Slægtsforskning på herregården

Søndag 10. – lørdag 16. marts 2019
Slægtsforskning i Herregården – Kom tæt på dine forfædre med spændende foredrag, inspiration og værktøjer til at finde dine aner i kilderne – både de skrevne arkiver og de nye digitale – og opdag, hvem der gemmer sig bag navne og årstal. Årets tema er `anerne og sygdomme’, hvor vi på forskellige måder fordyber os i sundhed og især sygdom, men med fokus på ve og vel, læger, folkemedicin, sundhed og samfund gennem århundrederne.
Ugen krydres med dagsudflugt, gåtur i Brandbjerg Sønderskov med naturvejleder, morgensamlinger, højskolesang og hyggelige stunder. Sammen laver vi slægtsundersøgelser og hjælper hinanden med at finde det, vi ikke selv kan finde ud af over aftenkaffen i herregårdens smukke rammer.

Kurset afholdes i samarbejde med Gitte B. Høstbo, BA i Historie og genealog

Kursusleder:
Kurset ledes af Gitte Bergendorff Høstbo, som har mange års erfaring med både kursusledelse og formidling af slægtsforskning.

Medvirkende:

Erik Kann: Senior Konsulent ved Kennedy Centret og genalog og foredragsholder.
· Per Andersen: Leder af Slægtsforskernes Bibliotek (DIS Bibliotek) og Næstformand i Danske Slægtsforskere.
· Tommy Heisz: Forfatter og journalist. Han har skrevet flere dokumentariske bøger, bl.a. om den spanske syge i 1918, om bandet Love Shop og om 1930’ernes svømmepiger Jenny Kammersgaard, Ragnhild Hveger og ‘Lille Henrivende’ Inge Sørensen.
· Klaus Larsen: Klaus Larsen er journalist ved Ugeskrift for Læger og forfatter til en række anmelderroste medicinhistoriske bøger.
· Poul Duedahl: ph.d. og lektor i historie ved Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet. Poul Duedahl er forfatter til bl.a. Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen (2018), Ondskabens øjne. En biografi om Jens Nielsen, som blev kåret til Årets Historiske Bog 2016, Nattens gerninger (2015) og Forbrydelsens ansigt, som blev kåret til Årets Historiske Bog 2013.
· Inge Kjær Kristensen: Museumschef for Museum Salling.
· Anton Blaabjerg: Slægtsvejleder og genealog.
· Charlotte Zeberg: Højskolelærer

Kursusprogram

Søndag 10/3:
15.30: Ankomst
17.00: Velkomst i foredragssalen
20.00: Samling i kaffestuen med alm snak og hygge.

Mandag 11/3:
9.30-11.00: Hvordan forsker du?: Mens vi drikker kaffe, har vi en præsentation af deltagernes egen forskning, og hvorfor vi forsker…
11.00-12.00: Rundvisning på skolen og Herregården Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og bliver vist rundt i herregården, hvor vi hører om Herregården Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
14.00-16.00: Per Andersen: Slægtsforskernes bibliotek – Hvad er det, og hvad kan mediestream tilbyde os?: Der er de seneste år kommet to nye, gode online-kilder for slægtsforskere. Med mediestream er der kommet en god måde at søge i danske aviser. Per Andersen gennemgår, hvad Mediestream er, hvad det indeholder og ikke mindst, hvordan man søger i de mange aviser med speciel fokus på slægtsforskning. Den anden er Slægtsforskernes Bibliotek, der stiller sin omfattende samling til rådighed for alle slægtsforskere og historisk interesserede. Samlingen består bl.a. af flere tusinde titler online, som man kan søge i efter personer, navne, steder, emner m.v.
19.00-20.00: Workshop med Gitte + Anton: I workshop hjælper vi hinanden med det, vi ikke selv kan finde, vi får gode tips af hinanden og af Gitte og Anton.

Tirsdag 12/3:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30:Tommy Heisz: Den spanske syge: Tommy Heisz er aktuel med en dokumentarisk bog om den spanske syge. I 2018 var det 100 år siden, at epidemien kom til Danmark og slog op mod 15.000 ihjel. Ambulancerne kørte i pendulfart til byernes overfyldte hospitaler med nye patienter, blå i huden og rallende af hoste. I kapellerne måtte graverne stable kisterne for at få plads til alle de døde. I dette foredrag fortæller Tommy Heisz om sit omfattende arbejde med at grave historier frem fra forskellige arkiver.
14.00 – 16.00: Inge Kjær Kristensen: “Om Folkemedicin”: Lægeurter som enhver husmoder vidste, og som de kloge mænd og koner også brugte. Med udgangspunkt i lægeurtehaven ved Spøttrup Borg fortæller museumschef Inge Kjær Kristensen, Museum Salling, om tidligere tiders anvendelse af planter, dyr og meget andet i sygdomsbehandlingen. I foredraget kobles de smukke foto, der er fotograferet gennem et helt år af fotograf Klaus Madsen sammen med de folkelige råd – både dem ”enhver husmoder vidste”, de kloge mænd og koner og oplysninger fra de ældste danske lægeurtebøger.
Vidste du:
– at filtet Kongelys kunne fortynde de tykke kropsvæsker, hjælpe for lårsmerter og fodsår, samt udrense ond væske, som skyldes kulde og fugtighed?
– at Marietidslen blev anvendt mod så forskellige ting som sidesting, pest og hede febre?
– at roden af Kartebolle kunne anvendes mod hæmorider og vorter?”
19.00-20.00: Så syng da Danmark – sange om historien og slægter fra Højskolesangbogen: Vi skal præsenteres for en række sange fra højskolesangbogen og synge dem sammen.

Onsdag 13/3:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.00: Charlotte Zeberg Johnsen: “Om personlige fortællinger”
14.00-16.00: Erik Kann: Hvad døde Maren af?: Om dødsattester, jordemoderprotokoller og en masse andre kilder som fx Sygekasser/Sygehusarkivalier. Du er slægtsforsker, og du har fundet en masse aner. Du ved bl.a., hvornår de blev født, og du ved hvornår de døde.
Men hvad døde de egentlig af, hvordan forløb dine aners fødsel, kom hoved eller benene ud først, blev der kaldt læge osv., osv.?
Takket være et velbevaret kildemateriale i vore landsarkiver er det faktisk muligt at finde en masse oplysninger om anernes sundhed og sygdomme. Du er med, når en kone fra landet er mere end 16 timer om at føde, du er med, når lægen underskriver en dødsattest, og du følger med, når embedslægen i Køge skal vaccinere indbyggerne i en nærliggende landsby.
En spændende gennemgang der hjælper dig til at anvende et stort og særdeles spændende kildemateriale i arbejdet på at finde guldkorn om dine aner.
19.30– 20.30: Brandbjerg hygge.

Torsdag 14/3:
8.30-9.00: Morgensamling
9.00: Afgang
kl. 10.00- ca. 12.00 Besøg på Psykiatrisk samling:
I 1888 åbnede Sindssygeanstalten ved Middelfart på markerne syd for byen. Det blev oprindeligt bygget til 400 patienter fra Fyn og det sydlige jylland, men blev i 1890 udvidet til 700 patienter. I hospitalets storhedstid, 1950erne, var der dog op til 1250 patienter. Fra 1970’erne og i 80’erne blev patienter udsluset fra hospitalet, og det lukkede i 1999. Vi skal besøge og se udstillingen “Hører du Stemmer?” der giver et indblik i den verden, nogle stemmehørende lever i. (Turen er lavet efter ønske fra sidste års evalueringsønsker).
12.00 Vi spiser vores frokost sammen
14.00: Jydske Asyl: Vi besøger Museum Ovartaci i Risskov, hvor vi skal se det nye museum – hvor langt, de er kommet med færdiggørelsen af det nye museum, bliver spændende at se. Eddie Danielsen, museumskoordinator, har lovet os en rundvisning i det nye museum (om det er færdigt eller ej) og derefter et oplæg om patientkirkegården ved Jyske Asyl. (Turen er en forlængelse af formiddagens emne).
18.30 – Workshop med Gitte + Anton: Workshop som mandag

Fredag 15/3:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Klaus Larsen: Ve og velfærd: Sundhed og samfund gennem tiden: Foredraget er en underholdende og bloddryppende rejse gennem lægekunstens og sygdommenes historie gennem flere århundreder. Vi følger medicinens udvikling fra overtro til videnskab. Med afsæt i middelalderens åreladning og urtemedicin når vi frem til lægevidenskabens moderne videnskabelige gennembrud i slutningen af 1800-tallet.
Hovedvægten er lagt på Danmark og er båret af de mange illustrationer, som også præger foredragsholderens bøger om emnet.
14.00: Poul Duedahl: Stemmen fra dybet: Døden har en årsag, men i 1800-tallet var årsagerne særlig mange og indimellem stærkt eksotiske. På landet døde folk i tusindvis af malaria, mens andre blev ædt op af forrådnelsesfeber og behandlet med kviksølv, som også tog livet af en del. Den sidste hofnar på Augustenborg Slot faldt af hesten, og en flok nordjyske fattigfolk blev lynchet, mens andre mennesker måtte lægge hals til bødlens økse eller lade livet på grund af vanvittighed, besvimelse og onani. Det var i det hele taget forbundet med overordentlig stor fare at være i live. Det ved vi fra tidens dokumenter. Hør Poul Duedahl fortælle om dødens kulturhistorie!
18.30: Festaften: Vi dækker i fællesskab et smukt bord med, hvad vi finder i naturen rundt om Brandbjerg Højskole. Er der kreative deltagere, er man velkommen til at lave et festligt indslag. Vi skal spise Højskolens festmiddag.

Lørdag 16/3:
9.00: Evaluering og erfaringsopsamling samt ønsker til næste års emner for kurset.
10.00: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.00, det tager ca. 25 min)

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.825 ,-
Enkeltværelse: Tillæg på kr. 600 ,-

Kurset foregår i dagene
Søndag 10. – lørdag 16. marts 2019

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart.
Ved afbud før 4 uger før kursusstart, frafalder indmeldelsesgebyr kr. 500. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes det samlede kursusgebyr ikke.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Bestil brochure til Lange Kurser
window.$zopim||(function(d,s){var z=$zopim=function(c){z._.push(c)},$=z.s= d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0];z.set=function(o){z.set. _.push(o)};z._=[];z.set._=[];$.async=!0;$.setAttribute("charset","utf-8"); $.src="//v2.zopim.com/?xIzCQPWMPryOA6s2YiYESTdiytPc2IUO";z.t=+new Date;$. type="text/javascript";e.parentNode.insertBefore($,e)})(document,"script");
X