Nytår på Brandbjerg Højskole

Nytår på Brandbjerg Højskole

Kurset er udsolgt – vi opretter venteliste!

Vi skal fejre 2018 og springe ind i det nye år sammen på Brandbjerg Højskole. Med champagne, lækker økologisk festmiddag, nytårskoncert, nytårsgudstjeneste, slots-gourmetmiddag og meget meget mere er der lagt op til et festligt nytårskursus i 2018.

Vi skal høre varme fortællinger fra Danmark af Søren Ryge og møde Lars Bom, som med udgangspunkt i sin opvækst i 70´erne vil fortælle om sit liv. Vi skal også høre den fantastiske violinist Bjarke Falgren som vil afholde en intim nytårskoncert for os.

Vi skal nyde den smukke natur omkring Brandbjerg med Grejsdalens stejle klinter og Vejle Fjord. Der vil 2. Nytårsdag være en fantastisk tur til Tirsbæk Slot, “Perlen ved Vejle Fjord” hvor der vil være rundvisning, kaffe og ikke mindst 3-retters gourmetmiddag!

Kursusvært:
Brandbjerg Højskoles oplagte kursusværter

Medvirkende:

Søren Ryge Petersen: Uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Er selvlært haveekspert. Redaktør af Det Danske Haveselskabs blad “Haven” i årene 1978-1990. Han lavede sine første tv-programmer i 1977,[2] og har endvidere siden 1988 haft udsendelsen “Søren Ryge” på DR1, der er en direkte udsendelse sendt fra hans egen have på Djursland med kun ét kamera, hvilket siden har været betegnet som dogme-tv. Udsendelsens navn var tidligere DR Derude Direkte. Udsendelse nr. 100 den 6. august 2008 bragte klip fra flere tidligere udsendelser. Under navnet DR Derude har Søren Ryge Petersen desuden lavet andre programmer for DR. Ligeledes har han produceret en række udsendelser om natur og mennesker. Søren Ryge Petersen er fast haveskribent i dagbladet Politikens Lørdagsliv.
Lars Bom: Dansk skuespiller. Han er uddannet på Statens Teaterskole i 1985. Lars Bom har medvirket i diverse teaterstykker, film og tv-serier, han har desuden vundet en award for bedste Skuespiller i 1999 ved Fantafilm festivalen, for sin rolle i Skyggen (1998). Lars Bom er dog bedst kendt for sin rolle i tv-serien Strisser på Samsø og det danske politidrama Rejseholdet.
Kirsten Madsen: Har haft sit arbejdsliv i højskolen, hvor sang og musik har været vigtige milepæle for hende. Efter højskolelivet uddannede hun sig til organist (PO-uddannelsen) og arbejdede som sådan 4 år i Thy. Er nu bosiddende på Christianshavn.
Simon Lægsgaard: Forstander på Brandbjerg. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Underviser i Mad med Mod og Jagt & Natur samt fællesfagene og på diverse korte kurser. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.
Bjarke Falgren: Fire gange Grammy Award vinder og en af Danmarks bedste og mest anerkendte violin-virtuoser. Siden Bjarke var 7 år, har han dedikeret sig lidenskabeligt til at beherske sit instrument og den musik, der strømmer gennem hans næsten 300 år gamle violin. Svend Asmussen – af mange betragtet som verdens største jazz violinist – har entusiastisk udpeget ham som sin efterfølger med udtalelsen: “Bjarke Falgren er den bedst swingende spillemand, jeg har hørt siden Stuff Smith.”

Kursusprogram

Fredag den 28. december
15.30-16.15: Ankomst (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 15.30)
16.30: Rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie v/ Kursusvært
Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
Kl. 19.30-21.00: Poetisk postyr v/ Forstander Simon Lægsgaard: Poetisk postyr af forstander, Simon Lægsgaard, der vil læse op af både egne og andres digte med humor, eksistens og eftertanke som overskrift

Lørdag den 29. december
9.00: Morgensamling
Kl. 9.30-11.30: Lars Bom: Min barndom i 70’erne
De årtier, vi oplever som børn, sætter deres særlige præg på os mennesker. De former os og bidrager til vores grundlæggende livssyn. Således også mig selv. Født i 1961 har jeg oplevet 1960’erne og 70’erne med barnets sind og øjne. Min barndom – på godt og ondt – har jeg skrevet om i bogen “Min barndom i 70’erne” udgivet på Lindhardt & Ringhof i lighed med 11 andre medforfattere. Overordnet var det en tid, der adskilte sig meget fra vore dage. Med afsæt i min egen historie og med mit senere liv som voksen og som skuespiller og forælder vil jeg tale om de forskelle, jeg har oplevet fra 70’erne til i dag, privat og arbejdsmæssigt. Og jeg vil tale om, hvilke værdier i vores liv og samfund, der er gået tabt, hvilke vi risikerer at tabe, og hvilke vi har vundet.
Jeg læser mit kapitel fra bogen, hvorefter jeg inviterer til en dialog med salen.
Kl. 14.00-16.30: På udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder.
Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder.
Kl. 19.30-21.00: Lynhistorier v/ Kursusvært
Lynhistorier er et samtalespil, der sætter erindringsmusklen i gang og giver mennesker adgang til at fortælle og lytte til historier fra det levede liv. Lynhistorier er små erindringsglimt fra barndommen, ungdommen eller fra sidste uge. Historierne er måske aldrig blevet fortalt før og har ikke haft status af at være en “rigtig historie”. Men de bliver rigtige historier, fordi de bliver fortalt. Og fordi de bliver lyttet til.

Søndag den 30. december
9.30-16.00: Heldagsudflugt
Vi starter dagen i Nørup Kirke, hvor vi får fortællingen om kirkens mangeårige historie og nyder det enestående ydre med de smukke og karakteristiske løgkupler, den vidunderlige udsigt over søen og Engelsholm Slot samt det meget velbevarede barokinventar.
Nørup Kirke hørte til det nærliggende Engelsholm Slot fra 1586 til 1935. Engelsholm har været ejet af adskillige kendte adelsslægter, bl.a. Danneskiold– Samsøe, og flere af disse slægter har sat deres præg på kirken, men det er især Gerhard de Lichtenbergs kirke, vi ser i dag.

Vi kører herefter til Christiansfeld, hvor vi spiser vores medbragte frokost i Søstrehuset. Huset er bygget i perioden 1776-1800 og har i perioder huset op til 250 ugifte søstre fra konfirmationsalderen og opefter.

Efter frokost får vi en spændende guidet rundtur i Christiansfeld, hvor arkitekturen og tanken bag byen og kirken står i skærende kontrast til formiddagens oplevelse.
Christiansfeld er grundlagt i 1773 af Brødremenigheden, der kom dels fra Herrnhut (heraf betegnelsen herrnhutere, i Sachsen, Tyskland, dels fra andre menighedsbyer i Nordeuropa. Byen er opkaldt efter Christian VII, der gav tilladelse til byggeriet. Byen er speciel ved, at den er bygget efter den model, som Brødremenigheden efterhånden anlagde deres byer efter med kirken i centrum, omkranset af byens vigtigste huse.
Christiansfeld har siden 1993 været på UNESCO*s tentative liste og kom i 2015 på UNESCO’s verdenskulturarsvlisten grundet byens stringente byplan, den særlige arkitektur og det aktive menighedsliv.
Eftermiddagskaffen indtager vi på det historiske Brødremenighedens Hotel, og vi skal selvfølgelig smage de autentiske honningkager i forskellige varianter. Den royale familie har vist sin forkærlighed for hotellet og har besøgt Brødremenighedens hotel over flere generationer. Faktisk har næsten alle regentpar besøgt hotellet, siden Christian VII gav brødremenigheden det land, som hotellet er bygget på. Det er ikke kun kongefamilien, der har gjort hotellet til et specielt sted, det spillede også en vigtig rolle i den anden slesvigske krig.
Inden afgang er der en lille stund på egen hånd i Christiansfeld, hvor man kan besøge butikkerne, lade sig imponere af arkitekturen eller nyde solen på en bænk på byens berømte torv, Prætorius Torv, eller på den smukke Kirkeplads.
19.30: Friaften

Mandag den 31. december
9.00: Morgensamling
Kl. 9.30-12.00:Sange fra højskolesangen v/ Kirsten Madsen.
En dejlig formiddag med fællessang og spændende anekdoter om sangene.
Kl. 14-16.00: Vi ser tilbage på 2018
Hvordan er året gået udenlands og indenlands? På det personlige plan og på det universelle plan? Vi tager en snak om verden, som den ser ud på tærsklen til 2019.

NYTÅRSAFTEN
Kl. 18.00: Dronningens nytårstale.
Kl. 18.30: Nytårsmiddag med underholdning og dans
Kl. 24.00: Champagne og kransekage.

Tirsdag den 1. januar
Kl. 10.00-12.00: Fælles nytårsvandring i Brandbjergs smukke naturskov.
Kl. 14.30: “Nytårsgudstjeneste med kransekage og bobler” i Grejs Kirke.
Kl. 18.00: Statsministerens nytårstale.
Kl.18.30: Aftensmad
Kl. 19.30: Violinkoncert med Bjarke Falgren
Bjarke Falgren er fire gange Grammy Award vinder og en af Danmarks bedste og mest anerkendte violin-virtuoser.
Kl. 21.00: Hygge og buffet med ost og vin.

Onsdag den 2. januar
9.00: Morgensamling
Kl. 9.30-12.00: Søren Ryge: Det handler om mennesker
Søren Ryge Petersen er en historiefortæller i særklasse, der i en menneskealder har fastholdt os foran skærmen. Søren Ryge fortæller om haven, naturligvis. Men også om landskaber i Norden og om de mennesker, der lever der. Søren Ryge møder mennesker med respekt, interesse og oprigtighed. Han er aldrig ironisk, sarkastisk eller distancerende. Søren Ryge fortæller os om mennesker og deres hverdag, som de selv ser den. Søren Ryge taler ikke op til folk eller ned til folk. Han taler i øjenhøjde.
Søren Ryge har aldrig travlt i sine sproghandlinger. Roligt, rytmisk, artikuleret, velformuleret og præcist fortæller Søren Ryge os om stort og småt i hverdagen. Hans sproglige bevidsthed er fremtrædende. Ofte smager Søren Ryge på ordene. Vi kan se, at han kan lide dem. At ordene har en betydning, og at de ikke er tilfældigt valgte. Søren Ryge vælger sine ord med omhu og fanger os ind. Men han kan også holde pauser, og han kan tie. Søren Ryge fastholder det danske sprog, både når han taler, og når han tier.
Søren Ryge kan fortælle en historie. Han kan forfølge en associationsrække, og vi følger ham. Pludselig vender han tilbage til sin hovedhistorie. Vi trækker på smilebåndet over, at vi har ladet os forføre. Søren Ryge formidler forundring og vækker følelser – han  viser os, at kommunikation sker mellem mennesker.
Kl. 14.00: Gourmettur til Tirsbæk Slot
Her får kaffe og kage i Slotsstalden. Efterfølgende er der tid til en vandretur i slottes have ned til Vejle Fjord. Tirsbæk Slots historie går 600 år tilbage til slægten Dyre, der dengang havde sæde på slottet. Man mener endog at kunne datere slottet til 1200 tallet. H.C. Andersen besøgte slottet i 1830. Han skriver i et brev: “Jeg var også på Tiersbæk, Thyras Bæk, da Gårdens første Bygning jo er skeet af Dronning Dannevold, men det blev så øsende regn, at jeg slet ikke kom i den dejlige skov, der her strakte sig langs Vejle Fjord. Slottet ejes og beboes i dag af familien Algreen-Ussing og kaldes ofte “Perlen ved Vejle Fjord”.
Kl. 18.00-22.00: 3 retters gourmetmiddag i Slotsstalden på Tirsbæk Slot.
Restauranten er Vejles bedst beliggende restaurant med åben pejs i det stemningsfyldte selskabslokale. Den lækre gourmet-menu er inklusiv vin med til at sætte prikken over i´et på det festlige nytårskursus’ sidste aften.

Torsdag den 3. januar
9.00: Morgensamling
Derefter afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.00, tager ca. 25 min).

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.


Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.550 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.950 ,-

Kurset foregår i dagene
Fredag d. 28. december 2018 – torsdag d. 3. januar 2019

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst. Der er begrænset antal enkeltværelser, som bookes efter først til mølle princippet.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 4 uger før kursusstart, frafalder indmeldelsesgebyr kr. 500. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes det samlede kursusgebyr ikke.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk