Wayfinding: find din passion, lær at dyrke den – og gå efter det du drømmer om

På papiret har du det hele – job, bolig, bil og børn. Alligevel rumsterer det inde i dig. Hvad skal jeg så nu? Skal jeg kvitte jobbet og kaste mig over en ny karriere eller gå efter forfremmelsen? Hvad vil mine kolleger, venner og familie sige? Og har jeg egentlig det, der skal til for at gøre noget ved min drøm?

Skillevej – tid til at gøre noget nyt
Wayfinding er for dig, der står et sted i livet, hvor du mærker, at drømmene presser sig på. Måske er du frustreret og måske brokker du dig – der skal ske noget nyt! Om det er dit brændende ønske at blive økologisk æbleavler, at gå efter chefstillingen, eller du vil dyrke din passion for patchwork på deltid, er kurset helt sikkert noget for dig.

Handlemod til at gøre noget ved din drøm
Du kan forvente at få inspiration og redskaber til at komme ud over kanten og tage de første vigtige skridt imod at gøre noget ved din ide. Du vil blive skarpere på, hvad du drømmer om, du vil finde dit engagement og lysten til at gøre noget nyt. I fællesskab kigger vi på den passion, der får dit hjerte til at banke et ekstra slag, avler smil og får dig til at føle mening.

Ligesindede der kender følelsen
I løbet af ugen møder du ligesindede, der deler lysten til at starte et nyt kapitel i deres liv. Det er dem, du vil blive klogere sammen med, være modig sammen med, dele tanker med og holde kontakten til efter kurset.
Du vil opleve engagerede undervisere, som gør dig klogere på motivation, handlekraft, værdier, personlig udvikling og modet til at gå nye veje – især karriereveje. Sidst og ikke mindst vil du blive inspireret af menneskers personlige fortællinger om at gå egne veje.

Vi glæder os til at se dig og give dig mod til at gøre noget ved dine drømme.

Kursusleder:
Peter Matzen

Undervisere:
· Peter Matzen: Peter er indehaver af firmaet Handlemod. Det er han fordi, at han mener, at der er behov for mere mod til at handle på egne og fælles udfordringer. Peter er en erfaren og passioneret underviser og facilitator, som evner at skabe trygge og udviklende læringsrum. Han har en evne til at engagere mennesker gennem at se deres ressourcer og skabe tillid i grupper. Det gør han gennem at være nysgerrig og stille spørgsmål, som udfordrer deltagerne til at tænke nyt. Peter har erfaringer fra en fortid som professionel fodboldspiller, folkeskolelærer, højskoleunderviser og entreprenørskabsunderviser. Derudover er han Cand. Mag. i læring og forandringsprocesser fra Aalborg Universitet. www.handlemod.dk

· Anne Eggebrecht: Anne er skater, kaospilot og partner i firmaet Handlemod. Hun sætter handling bag ordene. Hun får ting til at ske og skaber rum, hvor folk ønsker at deltage og lære sammen. Anne har skabt foreningen Skateducate, hvor hun inspirerer unge piger til at få mere tro på sig selv, at turde falde for at rejse sig igen og til at være del af en anerkendende kultur, hvor det handler om at udfordre sig selv og hinanden. Hun brænder for at skabe rum for handling og deltagelse med fokus på at lære, og derfor er hun partner i firmaet Handlemod.

· Marianne Buus: Marianne er med i Brandbjerg Højskoles ledelse. Hun har dels en mastergrad fra Royal College of Art i London og en mastergrad i Entrepreneurship Education and Training fra Aarhus Universitet. Inden hun kom på Brandbjerg, var hun iværksætterrådgiver og arbejdede med uddannelse og entrepreneurship. Marianne brænder for at dele glæden over at se muligheder og hendes kæphest er at styrke andres forudsætninger for at gå fra idé til handling.

· Margrete Bak: Margrete ejer og driver virksomheden Karlbak med fokus på udvikling af gode arbejdsliv – med alle de facetter som branche, livsfaser, køn, relationer og drømme bidrager med. Hvordan kender man selv forskel mellem rutiner, der stivner og faglighed der forfines ved gentagelse? Hvordan forandrer vi arbejdslivet, hvis det begynder at snære eller tynge? – og hvordan undgår vi selv at stivne i arbejdslivet, i stedet for at vokse og udvikle os på de betingelser, som vi hver især agerer i?

Kursusprogram:

Mandag den 30. juli
16.00-17.00  Ankomst og indkvartering (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 16.00).
17.30 – 18.00: Velkomst v/Marianne Buus
19.00 – 21.00  Rundvisning og icebreakers v/ Peter Matzen
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven

Tirsdag den 31. juli
8.30-9.00 – Morgensamling – Om Brandbjerg Højskole v. Marianne Buus
9.15-12.00: Det handlemodige menneske: Om at turde træde ud hvor der er noget på spil, og hvor hjertet banker lidt ekstra. Hvornår har du sidst stået i en situation, hvor dit hjerte bankede lidt hårdere end normalt, hvor du havde uro i maven, og hvor din indre stemme fortalte dig, at du skulle lade være? Var det, da du spurgte chefen om lønforhøjelse, eller da du inviterede den smukke kvinde på date for første gang, eller dengang hvor du skulle sige fra overfor en person, som var trådt ind over dine grænser?
Vi arbejder med mekanismen “the Flinch”, som viser sig, når vi står i usikre situationer, som fx at skulle holde en vigtig tale eller springe ud som selvstændig. Bevidstheden om “The flinch” hjælper dig til at forfølge dine drømme og mål.
Anne Egebrecht og Peter Matzen er indehavere af firmaet Handlemod, som arbejder med at hjælpe individer, grupper og organisationer med at turde træde ud, hvor hjertet banker lidt ekstra. Når hjertet banker lidt ekstra, er der mulighed for personlig udvikling, kreativitet og forandring.
Du inspireres gennem blandt andet at stå på skateboard til at opnå bevidsthed om hindringer for at forfølge drømme og mål. Du kommer til at grine, blive bevæget og blive udfordret. Og det er ikke så farligt, som det måske lyder til!
v.Anne Eggebrecht, Peter  Matzen og Handlemod.
kl 13.00-13.45: Walk & talk i Brandbjerg Sønderskov
14.00-15.30: Handlingstillid og værdier: Vi dykker ned i Albert Banduras teori om “self efficacy”, som er en teori, som hjælper os med at skabe rammer for at handle. Derudover arbejder vi med at tydeliggøre vigtige værdier, som er betydningsfulde i vores valg og handlinger.
16.00-16.30: Refleksion over valg: Vi skaber rum til at få reflekteret – inde og ude –  da refleksion er med til at forankre ny viden, og med til at skabe nye vaner.
19.00-20.30: Terningefortællinger: Denne aften byder på overraskende fortællinger fra deltagerne, som bliver styret af en vis form for tilfældighed, da terninger viser vej.

Onsdag  den 1. august
8.30-9.00: Morgensamling ved forstander Simon Lægsgaard.
9.15-12.00: Handlemodsredskaber, talenter og præferencer: 
Vi starter dagen med at arbejde med redskaber, som støtter dit handlemod. Dernæst arbejder vi finde personlige talenter og dybe værdier som giver retning. Undrer du dig nogle gange over, hvorfor det er let at samarbejde med nogle personer, mens du måske kommer på kant med andre? Undrer du dig til tider over, hvorfor du bliver frustreret over bestemte opgaver, mens du får energi over andre opgaver? Vi arbejder med talent og præferencemodellen HBDI, som giver mulighed for at blive klogere på vores præferencer i forhold til at løse opgaver og samarbejde med andre. Du bliver ikke sat i en bestemt ”bås”, men får i stedet mulighed for at forholde dig til dig selv og din måde at agere på. Der vil være oplæg og masser af samtaler, som giver refleksion og stof til eftertanke.
13.00-15-30: om at bruge udfordringer og modstand som fremdrift: Kunne du tænke dig at blive inspireret til at kunne navigere lidt bedre, når du mødes af udfordringer og modstand? Du bliver inspireret af aikidomester, kropsbehandler og filosof Jacob Aremark. Jacob inspirerer og bevæger dig til at blive klogere på, hvordan kroppen kan bruges som seismograf til at mærke modstande og udfordringer. Aikido handler ikke om kamp, men i stedet om at blive mere bevidst om, hvordan modstand kan bruges som fremdrift. Workshoppen handler om at dyrke aikido på egne udfordringer. Du bliver inspireret gennem både oplæg, fysiske øvelser, dialog og refleksion.
16.00-16.30: Dagens refleksioner i skoven: Vi bruger den smukke skov til at få både luft og jord under dagens indsigter.
19.00-20.30: Vejen hertil..: Vi lader os inspirere af to menneskers veje i livet. Du får mulighed for at forholde dig til dine lige og skæve veje i dit liv gennem at være vidne til to forskellige menneskers fortællinger.
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven.

Torsdag  den 2. august
8.30-9-00: Morgensamling om sammenhængskraftv. Marianne Buus
9.15-12.00: Hvordan forandrer man sit arbejdsliv? – v. Margrete Bak: Hvad enten det drejer sig om jobskift, brancheskift eller skift mellem ansat og selvstændig. Hvordan kan man starte en proces? Vi undersøger forskellige karrierebegreber, og låner af den fransk-cubanske forsker Herminia Ibarras kloge strategier. Hvilke nye muligheder kan man teste, allerede mens man er i sit nuværende arbejdsliv? Hvem kan man med fordel dele viden med? Og hvordan skaber man helt konkret mod til at handle?
13.00-18.00: Fri-eftermiddag: Nyd skoven, tag på tur eller hæng ud i atriumgården med gode samtaler:
Skoven er fyldt med store smukke træer og uanede muligheder – brug den
Jelling ligger nær – oplev Kongernes Jelling eller tag en dukkert eller en tur fra 5-meter vippen i Jelling friluftsbad
Vejle har byhistorie, kunsthistorie og masser af hyggeligt byliv –  prøv det
Brandbjerg har rum til både ro og fine samtaler – nyd det.
19.00-20.30: Musik og liv: Musiker og højskoleunderviser Kristoffer Thorning skaber en aften, hvor musikken og fortællingerne i centrum. Du kommer til at møde sange, som netop handler om tage ansvaret på sig, og gøre noget ved den situation man befinder sig i.
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven

Fredag den 3. august
8.30-9.00 : Morgensamling – fællessang
9.15-12.00: Er der plads til din indre indre motivation? v/ Peter Matzen: Denne formiddag arbejder vi med at finde gnisten og bevæggrunden for at være engageret og deltagende. Peter Matzen har forsket i motivation i forhold til frivillighed og hverdagsaktivisme i “Sagerdersamler” i Aarhus. Han har stillet mennesker, som er dybt involverede og engagerede, spørgsmålet ”Hvorfor er du engageret”? Det har han gjort for at blive inspireret af engagerede mennesker og derudover blive klogere på, hvordan vi alle kan skabe rum for eget og fælles engagement. Resultaterne viser, at der skal være plads til at udvikle sig selv personligt, samtidig med at man bruger sine erfaringer til at hjælpe andre. Derudover er der behov for, at deltagerne føler sig trygge og inkluderede i fællesskabet. Gennem oplæg, fortællinger om engagement og øvelser inspireres deltagerne til at forholde sig til deres engagement i arbejdsliv og fritidsliv. Læs mere om forskningen
13.00-14.30: Lynhistorier og styrkefortællinger: Du bliver guidet til at komme med dine fortællinger – og der skabes rum for at lytte til styrkerne. Du kommer til at gå herfra med vigtige fortællinger om mod og handlekraft.
16.00-20.00: Holdbare valg: Denne eftermiddag og aften arbejder vi med at integrere tre vigtige områder i det at træffe gode og holdbare valg. Ofte vælger vi kun med fornuften. Men kropsfornemmelsen og følelsen af ”hvad som er sandt for mig” er også vigtige elementer i det gode valg. Ved fx arbejdsskifte, boligændring og opstart eller afrunding af parforhold skal vi gerne være funderet i mere end blot fornuften, for at vi kan være sikre på, at vores valg holder. Der arbejdes med de tre niveaur hver for sig – og integrativt i ”det gode valg”.
Vi bruger skoven som ramme til arbejdet og spiser aftensmad rundt om bålet. V Jesper Andersen

Lørdag den 4. august
8.30-9.00: Morgensamling om handlemod v/ Peter Matzen
9.15-12.00: Fra frustration og indignation til initiativ og handlekraft v Anne Eggebrecht og Peter Matzen:
Kender du det, at du får tænkt ting til døde og ikke kommer ud af starthullerne? Det gør vi. Derfor gør vi noget ved det. Vi tager fat i det, du er frustreret over og føler en indignation i forhold til og giver dig erfaringen, at du kan gøre noget – du kan komme i gang.
Vi stiller det lidt provokerende spørgsmål „Hvad pisser dig af?“. Det gør vi for at tydeliggøre dine frustrationer og indignationer, som kan være afsættet til at handle. Du bliver klogere på, hvad du virkelig ønsker at forandre hos dig selv og i samfundet. Dernæst inspireres du til at tage første skridt – første skridt er det sværeste, men gør de følgende skridt lettere.
Der er risiko og mulighed for at mærke både en glødende frustration og vrede samtidig med at mærke glæden over, at du kan selv kan tage handling. Vi skaber rammerne, så du får erfaringer og redskaber til, at du kan tage ejerskab og handle på dine udfordringer.     
13.00-15.30: Kan du forestille dig din fremtid? v/ Marianne Buus:
If you can imagine it, you can create it. If you can dream it, you can become it“. William Arthur Ward.
Vi arbejder med kraften, som ligger i at kunne forestille os fremtiden. Forestillingen og drømmen om en anderledes fremtid driver os til at forandre os selv og verden. Derfor arbejder vi med redskaber til at gøre drømmene og målene så betydningsfulde, at vi begynder at handle.
16.00-17.00 Festforberedelser og hygge ved bålet i parken
19.00: Festaften m. grillmiddag

Søndag den 5. august
9.00-10.00 – Morgensamling – fotos fra ugen og evaluering
10.30: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.30, tager ca. 25 min)

-Ret til ændringer forbeholdes!

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00 (med mindre vi er på heldagstur, hvor der laves madpakker om morgenen) samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.650 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.050 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 30. juli – søndag d. 5. august 2018 (uge 31)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk