I Harald Blåtands fodspor (uge 36)

3.september – 7. september 2018 (uge 36)

Temaet for årets vikingekursus på Brandbjerg Højskole er levendegørelse og formidling af vikingetiden.
Gennem besøg på bl.a. Vingsted Historiske Værksted, Ladbyskibet, Kongernes Jelling, Ribe VikingeCenter og i Odense (byen med den hemmelige ringborg) kommer kursusdeltagerne tæt på dagligdagen på Harald Blåtands tid.
Som oplæg til turene og som uddybning af emnet inviteres specialister med den nyeste viden til at holde foredrag på højskolen. Undervejs får deltagerne også mulighed for at komme helt tæt på en kopi af en vikingefamilies udrustning. Det bliver en uge både med lugt af brænderøg, museumsbesøg og spændende oplæg om den nyeste viden om vikingetiden.

Velkommen til en uge tæt på vikingernes hverdag.

Kursusvært: Kurset ledes af tidl. museumsformidler Annemarie Kruuse, der siden 1980 har beskæftiget sig med vikingetiden.

Medvirkende:
· Undervejs vil deltagerne møde medarbejdere fra de centre, der besøges, og forskere med indgående kendskab til vikingetidens kulturhistorie på de besøgte lokaliteter.
· Asser Amdissen, historiker, har arbejdet som museumsinspektør, museumsleder, højskoleforstander, selvstændig konsulent og direktør for fonden bag skoleskibet Georg Stage. Debattør og forfatter til bogen ”En ualmindelig og kortfattet Danmarkshistorie – fra begyndelsen til for nylig”.
· Brandbjergs lokalkendte naturvejleder

Mandag d. 3.september
11.00 Ankomst, indkvartering og frokost (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00).
13.30 Velkomst, introduktion til kurset og rundvisning på højskolen.
15.00 ”Danmarkshistorien – set og genfortalt med friske øjne”. Historie er et uddøende fag i undervisningen, og museernes besøgstal falder. Hvad skal der til for at vende denne udvikling? Hvordan undgår man blot at blive et forlystelsesetablissement uden originalgenstande? Kan man få børn og unge til at synes, historie ”bare er fedt”? Skal museerne blot være åbne magasiner med smukt arrangerede genstande – eller skal museumsinspektøren også være bryllupsarrangør?
Foredrag og debat inden ugens besøg i meget forskellige former for formidling af vikingetiden. Oplæg v. cand.mag.  Asser Amdisen
20.00 Sangaften
21.00 Aftenkaffe

Tirsdag d. 4. september
8.30 Morgensamling
9.30 Busafgang mod en hel dag i jernalder- og vikingemiljøer. På Vingsted Historiske Værksted viser formidler og daglig leder, Jan Ipsen, rundt i jernaldermiljøerne og fortæller om mere end 30 års arbejde med levendegørelse af forhistorien for skolebørn.
Derefter går turen til Ribe VikingeCenter, hvor deltagerne får en kyndig guidning gennem en levendegjort rekonstruktion af Ribe i vikingetiden. Måske er der gudstjeneste i den nyopførte stavkirke?
På hjemvejen ser vi på rekonstruktionen af Ravning Enge Broen – en ingeniørmæssig bedrift fra Harald Blåtands tid.
19.30 ”Jelling – fra vikingetiden til i dag”. Oplæg til onsdagens besøg i Kongernes Jelling
21.00 Kaffe og hyggeligt samvær med medkursister.

Onsdag d. 5. september
8.30 Morgensamling
9.00 Besøg på Kongernes Jelling, runesten, gravhøje og Danmarks største skibssætning. De interesserede kan besøge Gorm d. Gamle i kirken, der blev gennemrestaureret i 2000.
12.00 Frokost på højskolen
15.00 ”Odense – byen med den hemmelige ringborg”. Oplæg til torsdagens besøg i Odense, hvor muligheden for omfattende arkæologiske undersøgelser i bykernen har bragt mange nye fund og informationer frem.
19.00 Friaften
21.00 Aftenkaffe.

Torsdag d. 6. september
9.00 Heldagsudflugt til de fynske Vikinger. Først til Nonnebakken i Odense, derpå til Ladbykongens skibsgrav i højen, ”Ladbydragen” – rekonstruktionen af skibet i højen og særudstillingen ”Ladbykongens Verden”. Med udstillingen tager Vikingemuseet Ladby hul på et nyt kapitel i fortællingen om kongen i graven. Her er svarene på de mange gode spørgsmål, gæsterne stiller på rundvisninger og i butikken.
Spørgsmålene går hovedsageligt på Ladbykongens daglige liv, rammer og levevilkår.
Der er tale om et større puslespil, hvor arkæologi, historie, osteologi, sprogforskning, runologi m.m. bidrager til forståelsen af vikingetidens samfund og dets glemte og forsvundne skikke. Hver en brik tæller, og det er en historie, hvor det sidste kapitel langt fra er fortalt endnu.
Det bliver en spændende sensommerdag med masser af natur- og kulturindtryk.
18.30 Festmiddag på højskolen

Fredag d. 7. september
8.30 Pakke og tjekke ud fra værelser
9.30 ”Hånd på vikingetiden”. Deltagerne får mulighed for at have genstande og dragter i hånden og se på nært hold, hvordan de anvendes.
11.30 Evaluering og erfaringsopsamling.
12.00 Frokost
13.00: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 13.00, tager ca. 25 min)

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.350 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 4.750 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 3. – fredag d. 7. september 2018 (uge 36)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk