Verden og mig i forandring

Mandag 30. august – fredag 3. september 2021 

Nøgleordene er identitet, livskvalitet og betydning, når vi zoomer ind på en verden i forandring, både fra det personlige, det lokale og det globale perspektiv. 

Tilmeld dig her

Mandag 30. august – fredag 3. september 2021 

Det handler om at erkende, at verden forandrer sig, om modet til at bevæge sig med (og imod), om at møde udfordringer med åbenhed og nysgerrighed, men også om at forstå hvor vi kommer fra for at kunne tage det bedste med videre. 

Mød psykologen, IT- nørden, religionshistorikeren, journalisten og life-coachen. Mærk naturen i forandring i Brandbjerg Sønderskov og tag på tur til Kongernes Jelling med fokus på et samfund og en tro i forandring. Nøgleordene er identitet, livskvalitet og betydning. Det handler om at turde bevæge sig, om at turde møde udfordringer med åbenhed og nysgerrighed, men også om at forstå hvor vi kommer fra for at kunne tage det bedste med videre. 

Medvirkende:  

  • Anja Nielsen: Personlig træner, ernæringsekspert, foredragsholder. Anja har en fortid som idrætsudøver på højt plan. Først som voltige rytter, hvor hun er 9 x dansk mester, 3 gange nordisk mester og vinder af verdensranglisten for kvinder. Senere har hun dyrket fitness på konkurrenceplan, hvor hun to gange har vundet titlen som Miss Fitness. Anja har desuden besteget Kilimanjaro, som er verdens højeste fritstående bjerg. 
  • Mikael Rothstein:Mag.art. og Ph.d. i sammenlignende religionshistorie og ansat som lektor ved Syddansk Universitet (SDU). Tillige forskningsprofessor ved Museum Lolland-Falster. Gennem de seneste 15 år har Mikael især studeret religion blandt nomadiske jæger-samlere på Borneo, og nu er han optaget af at rekonstruere stenalderens religionshistorie i Danmark. En anden af hans interesser er de nye religioner og religiøse bevægelser, f.eks. Scientology, som han har studeret i 30 år. Han har skrevet og redigeret en lang række bøger. Omkring nytår 2020/2021 udkommer hans næste bog: Næsehornsfuglen skriger! Hovedjagt og kraniekult (U Press), der handler om sære forestillinger og ritualer i det centrale Borneo. 
  • Niels Viborg, Psykolog   
  • Steen Ole Hedelund Jørgensen. Forfatter, Journalist på bl.a. reporter påTV-Avisen, leder og redaktør i DR´s Provinsafdeling i Aarhus. Fra 1991 til i dag freelancejournalist i bl.a. TV-2 og Danmarks Radio, samt underviser, forfatter, foredragsholder og udvikler af kurser inden for temaer som medier, politik og samfund. I dag leder i foredrags- og forlagsvirksomheden Forum Humanum. 

Prisen inkluderer:

Prisen inkluderer:
· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Anja Nielsen: At bryde mønstre
· Niels Viborg: Hvorfor tager nogle mennesker forandringer som en udfordring, mens andre frygter dem?
· Søren Tranberg: Den elektroniske hjerne
· Steen Ole Hedelund Jørgensen: Intethedens brigade -om medier, magt og manipulationer

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Musiske indslag
· QuizAften
· Vandretur i Grejsdalen og Brandbjerg Sønderskov

KURSUSPROGRAM

Mandag  
13.00: Velkomst og rundvisning: Hvem er vi? Hvad skal vi? Introduktion til ugen og rundvisning på højskolen.  
15.00-17.15: Anja Nielsen: At bryde mønstre: Med udgangspunkt i den enkelte og vores vaner fortæller Anja med humor og humør om, hvordan vi med enkle greb og fokuseret opmærksomhed kan få nye og bedre vaner i vores liv. 
19.00-20.30: Kom godt i gang: Vi lærer hinanden lidt bedre at kende og starter ugen med en hyggelig aften sammen.   
21.00 Aftenhygge 

Tirsdag  
8.30-9.15: Morgensamling   
9.30: Niels Viborg: Hvorfor tager nogle mennesker forandringer som en udfordring, mens andre frygter dem?  Med udgangspunkt i psykologien hjælper Niels Viborg os til at kigge indad og blive klogere på os selv og vores tilgang til udfordringer, en hverdag i forandring, og de mennesker vi møder. Dagen igennem bliver vi provokeret, inspireret og klogere på os selv. Niels krydrer sine foredrag med fortællinger og eksempler fra det virkelige liv og en god portion humor.   
13.00-15.00: Fortsættelse af formiddagens program v Niels Viborg   
16.30- ca. 19.30: Stillevandring: Gåtur i Brandbjerg Sønderskov og Grejsdalen: Naturen i forandring. Men naturen er også – til dels – den samme. Vi oplever den urørte natur i Brandbjerg sønderskov: Vi nyder naturens gang og uforanderlighed på en dejlig gåtur og nyder den friske luft. Bemærk, at vi går i den svindende eftermiddagssol. Den sidste del af vandreturen vil inde i skoven opleves mørk. Medbring praktiske sko, der kan tåle lidt mudder/vand (eller tørre strømper). Vi slutter ved bålet, hvor vi laver aftensmad sammen.  
Herefter Aftenhygge  

Onsdag  
8.30-10.45: Mikael Rothstein: Religion i evig forandring: Religion er altid i forandring. Selv ting, der er meget gamle og virker uforanderlige, er i bevægelse. Det gælder også for religion i vores eget samfund, hvor et væld af forskellige religioner myldrer ind og ud mellem hinanden. Det er svært at sætte et præcist tal på, men der er tale om over hundrede religioner og religiøse bevægelser. Denne mangfoldighed er af nyere dato, men selv da der var færre religioner i omløb, var forskelligheden og de løbende forandringer til at få øje på. Foredraget tegner en skitse af Danmarks religionshistorie fra de tidligste tider til i dag, og stiller samtidig spørgsmålet: Hvorfor producerer mennesker religion? Hvordan gør de det? Og med hvilke konsekvenser?
11.30-16.00: Udflugt til Jelling: Vi vandrer sammen til Jelling, første del er ad den smukke Grejsdalssti (vi går ca. 5 km, der er mulighed for at køre i egne biler – der arrangeres fælleskørsel v. behov), hvor vi får en rundvisning på Kongernes Jelling. Den danske nation blev født og skabt i Jelling. Harald Blåtand skabte monumenterne i Jelling for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige. Monumenterne og Kongernes Jelling har enorm betydning – her optræder navnet Danmark for første gang, og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark. Vi ser på – og får den fantastiske fortælling om – Harald Blåtands værk, denne dag med fokus på den geopolitiske og religiøse udvikling, som kendetegnede Haralds samtid, og vi ser på, hvordan han på klogeste vis gjorde en dyd af nødvendigheden og kristnede danerne, fordi datidens vikingesamfund og i særdeleshed det omkringliggende Europa var i forandring. Monumentområdet blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 1994.  
16.00: Forventet hjemkomst   
19.00 Quizaften 
21.00 Aftenhygge 

Torsdag     
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.30: Identitetspolitik føder krænkelseskulturen: Steen Ole Hedelund Jørgensen: Hvad nationalkonservatismen er for det yderste højre, er identitetspolitikken for venstrefløjen. Begge dele er farlige for sammenhængskraften i vores samfund.    
Identitetspolitik er venstrefløjens varemærke. Identitetspolitik er kategorisk og ekskluderende. Identitetspolitik er polariserende og arbejder i en sort-hvid kontekst, der udelukker alle, der ikke underlægger sig den identitetspolitiske linje. I yderste konsekvens er flere identitetspolitiske grupperinger på venstrefløjen revolutionære og arbejder på et opgør mod samfundets gældende normer. Det ser vi bl.a. i krænkelseskulturen, der fødes af identitetspolitik og venstrefløjens paroler.   
13.15- ca. 15.00: Samtalesalon v. kursusleder.  
16.00: Festforberedelser:  
18.30: Festaften 

Fredag    
9.00-11.00: Søren Tranberg: Den elektroniske hjerne. Kunstig intelligens og robotter kommer i de næste år til at vende op og ned på organisationer og samfundsstrukturer over hele verden. Mange jobfunktioner og virksomheder vil forsvinde – og nye opstå. En eksponentiel stigning i regnekraft og data, kombineret med kraftigt faldende priser på elektronik gør, at ny æra indenfor kunstig intelligens står for døren. Søren giver os et indblik i, hvordan der på den ene side åbner sig nye muligheder med robotter og kunstig intelligens, mens der på den anden side også er en række problemer og dilemmaer tilknyttet anvendelsen af den type teknologi. 
11.10-11.45: Ugeafslutning og fælles afsked 
Ca. 11.45 – Frokost 
Farvel og tak 

 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. Ca. 21 er der aftenkaffe.  

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.  

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 30. august – fredag 3. september 2021 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.