Brandbjerg Højskoles vigtigste fag!

På Brandbjerg er det vores erklærede mål at styrke samfundsengagement og verdensdeltagelse.

Faget er delt i forskellige emner:
· Vejledning
· Fortællinger
· Debat, dialog og dilemma

Uanset fagvalg bliver det en del af dit højskoleophold! Vi blander os som skole i aktuelle debatter og i udviklingen af verden. Vi skaber rum for, at alle kommer til orde og søger at øge lyst og evne til at bidrage konstruktivt til demokratisk dialog, oplysning og udvidelse af den almene verdensforståelse.

Læs mere om vores 4 hovedfag 
Se alle vores valgfag her
Se skema for de forskellige perioder her

Hvis du vil læse mere i detaljer om de to emner, kan du læse det herunder:

Vejledning
Kom indenfor og fordyb dig for en stund i din livshistorie, dine relationer, dine egenskaber, dine værdier, dine interesser, dine drømme og det, du ønsker at bidrage med til verden. Alt det man kunne kalde byggestenene til dit fundament. Fundamentet giver dig noget at stå på og referere til, når du skal træffe dine fremtidsvalg i bl.a. uddannelsessystemet, på arbejdsmarkedet og i civilsamfundet. Uden fundament kommer man nemlig let til at stå og blæse som et siv i vinden og lade sig rive med derhen, hvor andre synes man skal gå hen.

Vær opmærksom på, at det ikke er traditionel vejledning, hvor du som vejledningssøgende sidder sammen med en vejleder og arbejder individuelt med øvelserne. Denne vejledningsworkshop fungerer som gruppevejledning, og det betyder, at du og de andre udveksler historier og inspirerer hinanden til afklaring og valg.

Undervejs vil du forhåbentlig mærke, at det der med at træffe valg og tale om fremtid ikke er så slemt endda, og at der helt sikkert også er andre end dig, der kan tvivle på det hele. Der har været en del fokus på opøvelse af robusthed i forhold til uddannelse og arbejdsmarked i den offentlige debat. På vejledning tror vi på, at robustheden kan skabes, når man får lov til at arbejde med sig selv i et fællesskab.

Kor og leg
Vi skal sammen prøve vores stemmer af og igennem rytmiske kor-arrangementer få lavet musik der giver os god energi.
Sammen skal vi også klappe, trampe og grine med hinanden og igennem rytmeøvelser og lege blive mere fortrolige med musikken.

Salsa
Salsaen er både en musikgenre og en pardans. Pardansen stammer oprindelig fra Cuba, hvor dansetrin fra bl.a. afro, son, cha cha cha og mambo mixes på skønneste vis. Den har siden spredt sig til andre lande og er nu også med i Vild med Dans. Vi danser, for en god ordens skyld, salsa “the cuban way” – ikke “the ballroom way”. Godt med grounding, leg og flirt.

Vi danser først og fremmest salsa for at blive fortrolige med dans (alt for mange mennesker danser kun, når de er spritstive), for at øge vores kropsglæde, for at træne vores evne til at sanse musikken samt for at styrke vores indbyrdes relationer i højskolefællesskabet. Undervejs arbejder vi med takstslag, placering og bevægelse af fødder, hofter og overkrop, grundtrin, simple figurer, føring og dansefatninger. Vi prøver både kræfter med “rueda de casino” (koreograferet fællesdans) og social dancing (improviseret pardans).

Man kan sige, at salsaen er Brandbjergs svar på gymnasiernes lancier – vi danser den også gerne som optakt til vores gallafester. Dog er den ikke kun et finaleagtigt, løsrevet indslag på Brandbjerg. Salsaen skulle gerne komme os og vores fælles højskoleliv til gode, mens vi er sammen om det…

Debat så det batter
Vi går praktisk til værks og kaster os ud i forskellige former for debatter. Vi arbejder med dynamiske meningsudvekslinger og dybere dialoger over dilemmaer der er svære, men nødvendige, at tage stilling til.
Undervejs får I værktøjer og modeller, som kan hjælpe jer til at opbygge et godt argument. Vi leger med forskellige roller og får større forståelse for andres synspunkter.
Det er for alle at blive klogere på at mene noget, og på at mene noget om at andre mener noget.

Historien omkring os
Vi laver to nedslag i dansk historie og kultur.
Den ene tidsrejse tager os helt tilbage til istiden.
Vi går gennem Grejsdalen, som er en levende kilde til at tale om geologi, og om hvilke landskaber der har lagt scene og råstoffer til menneskers aktiviteter gennem tiderne. Vi kan her opleve hvilke kræfter der har modelleret det danske landskab gennem tiderne.
Vi skal tale om hvilken betydning landskabet har for os, og om hvordan vi er modelleret af den natur og kultur vi lever i.
Den næste tidsrejse tager os tilbage til Kongernes Jelling. Vi skal på ekspedition til vikingetidens Jelling. Vi går langs palisaderne – Harald Blåtands indhegning af Jelling – op på højene og besøger Jellingstenen og Museet.
Det er en færd gennem historier om livet som viking og kriger, rejsen til Valhal og overgangen til kristendommen. Vi dykker via fortællinger, ned i den nordiske mytologi og ser på hvordan vi kan bruge historierne og gudernes kræfter i dag.

© Copyright - Brandbjerg Højskole
Bestil brochure til Lange Kurser
window.$zopim||(function(d,s){var z=$zopim=function(c){z._.push(c)},$=z.s= d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0];z.set=function(o){z.set. _.push(o)};z._=[];z.set._=[];$.async=!0;$.setAttribute("charset","utf-8"); $.src="//v2.zopim.com/?xIzCQPWMPryOA6s2YiYESTdiytPc2IUO";z.t=+new Date;$. type="text/javascript";e.parentNode.insertBefore($,e)})(document,"script");
X