Birgit Bonefeld (Danmark)

Hvad er det vi har på pindene?
Birgit E. Bonefeld. Biolog og Tekstilforsker

Tekstiler er et fantastisk materiale! Det er også ganske miljøbelastende at producere og pleje…

Enhver, der har prøvet at gennemføre hele processen for fremstilling og forarbejdning af råmateriale, fx uld til garn, vil vide, at det er en lang og arbejdskrævende proces. Det er det også, selvom processen nu er automatiseret – og derfor ”koster” den energi og ressourcer.

Foredraget vil handle om tekstile materialer: ‘De go’e gamle og de nye innovative’.

For hvad er nu lige forskellen på uld, silke, bomuld og hør?

Og hvad med de mere ‘tekniske’ materialer: Nylon, polyester og viskose? Hvorfor overhovedet interessere sig for dem, når vi ofte ikke benytter dem til kreative aktiviteter?

Birgit vil komme ind på nogle af problemstillingerne ved ‘de goe gamle’ materialer: Hvorfor er naturfibre ikke altid miljøvenlige? Og hvorfor er den gammeldaws måde at forædle hør/hamp/nælder ikke en miljømæssig super god ide? Hun vil præsentere nogle bud på fremtidens innovative materialer: Kan der virkelig være fremtid i at lave tekstil af kokasse, appelsin, alger, fjer eller krabber? Hvordan kan fiskeskæl, kaffegrums, vulkanaske og rejeskaller bruges til at forbedre tekstiler? Hvad er bioplast tekstiler, og hvordan kan det laves af planteolie, bakterier, affaldsstof, sukker og luftforureningen (!)?

Birgit tager naturligvis en bunke tekstile materialer med, som man kan få mellem fingrene:-)