Verden og mig i forandring

Mandag 1. – fredag 5. marts 2021 

Det handler om at erkende, at verden forandrer sig, om modet til at bevæge sig med (og mod), om at møde udfordringer med åbenhed og nysgerrighed, men også om at forstå hvor vi kommer fra for at kunne tage det bedste med videre. 

TILMELD DIG HER

Mød psykologen, IT- nørden, naturvejlederen, religionshistorikeren og life-coachen. Mærk naturen i forandring i Brandbjerg Sønderskov og tag på tur til Kongernes Jelling med fokus på et samfund og en tro i forandring. Nøgleordene er identitet, livskvalitet og betydning. Det handler om at turde bevæge sig, om at turde møde udfordringer med åbenhed og nysgerrighed, men også om at forstå hvor vi kommer fra for at kunne tage det bedste med videre. 

Medvirkende:  

  • Anja Nielsen: Personlig træner, ernæringsekspert, foredragsholder. Anja har en fortid som idrætsudøver på højt plan. Først som voltige rytter, hvor hun er 9 x dansk mester, 3 gange nordisk mester og vinder af verdensranglisten for kvinder. Senere har hun dyrket fitness på konkurrenceplan, hvor hun to gange har vundet titlen som Miss Fitness. Anja har desuden besteget Kilimanjaro, som er verdens højeste fritstående bjerg. 
  • Karim Pedersen: Højskolelærer på Brandbjerg Højskole  
  • Mikael Rothstein: Mag.art. og Ph.d. i sammenlignende religionshistorie og ansat som lektor ved Syddansk Universitet (SDU). Tillige forskningsprofessor ved Museum Lolland-Falster. Gennem de seneste 15 år har Mikael især studeret religion blandt nomadiske jæger-samlere på Borneo, og nu er han optaget af at rekonstruere stenalderens religionshistorie i Danmark. En anden af hans interesser er de nye religioner og religiøse bevægelser, f.eks. Scientology, som han har studeret i 30 år. Han har skrevet og redigeret en lang række bøger. Omkring nytår 2020/2021 udkommer hans næste bog: Næsehornsfuglen skriger! Hovedjagt og kraniekult (U Press), der handler om sære forestillinger og ritualer i det centrale Borneo. 
  • Niels Viborg, Psykolog  
  • Allan Høier: Er først og fremmest visesanger med speciale i det dansk-svenske repertoire – men også entertainer. Han har medvirket i en lang række forestillinger for Teatret OPtimis og lavet adskillige roste vise-CD’er. Er desuden kulturentreprenør og administrator både hos OPtimis og i andre sammenhænge. 

Prisen inkluderer:

Prisen inkluderer:
· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Anja Nielsen: At bryde mønstre  
· Niels Viborg: Hvorfor tager nogle mennesker forandringer som en udfordring, mens andre frygter dem? 
· Mikael Rothstein: Religion i evig forandring
· Karim Petersen: Hong Kong – Det nye Berlin? På grænsen mellem øst og vest

 
Andre oplevelser: 
· Morgensamlinger 
· Musiske indslag 
· Vandretur i Grejsdalen og Brandbjerg Sønderskov 
· Udflugt til Kongernes Jelling 
· Cabaret: Om Emma Gad og gode manerer – før og nu 
 

 

KURSUSPROGRAM

Mandag 1. marts 
13.00: Velkomst og rundvisningHvem er vi? Hvad skal vi? Introduktion til ugen og rundvisning på højskolen.  
15.00-17.15: Anja Nielsen: At bryde mønstre: Med udgangspunkt i den enkelte og vores vaner fortæller Anja med humor og humør om, hvordan vi med enkle greb og fokuseret opmærksomhed kan få nye og bedre vaner i vores liv. 
19.30-21.00: Kom godt i gang: Vi lærer hinanden lidt bedre at kende og starter ugen med en hyggelig aften sammen.    
21.00 Aftenhygge 

Tirsdag 2. marts 
8.30-9.15: Morgensamling   
9.30: Niels Viborg: Hvorfor tager nogle mennesker forandringer som en udfordring, mens andre frygter dem?  Med udgangspunkt i psykologien hjælper Niels Viborg os til at kigge indad og blive klogere på os selv og vores tilgang til udfordringer, en hverdag i forandring, og de mennesker vi møder. Dagen igennem bliver vi provokeret, inspireret og klogere på os selv. Niels krydrer sine foredrag med fortællinger og eksempler fra det virkelige liv og en god portion humor.   
13.00-15.00: Fortsættelse af formiddagens program v Niels Viborg   
16.30-19.30: Stillevandring: Gåtur i Brandbjerg Sønderskov og Grejsdalen: Naturen i forandring. Men naturen er også – til dels – den samme. Vi oplever den urørte natur i Brandbjerg sønderskov: Vi nyder naturens gang og uforanderlighed på en dejlig gåtur og nyder den friske luft. Bemærk, at vi går i den svindende eftermiddagssol. Den sidste del af vandreturen vil inde i skoven opleves mørk. Du er velkommen til at medbringe en lommelygte (men behøver ikke). Medbring gerne praktiske sko, der kan tåle lidt mudder. Vi slutter ved bålet.  
21.00 Aftenhygge  

Onsdag 3. marts  
8.30-10.45: Mikael RothsteinReligion i evig forandring: Religion er altid i forandring. Selv ting, der er meget gamle og virker uforanderlige, er i bevægelse. Det gælder også for religion i vores eget samfund, hvor et væld af forskellige religioner myldrer ind og ud mellem hinanden. Det er svært at sætte et præcist tal på, men der er tale om over hundrede religioner og religiøse bevægelser. Denne mangfoldighed er af nyere dato, men selv da der var færre religioner i omløb, var forskelligheden og de løbende forandringer til at få øje på. Foredraget tegner en skitse af Danmarks religionshistorie fra de tidligste tider til i dag, og stiller samtidig spørgsmålet: Hvorfor producerer mennesker religion? Hvordan gør de det? Og med hvilke konsekvenser? 
11.30-16.00: Udflugt til Jelling: Vi vandrer sammen til Jelling ad den smukke Grejsdalssti (ca. 5 km, der er mulighed for at køre), hvor vi får en rundvisning på Kongernes Jelling. Den danske nation blev født og skabt i Jelling. Harald Blåtand skabte monumenterne i Jelling for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige. Monumenterne og Kongernes Jelling har enorm betydning – her optræder navnet Danmark for første gang, og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark. Vi ser på – og får den fantastiske fortælling om – Harald Blåtands værk, denne dag med fokus på den geopolitiske og religiøse udvikling, som kendetegnede Haralds samtid, og vi ser på, hvordan han på klogeste vis gjorde en dyd af nødvendigheden og kristnede danerne, fordi datidens vikingesamfund og i særdeleshed det omkringliggende Europa var i forandring. Monumentområdet blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 1994.  
16.00: Forventet hjemkomst   
19.00 Friaften  
21.00 Aftenhygge  

Torsdag 4. marts    
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.30: Karim Petersen: Hong Kong – Det nye Berlin?: På grænsen mellem øst og vest. I 2019 gik op mod to millioner borgere på gaden i Hong Kong for at demonstrere for frihed og demokrati. Den tidligere kronkoloni er garanteret særstatus frem til 2047 – men mange frygter, at frihedsrettighederne allerede er ved at forsvinde. I 2019 blev Hong Kong ramt af voldsomme gadekampe mellem politi og demonstranter, og både regeringsbygninger og universiteter blev besat. Nu har Kina indført en ny sikkerhedslov, der forbyder alle forsøg på oprør eller løsrivelse. Betyder det enden for demokratibevægelsen, eller kan Hong Kong tværtimod vise vejen for Kina? Vi ser nærmere på brændpunktet mellem øst og vest, som bliver omtalt som ”det nye Berlin”.  
13.00-15.00Allan Høier: Emma Gads takt og tone:  Et cabaret-foredrag om den bog alle har en mening om uden at have læst den…. Begreberne ”Emma Gad” og ”Takt og Tone” er en del af vores kultur, og noget vi alle refererer til. Allan Høier giver os et indblik i bogen og mennesket bag – på en humoristisk, musikalsk og litterært-underholdende måde. Danskerne er kendt for at være noget nær verdens mest uhøflige folkefærd – og debatklimaet på de sociale medier sætter helt nye standarder i den henseende – Måske kan Gad og forestillingen være med til, at vi (igen) behandler hinanden lidt mere høfligt og hjertefuldt?   
16.00: Festforberedelser: Nu klogere på Emma Gad gør vi os klar til en festlig aften. I fællesskab afgør vi, om Emma Gads manerer og gode råd skal med til bords 😊  (Emma Gad – gider vi?) 

Fredag 5. marts    
9.00-11.00: Foredrag om Nye fagre verden: It og teknologi – nærmere info følger 
11.10-11.45: Ugeafslutning og fælles afsked 
11.45 – Frokost 
Farvel og tak  

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. Ca. 21 er der aftenkaffe.  

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.  

 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 1. – fredag 5. marts 2021 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.