materialepris: Du kan købe bark og garn/snor mm på på kurset – samlede udgifter ca. 500 kr.

Deltagerne må gerne medbringe egen pilebark (uden huller og ar og ikke for tykt) og evt snor/garn til kanter. Rødder og andre fleksible materialer kan også medbringes.

Medbring: en almindelig saks (evt en lille og en større), gerne en Mary Butcher-saks, evt en lille fladtang el. lign., et par store stoppenåle uden spids, evt en pincet, en lille hammer (jeg har nogle til låns), et kassabelt håndklæde og gerne en sprayflaske til vand.

Workshop 7: Flet med rattan/peddigrør – Else Marie Pedersen (DK)

Jeg har beskæftiget mig med at flette med rattan som flade sjener og som runde peddigrør i over 25 år.
Hver gang jeg lærer, ser en ny teknik bliver de afprøvet og omformet, så de passer til mit materiale.
På dette kursus skal vi arbejde med mønstre i twill som stammer fra Cherokee indianerne flettet med flade sjener, smukke fade med ingkabunde i farvede peddigrør og flotte spiralmønstre som flettes med en træskive i midten. Derudover vil jeg præsentere andre teknikker som madweave, hexagonalflet og diagonalflettet twill.
Vil vil starte med nogle små grundkurve for at lære principperne, hvorefter hver enkel kursist har mulighed for selv at eksperimentere videre til spændende kurve.

Som et ekstra islæt til kurvene vil vi selv slå snore/reb som kan indgå på forskellig vis i kurvene.

Kursisterne skal medbringe:
Saks, målebånd, lille beskærersaks, spids og flad syl, træklemmer, lille plastbalje(opvaskebalje), fladtang, sprayflaske til vand, håndklæde, viskestykke og karklud.
Værktøj kan købes på kurset.

Materialepris: ca. 500 kr.

Læs mere om Else Maries flet HER

Workshop 8: Pil for Begyndere – Bent Vinkler (DK)

Om du er ung eller gammel – blind eller seende – rig eller fattig, er dette håndværk lige fascinerende.
Man bliver fuldstændig opslugt af pilens duft og dens styrke – måden den er stærk og sej og samtidig smidig, blød og bøjelig. Det er også det eneste træ, i hvert fald på disse kanter, der har så mange forskellige farver – og med pil kan man finde vand!

Vi skal lære et af de ældste håndværk på jorden – måske det ældste!

Når vi sidder og fletter, forbinder vi på en måde fortid og fremtid, men mest af alt, er det nødvendigt at være i nuet for at mestre dette vidunderlige arbejde. Bliver man grebet af evnen til at sætte en masse pinde sammen til en form – til en kurv, da har man lært noget meget fundamentalt og værdifuldt, som man aldrig glemmer.
Vi fletter helt enkle kurve, lærer helt enkle teknikker og ser, hvor det bringer os hen…. ingen stress!

Medbring rosensaks, kniv eller syl, hvis du har; ellers har jeg værktøj, man kan låne.

Materialepris ca. 300 kr.

Kurset er tilegnet absolut begyndere, hvor man oplæres i grundteknikken at flette med pil.

Kursusprogram

Søndag d. 30.6.
16.00-17.00: Ankomst og indkvartering.
17.00-18.00: Startprojekt ved Jette Mellgren.
18.00: Aftensmad
19.00-22.00 Officiel Velkommen til Brandbjerg
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Mandag d. 1.7.
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.00 – 9.15: Fællesprojekt v/ Jette Mellgren
9.30-11.15: Undervisning i flet
11.15-12.00: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til frokost.)
12.00-13.00: Frokost
13.15-15.15: Undervisning i flet
15.15-18.00 Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til aftensmad)
17.30-17.50 Afspænding (frivillig aktivitet)
18.00: Aftensmad
19.00-20.00: Terningefortællinger v/Brandbjerg
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Tirsdag d. 2.7:
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.00 – 9.15: Fællesprojekt v/ Jette Mellgren
9.30-11.15: Undervisning i flet
11.15-12.00: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til frokost.)
12.00-13.00: Frokost
13.15-15.15: Undervisning i flet
15.15-17.00 Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til næste programdel)
17.00: Opstilling til marked i atriumgården
17.30-17.50 Afspænding (frivillig aktivitet)
18.00: Aftensmad
18.30-19.30 Marked
20.00 – 21.00 Sangaften v. Brandbjerg
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Onsdag d. 3.7:
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.00 – 9.15: Fællesprojekt v/ Jette Mellgren
9.30-11.15: Undervisning i flet
11.15-12.00: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til frokost.)
12.00-13.00: Frokost
13.15-17.00: Udflugt til Lille Malunds have
17.30-17.50 Afspænding (frivillig aktivitet)
18.00: Aftensmad
19.00 – 22.00 Valgfag – frivillig workshop
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Torsdag d. 4.7.
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.15-11.00: Undervisning i flet
11.15-12.00: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til frokost.)
12.00-13.00: Frokost
13.15-14.30 Fællesprojekt v Jette Mellgreen
14.30-17,30: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd)
17.30-17.50 Afspænding (frivillig aktivitet)
18.00: Aftensmad
19-20.30: Højskoleaften v. Brandbjerg
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Fredag d. 5.7.
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.00 – 9.15: Fællesprojekt v/ Jette Mellgren
9.15-11.30: Undervisning i flet
12.00-13.00: Frokost
13.15-15.15: Forberedelse til udstilling af egne værker
15.30-17.30 Fernisering – Præsentation af udstillede værker
18.30: Festmiddag og festaften
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Lørdag d. 6.7.
7.45-8.30 Morgenmad
9.00-10.30: Morgensamling og evaluering +farvel og tak for denne gang

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

Årets flettetræf
Dobbeltværelse: kr. 4.695 ,- for medlemmer af Pileforeningen og kr. 4995,- for ikke-medlemmer
Enkeltværelse: kr. 5.095 ,- for medlemmer af Pileforeningen og kr. 5395,- for ikke-medlemmer

Kurset foregår i dagene

30. juni – 6. juli 2019

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart.

Ved afbud før 4 uger før kursusstart, frafalder indmeldelsesgebyr kr. 500. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes det samlede kursusgebyr ikke.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk