At vandre er at leve – dejlige østjylland

At vandre er at leve – dejlige østjylland (uge 18)

Mandag 30.4. – fredag 4.5. 2018 – uge 18

Vandrekursus hvor vi oplever foråret i det smukke østjyske landskab og hører underholdende foredrag, der gør os klogere på det at vandre.  Vi har tre dage med vandreture på 10-12 km. Første dag går vi ad Bindeballestien, som er anlagt på det tidligere Vejle-Vandel jernbanetracé gennem den smukke Vejle Ådal med de brede enge. Dagen efter starter vi med en guidet rundvisning i Kongernes Jelling, hvor vi hører sidste nyt om Gorm, Tyra og Harald Blåtand. Vi kører herefter til Randbøl Hede, hvor vi spiser vores medbragte mad ved naturformidlingscenteret Kirstinelyst. Så går turen ud på den vidtstrakte hede, hvor himlen er stor og menneskene små.
Sidste dag ud af huset tager vi til Rørbæk sø, Tinnet Krat og Gudenåens udspring.
Vi skal naturligvis også ud at gå på Brandsbjergs egne jorde. Til skolen hører 34 ha naturskov, som gennemskæres af stejle skrænter ned mod Hørup Bæk.
Vi kører i bus og til dels i egne biler til dagens udflugtsmål, og vi går 10-12 km om dagen.
På højskolen er der planlagt morgensamlinger, foredrag og sangaften, og dagene slutter med kaffe i den gamle herregård.


Særtilbud i uge 18:

Tag en ven med og få 500 kr. i rabat pr. person. Alt du skal gøre er at skrive “vandre-ven2018” og navnene på vennen og dig selv i bemærkningsfeltet (-:

Tilbuddet gælder kun ved nye tilmeldinger og der gives ikke dobbeltrabat ved flere venne-tilmeldinger.  Kan ikke kombineres med andre rabatter. Tilbuddet gælder til d. 3. april 2018.

Kursusvært: Mette Felbo. Mette arbejder med de korte kurser på Brandbjerg Højskole. Hun er cand.fil. i forhistorisk arkæologi og har udgivet undervisningsmateriale og børnebøger om arkæologiske emner, bl.a. Grønlands historie, fordi hun i sin studietid deltog i et tværvidenskabeligt projekt på den sydøstgrønlandske kyst. Kulturhistorie, vandreture, gode romaner, strikning og botanik hører til Mettes interesser.

Medvirkende:
· Jakob Haahr, ph.d. i friluftsliv, ansat ved Institut for Folkesundhed – Idræt
·
Lars Pedersen, vandrer og foredragsholder. Lars har blik for såvel de helt praktiske aspekter ved at vandre som de mere overordnede – fra den gode oplevelse til den mentale proces.
·
Poul Kjær Lauridsen – lektor ved University College Lillebælt og en rutineret pianist og formidler af den danske sangskat.
·
Westy Esbensen, naturvejleder, tidligere lærer ved Brandbjerg Højskole
·
Nis Thomsen, naturvejleder, tidligere skovfoged.

Kursusprogram:

Mandag d. 30.4.
11.00-12.00: Ankomst og indkvartering (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00)
13.00: Velkomst i foredragssalen med præsentation af kurset og kursuslederen. Vi hører om Brandbjergs historie og får rundvisning inde og ude, incl. en dejlig tur i Brandbjergs naturskov.
15.30-17.00. Jakob Haahr: Vandringens historie. Det at vandre tiltrækker flere og flere. Folk melder sig til organiserede ture og rejser, nye ruter etableres rundt om i landet, og på TV kan man følge kendte, der går på Caminoen. Men det er ikke et nyt fænomen. Jakob Haahr fortæller om vandring og friluftsliv til andre tider, og om de ideologiske bevægelser der lå bag.
19.30-21.00. Sangaften med Poul Kjær Lauridsen.

Tirsdag 1.5.
8.30-9.00: Morgensamling – Om Brandbjergs køkken: Køkkenleder Yvonne Deleuran fortæller om de holdninger og værdier, der ligger bag Brandbjergs køkken. Kreativitet, fantasi og bevidsthed om råvarer og ressourceudnyttelse betyder meget for Yvonne.
9.15: Vandretur i Vejle Ådal. Vi kører i egne biler til Haraldskær vest for Vejle og går ad Bindeballestien, der er anlagt på det gamle tracé fra Vejle-Vandelbanen, hvor der kørte tog fra 1897 til 1957.
Undervejs hører vi om Vejle å’s betydning for den tidlige industrialisering, om moselig, en tilflugtsborg fra jernalderen og naturligvis om det meget smukke landskab, som turen fører os igennem. Vi spiser vores medbragte mad ved den tidligere Ravning Station, hvor der i dag er en udstilling om Harald Blåtands imponerende brobyggeri over ådalen, og hvor man kan se en rekonstruktion af nogle brofag. Efter sidste etape slutter vi af med kaffe i Bindeballe Købmandsgård, som er en enestående blanding af købmandsmuseum og fungerende købmandshandel med et vareudbud, man ikke finder mange steder. Fra Bindeballe kører vi i bus tilbage til vores biler. Turen går ad asfalteret sti, grussti og småveje.
Kl. 19.30-20.30: Lynhistorier: En bunke kort med spørgsmål er omdrejningspunkt for lynhistorierne. Vi sidder i mindre grupper og fortæller med udgangspunkt i kortene små glimt fra vort liv. En underholdende og anderledes måde at lære hinanden at kende på.

Onsdag d. 2.5:
8.30-9.00: Om Brandbjerg Højskole i dag. Hvad er det særlige ved Brandbjerg – hvad er det, Brandbjerg kan og vil?
Kl 9.15: Kongernes Jelling. Formiddagen er sat af til en meget spændende rundtur, hvor fagfolk tager os med ud til de to Jellingsten, de to imponerende gravhøje og Nordens største skibssætning. Vi hører om udgravningen af tre huse fra vikingetiden og palisaden, der har omgivet hele anlægget. Hvad er baggrunden for de monumentale byggerier, og hvad er sidste nyt i forskningen omkring Gorm,Thyra og Harald Blåtand?
Medbragt frokost ved naturformidlingscenteret Kirstinelyst
12.15: Randbøl Hede. Vandretur på den storslåede Randbøl Hede med naturvejleder Nis Thomsen. Vi bestiger Stoltenberg, en 17 meter høj indlandsklit med fantastisk udsigt over landskabet, kommer gennem Frederikshåbs plantage til Syvårssøerne og går tværs over heden tilbage til Kirstinelyst. Kaffepause undervejs. Meget varieret terræn med sandede stier, grusveje og kuperede strækninger.
Friaften.

Torsdag 3.5
8.30-9.00: Morgensamling: Marie Aarkrog, højskolelærer: Vincent van Goghs landskaber
9.15: Dagstur til Rørbæk Sø, Skjern å og Gudenåens udspring.
På denne tur tager naturvejleder Westy Esbensen os igennem et spændende landskab med tunneldale, oprindelige egekrat og hedestræk. Vi krydser den jyske højderyg og Hærvejen, hvor Skjernåen og Gudenåen med få hundrede meter imellem har deres udspring og løber i hver sin retning, og vi ser ruinerne af Danmarks ældste badeland fra 1930’ne. Undervejs spiser vi vores medbragte frokost ved naturcenter Ballesbækgård og slutter af med kaffe ved Naturcenter Koutrupgård. En skøn tur i varieret terræn med masser af natur og historie!
Ca. 17.00-18.30 Festforberedelse: Vi henter bordpynt i park og eng og dækker bordene smukt til aftenens festmiddag.
Kl. 19.00: Festmiddag

Fredag d. 4.5.
8.30-9.00: Udtjekning af værelser
9.15-11.15: Lars Pedersen: At vandre på Hærvejen.
11.15-11.15: Evaluering
13.00: Farvel og tak for denne gang (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 13.00, tager ca. 25 min)

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.350 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 4.750 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 30. april – fredag d. 4. maj 2018 (uge 18)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk