Verden og mig i forandring

Mandag d.27. februar – Fredag d. 3. marts 2023 

Det handler om at erkende, at verden forandrer sig, om modet til at bevæge sig med (og mod), om at møde udfordringer med åbenhed og nysgerrighed, men også om at forstå hvor vi kommer fra for at kunne tage det bedste med videre. 

TILMELD DIG HER

Verden forandrer sig – heldigvis. Denne uge handler om modet til at bevæge sig med (og imod), om at møde udfordringer med åbenhed og nysgerrighed, men også om at forstå hvor vi kommer fra for at kunne tage det bedste med videre. 

Mød psykologen, teknologen, religionshistorikeren, life-coachen, journalisten og en enkelt vikingekonge (per stedfortræder).  Mærk naturen i forandring i Brandbjerg Sønderskov og tag på tur til Kongernes Jelling med fokus på et samfund og en tro i forandring. Nøgleordene er identitet, livskvalitet og betydning. 

Undervejs nyder vi den gode højskolestemning, morgensamlinger, gode måltider og inspirerende samtaler med både foredragsholdere og hinanden. 

 

Medvirkende:  

  •  Mikael Rothstein: Mag.art. og Ph.d. i sammenlignende religionshistorie og ansat som lektor ved Syddansk Universitet (SDU). Tillige forskningsprofessor ved Museum Lolland-Falster. Gennem de seneste 15 år har Mikael især studeret religion blandt nomadiske jæger-samlere på Borneo, og nu er han optaget af at rekonstruere stenalderens religionshistorie i Danmark. En anden af hans interesser er de nye religioner og religiøse bevægelser, f.eks. Scientology, som han har studeret i 30 år. Han har skrevet og redigeret en lang række bøger. I 2021 udkom Mikaels seneste bog: Næsehornsfuglen skriger! Hovedjagt og kraniekult (U Press), der handler om sære forestillinger og ritualer i det centrale Borneo. 
  • Anja Nielsen: Personlig træner, ernæringsekspert, foredragsholder. Anja har en fortid som idrætsudøver på højt plan. Først som voltigerytter, hvor hun er 9 x dansk mester, 3 gange nordisk mester og vinder af verdensranglisten for kvinder. Senere har hun dyrket fitness på konkurrenceplan, hvor hun to gange har vundet titlen som Miss Fitness. Anja har desuden besteget Kilimanjaro, som er verdens højeste fritstående bjerg. 
  • Michael Johannes Koch: Lektor ved Aarhus Universitet. Diploma in Economics, University of Bayreuth, 2009, PhD (Econ), University of Bayreuth & Bavarian Graduate Program in Economics, 2013
  • Michael Bach Henriksen: Kulturredaktør på Kristlig Dagblad
  • Per Tørslev: Direktør og indehaver af Target People. Per Tørslev har igennem 22 år trænet og uddannet mere end 3.000 ledere og medarbejdere. Certificeret i flere internationale procesredskaber (Thomas International PPA, JTI, Decision Styles, og Karrieremodellen). Per bygger sin kompetence på en involverende og anerkendende tilgang til mennesker, et stærkt pædagogisk fundament og en dygtig formidlingsevne.  Per er formand for Fyns Håndbold Forbund og sidder i Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:

  • Mikael Rothstein: Religion i evig forandring.
  • Anja Nielsen: At bryde mønstre.
    · Per Tørslev: Forandringer eller forbedringer – alt afhænger af øjet, der ser
  • Michael Bach Henriksen: USA og vesten: En verdensorden i forandring?
  • Michael Johannes Koch: Robotterne kommer – og det er en god ting!

Andre oplevelser: 

  • Udflugt til Kongernes Jelling og Harald Blåtands fantastiske palisade, samt ølsmagning på Jelling Bryghus
  • Morgensamlinger 
  • Sangaften 
  • Vandretur i Grejsdalen og Brandbjerg Sønderskov


KURSUSPROGRAM

Mandag  
13.00: Velkomst og rundvisning v/ kursusleder Charlotte Zeberg: Hvem er vi? Hvad skal vi? Introduktion til ugen og rundvisning på højskolen.  
15.00-17.00: Anja Nielsen: At bryde mønstre: Med udgangspunkt i den enkelte og vores vaner fortæller Anja med humor og humør om, hvordan vi med enkle greb og fokuseret opmærksomhed kan få nye og bedre vaner i vores liv. 
19.00-20.30: Syng ugen i gang: Vi lærer hinanden lidt bedre at kende og starter ugen med en hyggelig aften sammen.  Glæd dig til højskolesang og fortællinger. 
21.00 Aftenhygge 

Tirsdag  
8.30-9.00: Morgensamling   
9.15-11.15: Per Tørslev: Forandringer eller forbedringer – alt afhænger af øjet, der ser:  ”Det eneste konstante i verden er forandringer”.  – Heraclitus år 534-574. Vi er en del af en foranderlig verden, og forandringer gør noget ved os. Med udgangspunkt i psykologien kigger vi indad og bliver klogere på, hvad forandringer er, og hvad de betyder for os. Vi er nysgerrige på følelser og reaktioner. Vi introduceres til og arbejder med værktøjer, som kan styrke os i en foranderlig verden. Hvad er en god forandringsproces i øvrigt? Dagen byder på oplæg, dialog og gruppearbejde.  
13.00-15.15: Fortsættelse af formiddagens program v Per Tørslev   
15.45-17.15: Gåtur i Brandbjerg Sønderskov og Grejsdalen v/ kursusleder Charlotte Zeberg:  En rask gåtur i den grønne skov: Vi oplever den urørte natur i Brandbjerg Sønderskov. Vi nyder naturens gang og (u)foranderlighed på en dejlig gåtur. HUSK: praktiske sko (eller tørre strømper). 
19.00: Højskoleaften: Terningfortællinger v/ kursusleder Charlotte Zeberg 
21.00 Aftenhygge  

Onsdag  
8.30-10.45: Michael Rothstein: Religion i evig forandring: Religion er altid i forandring. Selv ting, der er meget gamle og virker uforanderlige, er i bevægelse. Det gælder også for religion i vores eget samfund, hvor et væld af forskellige religioner myldrer ind og ud mellem hinanden. Det er svært at sætte et præcist tal på, men der er tale om over hundrede religioner og religiøse bevægelser. Denne mangfoldighed er af nyere dato, men selv da der var færre religioner i omløb, var forskelligheden og de løbende forandringer til at få øje på. Foredraget tegner en skitse af Danmarks religionshistorie fra de tidligste tider til i dag og stiller samtidig spørgsmålet: Hvorfor producerer mennesker religion? Hvordan gør de det? Og med hvilke konsekvenser?  
11.30-18.30: Udflugt til Jelling v/ kursusleder Charlotte Zeberg:: Vi vandrer sammen til Jelling, første del er ad Grejsdalsstien (vi går ca. 5 km), hvorefter vi får en rundvisning på Kongernes Jelling. Den danske nation blev født og skabt i Jelling. Harald Blåtand skabte monumenterne i Jelling for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige. Monumenterne og Kongernes Jelling har enorm betydning, her optræder navnet Danmark for første gang, og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark. Vi ser på – og får den fantastiske fortælling om – Harald Blåtands værk, denne dag med fokus på den geopolitiske og religiøse udvikling, som kendetegnede Haralds samtid, og vi ser på, hvordan han på klogeste vis gjorde en dyd af nødvendigheden og kristnede danerne, fordi datidens vikingesamfund og i særdeleshed det omkringliggende Europa var i forandring. Monumentområdet blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 1994.  
Vi runder dagen af hos Jelling Bryghus med bryggeribesøg, ølsmagning og smørrebrød. Her får vi bl.a. fortællinger om Gnyble, Jernbyrd og mælkebøtter. Det er muligt at vandre hjem til højskolen igen (ca 4,5 km). Der er også mulighed for at køre i bus.  
18.30: forventet hjemkomst 
Friaften: Vi holder fri. Her kan du læse en bog og tage et hvil, hvis du har behov. Der er også mulighed for biografhygge, med film på storskærm. 

Torsdag     
8.30-9.00: Morgensamling 
9.15-11.15: Michael Bach Henriksen: USA og vesten: En verdensorden i forandring?: Siden USA’s grundlæggelse har amerikanerne ønsket at lægge afstand til Europa. Udvandrerlandet USA skulle være alt det, Europa ikke var. Men på en række politiske, religiøse og kulturelle parametre ændrer det sig nu. Med Donald Trump i Det Hvide Hus bliver USA mindre exceptionelt og mere som os. Er det godt eller skidt? Foredraget lægger op til debat efter en kulturhistorisk gennemgang.  
13.00-14.45: Emma Gad – gider vi?: Vandrende samtalesalon v/ Charlotte Zeberg. Vi bliver – forhåbentlig – klogere på takt og tone, når vi dykker ned i Emma Gads kendte værk fra starten af forrige århundrede.  
15.00: Festforberedelser v/ Charlotte Zeberg: Vi gør os klar til en festlig aften. I fællesskab afgør vi, hvilke af Emma Gads gode råd om takt og tone, der skal med til bords 😊    

 

Fredag 
9.00-11.00: Michael Johannes Koch: Robotterne kommer – og det er en god ting: ”Robotterne kommer og stjæler vores arbejdspladser”, sådan har det længe lydt i takt med den stigende automatisering af flere arbejdsfunktioner. Det er da også delvis rigtigt, hvis man altså nøjes med at se helt overordnet på det og over en kort periode. Bevæger man sig længere ned i lagene, tegner der sig imidlertid et langt mere nuanceret billede – og det er netop det billede, Michael taler om i dag: Hvor er arbejdsmarkedet på vej hen med automatisering og robotteknologi, og hvorfor er det en god ting, der medfører vækst og øget velstand med sig? Myten om, at robotter stjæler vores arbejdspladser, den holder altså ikke. Men det er vigtigt at have en stor fleksibilitet på arbejdsmarkedet, hvor det er muligt at flytte mellem job og finde nye måder at arbejde på. 
11.10-11.45: Ugeafslutning og fælles afsked v/ kursusleder Charlotte Zeberg. Vi runder ugen af og siger farvel og tak for denne gang. 
12.00: Frokost 
Farvel og tak for denne gang. 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. Ca. 21 er der aftenkaffe.  

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.  

 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.250 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d.27. februar – Fredag d. 3. marts 2023 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.