Slotte og Herregårde – nyt liv til gamle huse

23- 27. september 2019 (uge 39)
Elever og kursister på Brandbjerg Højskole skaber dagligt liv og leben i den gamle Brandbjerg herregård, der har historiske rødder helt tilbage til middelalderen. Den er derfor den perfekte ramme om temaet ”Nyt liv til gamle huse – Slotte og Herregårde 2019”.

Det er en stor opgave at bevare de danske slotte og herregårde, både mht. vedligehold af bygningerne, men i ligeså høj grad med at skabe liv og arbejdspladser i dem.

I ugens løb besøger vi flere spændende slotte og et enkelt gods, hvor man har løst opgaven på meget forskellige måder.

Vi møder ”det nye” Nyborg Slot i Danmarks Riges Hjerte og hører om arbejdet med at blive til Verdensarv. På Haughus Gods ser vi den smukke indretning og kigger ind i en verden af antik- og loppefund. Gram Slot med bygninger fra 15- 16- og 1700-tallet og avlsgården, der hører til slottet, er nænsomt restaureret og omdannet til koncertsal, hotelværelser, gårdbutik, café & restaurant, slotskøkken og eventplads, hvor der er plads til 50.000 gæster.

Der bliver også tid til et besøg på Egeskov Slot, der gennem mange år har udviklet nye driftsaktiviteter. Her skal vi bl.a. se den fine modeudstilling Fra slotsfruernes gemmer.

Hjemme på højskolen har vi inviteret eksperter til at give gode foredrag og musikere og naturvejleder til at synge med os og nyde den meget smukke park og natur omkring højskolen.

Om aftenen skal vi nyde livet, et glas vin, en god samtale eller måske en spændende film med flotte billeder af slotte og herregårde fra forskellige tidsaldre.

Vel mødt til en dejlig uge med fyrstelige oplevelser.

Kursusleder:
Tidl. museumsformidler, højskolelærer Annemarie Kruuse, der har beskæftiget sig med emnet gennem hele sin karriere og stået i spidsen for kurset siden 2008.

Medvirkende:
· Mette l. Thøgersen:
Leder af Nyborg Slot og ph.d. i historie.
· Steffen Løvkjær: specialist i kongelig og adelig kulturhistorie.- Cand. mag i fransk med sidefag i kunsthistorie og italiensk fra Københavns Universitet og Sorbonne Universitet i Paris.
· Dennis Raun og Kim Dyhr: Haughus Gods
· Formidlere fra Egeskov Slot og Gram Slot.
· Seniorforsker dr. phil. Annette Hoff, Den Gamle By
· Musiklærer og naturvejleder fra Brandbjerg Højskoles stab.

Kursusprogram

Mandag d. 23. september
11.00: Ankomst, indkvartering og frokost
13.30: Velkomst, introduktion til kurset og rundvisning på højskolen
15.00: Kurset åbnes med en aktuel nyhed. I november 2018 udkom Den Danske Vinhistorie, der er fjerde bind i serien om Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie. Her går Annette Hoff fra Den Gamle By på jagt efter fortællingerne om danskerne og vores forhold til vin fra middelalder helt op til i dag. En skat af hidtil ukendt viden er gravet ud af arkiver¬nes gemmer, og der er vinnyt fra alle lag i det danske samfund – ikke mindst fra de danske slotte.
20.00: ”Der står et slot i Vesterled”: Vi synger solen ned og får hilst på hinanden.
Efterfølgende en kort introduktion til ”Takt og tone ved slotsbesøg”.
21.00: Aftenkaffe og hygge.

Tirsdag d. 24. september
8.30: Morgensamling
9.15: Afgang med bus mod en hel dags oplevelser:
I dag kører vi mod syd til Gram Slot og til Haughus Gods kendt fra årets julenummer af ”Antik og Auktion”. På Gram Slot får vi en rundvisning i det gamle slot og spiser frokosten i slotsparken.
På Haughus Gods, der er smukt indrettet med antikviteter, viser iværksætterne rundt og fortæller. Vi drikker kaffe i cafeen, og der vil være mulighed for at gøre et antik- eller loppefund i butikken.
19.30: Slotsbio eller afslapning: ”Brandbjerg Slotsbio” viser spillefilm, hvor der i særlig grad er lagt vægt på flotte og korrekte kulisser, dragter og genstande med relation til slots- og herregårdsmiljøer i Europa. I en pause indtages aftenkaffen. Man er velkommen til at medbringe et glas vin og nyde det under forestillingen, ligesom der – hvis vi er heldige – serveres popcorn undervejs.

Onsdag d. 25. september
8.30: Morgensamling
9.30: Naturvejlederen er guide på en spændende tur ud i herregårdslandskabet: På kanten af den smukke Grejsdal. Turen er tilrettelagt med forskellige sværhedsgrader, så man behøver ikke være fjeldvandrer for at kunne deltage.
14.00: Danmarks riges hjerte: En række af samarbejdspartnere arbejder i disse år på et flerstrenget projekt, der sigter mod at restaurere og formidle Nyborg Slot og gøre stedet til Verdensarv – og ikke mindst de meget moderne tilbygninger til det gamle slot har skabt stor debat. Den nye leder af Nyborg Slot, museumsinspektør Mette L. Thøgersen, præsenterer hele idébaggrunden og fortæller sidste nyt fra det store projekt. Et godt oplæg til morgendagens besøg på stedet.

19.30: Lille introduktion ”Hvad er et slot? En herregård? Et palæ? …..” .
Aftentur i parken, slotsbio eller afslapning. Har I lyst, råder højskolen over en fin samling af brætspil og sangbøger, så det er bare med at finde sammen og slå sig løs.
21.00: Aftenkaffe og hygge.

Torsdag d. 26. september
9.00: Afgang med bus til endnu en heldagstur:
Først går turen til Nyborg by og slot, hvor vi ved selvsyn skal opleve det spændende projekt, der blev præsenteret i går. Efter en frokost i det grønne går turen til eventyrslottet Egeskov, der byder på en hel vifte af oplevelser – ikke mindst modeudstillingen med meget velbevaret tøj og effekter, der for få år siden blev fundet i slottets pulterkammer under en oprydning, er en oplevelse.
18.30: Afslutningsbanket med efterfølgende underholdning. God mad og drikke, glade mennesker, nye venner  … der er lagt op til en dejlig aften.

Fredag d. 27. september
8.30: Pakke og tjekke ud fra værelserne
9.30: Afslutningsforedrag: Adel forpligter – noblesse oblige: Vidste du, at der både er store forskelle, men også mange ligheder mellem den franske og den danske adel? Dette foredrag gør dig klogere på, hvad det betød at være en del af adelen både for flere hundrede år siden, men også den dag i dag.
Foredraget belyser, hvad adelsidentitet er for en størrelse. Kan man sammenligne forholdene i Frankrig i dag med tiden før 1789? Er der nogen paralleller mellem de to landes adelsstande? Foredraget fører adelen op til nutiden og beretter om, hvordan standen indgår i nutidens samfund i Frankrig og Danmark.
11.30: Evaluering og opsamling
12.00: Frokost
13.00: Afrejse

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.15, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4425 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 600 ,-

Højskolekurset foregår i dagene
23. – 27. september 2019 (uge 39)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling til højskolekursus

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 4 uger frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Bestil brochure til Lange Kurser
window.$zopim||(function(d,s){var z=$zopim=function(c){z._.push(c)},$=z.s= d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0];z.set=function(o){z.set. _.push(o)};z._=[];z.set._=[];$.async=!0;$.setAttribute("charset","utf-8"); $.src="//v2.zopim.com/?xIzCQPWMPryOA6s2YiYESTdiytPc2IUO";z.t=+new Date;$. type="text/javascript";e.parentNode.insertBefore($,e)})(document,"script");
X