Vidunderlige verdensarv

– Vadehav, vikinger og masser af ny viden

Mandag 29. april – søndag 5. maj 2019
I Danmark er syv steder med på listen over UNESCO Verdensarv. Tre af dem ligger tæt på Brandbjerg Højskole ved Jelling, og derfor byder vi på en Verdensarv-højskoleuge i dejlige omgivelser, med sang, oplevelser og godt samvær, krydret med indlæg fra specialister og spændende fortællere.

I løbet af ugen besøges 3 af landets nye formidlingscentre, og der bydes på honningkager, guidet tur og foredrag i den smukke og spændende by Christiansfeld – verdensarv siden 2015.

I Kongernes Jelling – verdensarv siden 1994 – er der guidet tur på det store monument med skibssætning, gravhøje, runesten og kæmpepalisade. Derefter besøges formidlingscenter ”Kongernes Jelling”, hvor man kan fordybe sig i vikingetiden og historien om Jellingmonumentet – en historie der fortløbende revideres i takt med ny viden fra udgravning og forskning. Dén fortælling får vi i et af foredragene på højskolen.

Nationalpark Vadehavet – verdensarv siden 2014 – kendt for sine velsmagende østers byder på to attraktioner: Vadehavscentret (åbnet februar 2017) og Tirpitz (åbnet juni 2017).

På Vadehavscentret formidles Vadehavets natur- og kulturhistorie. På Tirpitz kan man – i tegnestuen BIGs fantastiske bygning – opleve Ravmuseum, fortællingen om turisme langs Vestkysten og hovedfortællingen om nazisternes befæstning af hele den jyske vestkyst. Også herfra vil vi invitere spændende oplægsholdere på besøg hjemme på Højskolen.

Undervejs indsnuser vi havluft fra både Vadehavet og Vesterhavet – og gør ophold i Ribe, Nordens ældste by.

Velkommen til en rigtig højskoleuge med masser af ny viden, samvær og oplevelser.

Øvrige medvirkende er alle specialister: Museumsinspektører, naturvejledere og professionelle guider med et indgående kendskab til emnet og de steder, vi skal besøge.

Kursusleder:

Annemarie Kruuse: Kulturformidler og højskolelærer Annemarie Kruuse har arbejdet på lokale museer og med digital formidling af området siden 1980.

Medvirkende:
– Museumsinspektør Adam Bak, Kongernes Jelling:

– Museumsinspektør John V. Jensen, Vardemuseerne

– Højskolens oplagte medarbejdere

Kursusprogram

Mandag d. 29. april
11.00 – 11.45: Ankomst og indkvartering
13.00: Velkomst, introduktion til kurset og rundvisning på skolen og i parken
15.00: Introduktion til ugens emne v. museumsinspektør Adam Bak, Kongernes Jelling: ”Fra attraktion til Verdensarv”. Hvad er Verdensarv? Hvordan får en lokalitet prædikatet? Hvilke forpligtelser følger med? Hvad får lokalsamfundet ud af det? Verdensarvsteder i Danmark og Verden.
19.30: “Så syng da Danmark”: Vi vil blive introduceret til nye og gamle sange i højskolesangbogen. Vi skal synge en masse højskolesange og høre om baggrunden for dem.
21.00: Aftenkaffe

Tirsdag d. 30. april
8.30-9.00: Morgensamling
10.00: Busafgang mod to danske Verdensarvsteder.
Først besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret rundvisning på monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpe skibssætning og den smukt restaurerede kirke. Et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før.
Efter en flot tur gennem Vejle Ådal spises den medbragte frokost i ”Tørskind Grusgrav” med Robert Jacobsens monumentale landskabsskulpturer.
Turen rundes af med guidet rundvisning i Christiansfeld, der blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2015. Til kaffen serveres selvfølgelig ægte Christiansfelder honningkage
19.30: Højskoleaften
21.00: Aftenkaffe

Onsdag d. 1. maj
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Oplæg til torsdagens tur v. museumsinspektør John V. Jensen, Vardemuseerne, ”Nachspiel – Blåvand i månederne efter 2. Verdenskrig”: Omkring den idylliske badeby Blåvand ved Vesterhavet fandt to af de mest dramatiske kapitler i efterkrigstidens Danmark sted. 36.000 tyske flygtninge boede i flygtningelejren ved Oksbøl, og 72.000 miner skulle fjernes fra halvøen Skallingen ved Ho Bugt. Begge dele har skabt grobund for diskussioner om, hvorvidt Danmark gjorde sig skyldig i krigsforbrydelser.
Temaerne belyses derfor af en historiker med indgående kendskab til emnet, så kursisterne selv kan danne sig et indtryk af begivenhederne inden eftermiddagens film og morgendagens besøg i områderne.
14.00: ”Under Sandet”. Den Oscarnominerede film om minerydningen på Skallingen efter 2. Verdenskrig: Ud over den dramatiske handling indeholder filmen nogle meget smukke optagelser af landskabet i den nordligste del af Verdensarv (og Nationalpark) Vadehavet.
19.30: Fælles aftentur i parken eller filmaften.
21.00: Aftenkaffe

Torsdag d. 2 maj
8.30-9.00: Morgensamling
9.10: Afgang med bus til Verdenarv Vadehavets nordlige del: Turen går til det nyåbnede ”Tirpitz”. En totaloplevelse hvor bygninger, historie og natur går op i en helhed.
Indenfor kan man opleve historien om ”Vestvolden” fra 2. Verdenskrig, Vestkystens historie gennem 12.000 år og en fascinerende udstilling om rav. Det hele rummes i et prisbelønnet bygningsværk af arkitekt Bjarke Ingels og tegnestuen BIG.
Efter en hyggelig picnic med medbragt frokost fortsætter turen til halvøen Skallingen, hvor naturvejlederen guider en tur i det betagende landskab mellem Ho Bugt og Vesterhavet. OBS – hvis vejret forhindrer turen til Skallingen, besøges ”Museum Frello” i Varde – en helt særlig kunstoplevelse.
Bussen fortsætter til kæmpeskulpturen ”Menneske ved Havet” (De Hvide Mænd).
Vi spiser middag på Esbjerg Havn, og derefter går turen mod Brandbjerg igen.
21.00: Aftenkaffe

Fredag d. 3. maj
8.30-9.00: Morgensamling
9.00: Afgang med bus mod Verdensarv Vadehavets sydlige del. Første stop er Nordens ældste by Ribe, hvor kursisterne får mulighed for at udforske byen på egen hånd, shoppe eller blot finde en hyggelig plet, hvor det myldrende folkeliv kan betragtes.
Man kan på egen hånd besøge Vikingemuseet, Kunstmuseet eller Domkirken, der alle ligger inden for rimelig gåafstand fra bussens holdeplads.
Efter frokost kører vi mod vest, til kanten af Vadehavet, hvor vi drikker medbragt kaffe.
Derefter bliver holdet vist rundt i det nye Vadehavscenter, i arkitekt Dorte Mandrups helt enestående arkitektur, hvor tagrøret anvendes både på facade, tag og undertag. I udstillingen ”Trækfuglenes Vadehav” har arkitekt Johan Carlson med sit helt gennemførte design på en poetisk, æstetisk og moderne måde lavet en udstilling, der med stor indlevelse viser Vadehavet og trækfuglene.
Her er oplevelser, der på smittende måde inddrager centrets gæster – både unge og ældre – i Vadehavets forunderlige verden.
Friaften – efter dagens lange tur slappes af med avisen, en god bog eller et spil kort.
21.00: Aftenkaffe

Lørdag d. 4. maj
8.30 – 9.00: Morgensamling
10.00: Vandring med naturvejleder i det betagende herregårdslandskab på randen af Grejsdalen.
14.00 – 16.00: ”Vikingerne kommer”: I verdensarv ”Kongernes Jelling” vandrede vores forfædre rundt for 1000 år siden. Men hvordan så de ud? Vi får et bud på en vikings påklædning fra inderst til yderst – med mulighed for at få de spændende genstande i hånden til nærmere undersøgelse.
18.30: Festmiddag
20.00: ”Musik i Verdensarven” v. koncertpianist og højskolelærer Mats Rudklint
22.00: Aftenkaffe

Søndag d. 5. maj
8.30: Udtjekning
9.00 – 9.45: Morgensamling
10.00: Afrejse – tak for denne gang

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.15, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:  kr. 600 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 29. april – søndag 5. maj 2019

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart.

Ved afbud før 4 uger før kursusstart, frafalder indmeldelsesgebyr kr. 500. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes det samlede kursusgebyr ikke.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Bestil brochure til Lange Kurser
window.$zopim||(function(d,s){var z=$zopim=function(c){z._.push(c)},$=z.s= d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0];z.set=function(o){z.set. _.push(o)};z._=[];z.set._=[];$.async=!0;$.setAttribute("charset","utf-8"); $.src="//v2.zopim.com/?xIzCQPWMPryOA6s2YiYESTdiytPc2IUO";z.t=+new Date;$. type="text/javascript";e.parentNode.insertBefore($,e)})(document,"script");
X