Verden og mig i forandring

Mandag 7. – fredag 11. december 2020 

Nøgleordene er identitet, livskvalitet og betydning, når vi zoomer ind på en verden i forandring, både fra det personlige, det lokale og det globale perspektiv. 

TILMELD DIG HER

Mandag 7. – fredag 11. december 2020 

Nøgleordene er identitet, livskvalitet og betydning, når vi zoomer ind på en verden i forandring, både fra det personlige, det lokale og det globale perspektiv.  

Vi kigger på en verden i forandring både fra det personlige, det lokale og det globale perspektiv. Mød psykologen, IT- nørden, naturvejlederen og life-coachen. Mærk naturen i forandring i Brandbjerg Sønderskov og tag på tur til både Vejle Kunstmuseum og Spinderihallerne med fokus på en by i forandring. Nøgleordene er identitet, livskvalitet og betydning. Det handler om at turde bevæge sig, om at turde møde udfordringer med åbenhed og nysgerrighed.   

Medvirkende: 

· Anja Nielsen:  Personlig træner, ernæringsekspert, foredragsholder. Anja har en fortid som idrætsudøver på højt plan. Først som voltige rytter, hvor hun er 9 x dansk mester, 3 gange nordisk mester og vinder af verdensranglisten for kvinder. Senere har hun dyrket fitness på konkurrenceplan, hvor hun to gange har vundet titlen som Miss Fitness. Anja har desuden besteget Kilimanjaro, som er verdens højeste fritstående bjerg. 

· Jesper Theilgaard:   Tidligere tilknyttet TV-Avisen på DR, hvor han har fungeret som tv-meteorolog fra 1990 til 2018. Jesper Theilgaard har derudover skrevet flere bøger om meteorologiske og klima- og vejrmæssige forhold. Jesper Theilgaard modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for bogen Det danske vejr. Jesper Theilgård driver i dag klimaformidling.dk.  

· Karim Pedersen Højskolelærer på Brandbjerg Højskole 

 · Jutta Bojsen-Møller: Gymnasielektor, foredragsholder og forfatter. Jutta brænder for at fortælle den gode historie kombineret med viden om mennesker i deres historiske sammenhæng. Jutta har været højskolelærer og freelance journalist på DR, desuden fast deltager i udsendelsen ’Iben og mødregruppen’ ved Radio24syv i radioens første år.  

· Niels Viborg, Psykolog   

· Søren Tranberg Søren har over 15 års erfaring med robotteknologi og kunstig intelligens, og han har herudover erfaring som erhvervsforsker, foredragsholder, iværksætter, virksomhedsrådgiver og projektleder. 

Prisen inkluderer:

Prisen inkluderer:
· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
·  Anja Nielsen: At bryde mønstre  
· Niels Viborg: Hvorfor tager nogle mennesker forandringer som en udfordring, mens andre frygter dem?  


Andre oplevelser:
· Morgensamlinger 
· Musiske indslag 
· Vandretur i Grejsdalen og Brandbjerg Sønderskov med naturvejleder 
· Udflugt til Kongernes Jelling 
· Workshop om klimaforandringer med Jesper Theilgård

KURSUSPROGRAM

Mandag 
13.00: Velkomst og rundvisning v. kursusleder: Hvem er vi? Hvad skal vi? Introduktion til ugen og rundvisning på højskolen. 
15.00-17.15: Anja Nielsen: At bryde mønstre: Med udgangspunkt i den enkelte og vores vaner fortæller Anja med humor og humør om, hvordan vi med enkle greb og fokuseret opmærksomhed kan få nye og bedre vaner i vores liv 
19.30-21.00: Kom godt i gang: Ugen sættes i i gang med en hyggelig aften sammen.   

Tirsdag  
8.30-9.15: Morgensamling  
9.30: Niels Viborg: Hvorfor tager nogle mennesker forandringer som en udfordring, mens andre frygter dem?  Med udgangspunkt i psykologien hjælper Niels Viborg os til at kigge indad og blive klogere på os selv og vores tilgang til udfordringer, en hverdag i forandring og de mennesker vi møder. Dagen igennem bliver vi provokeret, inspireret og klogere på os selv. Niels krydrer sine foredrag med fortællinger og eksempler fra det virkelige liv og en god portion humor.  
13.00-15.00: Fortsættelse af formiddagens program v Niels Viborg  
15.15-17.00: Gåtur i Brandbjerg Sønderskov og Grejsdalen: Naturen i forandring. På tur i Brandbjergs park og skov: Naturen er som en fabrik, hvor produktionen aldrig lukker ned. Få et indblik i naturens gang på en dejlig gåtur, hvor vi ser på naturens gang og nyder den friske luft.   
19.30- 21.00: Højskoleaften 

Onsdag 
8.45-10.45: Jutta Bojsen-Møller: Jul i det gamle Norden/ julen i Guldaldertidens Danmark: Juleblótet var den største offerfest i løbet af året i det gamle Norden. Festen lå i den mørkeste tid, på det tidspunkt hvor man med det blotte øje kunne se, at dagene blev længere, o. 13. januar. Man spiste og drak og festede sammen med guderne og forfædrene i flere dage. Det var slægtsgilder, sammenskudsgilder med mængder af svinekød, sødgrød og hvedekager, og så drak man stærkt, sødt øl af store drikkehorn. Når ølhornet gik rundt i kredsen, sagde hver enkelt: “Godt år og fred”. I julen herskede fred; det var utænkeligt at føre fejder. Man tog desuden varsler af fremtiden under julefesten, for de gamle nordboer vidste, som alle andre naturfolk, at det er i den hellige fest, fremtiden skabes, og fællesskabet etableres på ny. Med dette som udgangspunkt vil jeg fortælle om julens mange traditionslag: Om juletræ, julemand, nisser, gavegivning osv. Selvfølgelig vil jeg også berøre, hvordan det gik til, at julen blev flyttet fra d.13.januar til d. 25.december – fortællingen om det lille fredsbarn fra Betlehem, som viste sig at være en stærkere konge end Thor.  
11.30-17.00: Udflugt til Jelling: Vi vandrer sammen til Jelling, hvor vi får en rundvisning på Kongernes Jelling. Den danske nation blev født og skabt i Jelling. Harald Blåtand skabte monumenterne i Jelling for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige. Monumenterne og Kongernes Jelling har enorm betydning – her optræder navnet Danmark for første gang, og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark. Vi ser på – og får den fantastiske fortælling om – Harald Blåtands værk, denne dag med fokus på den geopolitiske og religiøse udvikling, som kendetegnede Haralds samtid, og ser på, hvordan han på klogeste vis gjorde dyd af nødvendighed og kristnede danerne, fordi datidens vikingesamfund og i særdeleshed det omkringliggende Europa var i forandring. Monumentområdet blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 1994. 
17.00: Forventet hjemkomst  
19.00 Friaften 

Torsdag   
8.30-9.15: Morgensamling   
9.30-11.30: Karim Petersen: Hong Kong – Det nye Berlin? På grænsen mellem øst og vest. I 2019 gik op mod to millioner borgere på gaden i Hong Kong for at demonstrere for frihed og demokrati. Den tidligere kronkoloni er garanteret særstatus frem til 2047 – men mange frygter, at frihedsrettighederne allerede er ved at forsvinde. I 2019 blev Hong Kong ramt af voldsomme gadekampe mellem politi og demonstranter, og både regeringsbygninger og universiteter blev besat. Nu har Kina indført en ny sikkerhedslov, der forbyder alle forsøg på oprør eller løsrivelse. Betyder det enden for demokratibevægelsen, eller kan Hong Kong tværtimod vise vejen for Kina? Vi ser nærmere på brændpunktet mellem øst og vest, som bliver omtalt som ”det nye Berlin”. 
13.00-15.00: Jesper Theilgård: Vores klima: Hvad sker der med vejret både her i Danmark og i udlandet?  Spørgsmålene er mange, og Jesper giver os svar på de fleste. Foredraget giver et indblik i den komplicerede debat om klimaets tilstand – men også en fortælling om de muligheder, forandringerne giver. 
16.30: Festforberedelser v Kursusvært  

  

Fredag   
9.00-11.00: Søren Tranberg: Den elektroniske hjerne. Kunstig intelligens og robotter kommer i de næste år til at vende op og ned på organisationer og samfundsstrukturer over hele verden. Mange jobfunktioner og virksomheder vil forsvinde – og nye opstå. En eksponentiel stigning i regnekraft og data, kombineret med kraftigt faldende priser på elektronik, gør, at ny æra indenfor kunstig intelligens står for døren. Søren giver os et indblik i, hvordan der på den ene side åbner sig nye muligheder med robotter og kunstig intelligens, mens der på den anden side også er en række problemer og dilemmaer tilknyttet anvendelsen af den type teknologi. 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. Ca. 21 er der aftenkaffe. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 700 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 7. – fredag 11. december 2020 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.