Vidunderlige verdensarv

Mandag 2. – søndag 8. september 2019 (UGE 36)
I løbet af ugen besøges 3 af landets nye formidlingscentre.
Rabat for medlemmer af Ældresagen: 250 kr.

TILMELD DIG HER

Alle pladser på kurset er optaget og vi har oprettet en venteliste 🙂 

I Danmark er syv steder med på listen over UNESCO Verdensarv. Tre af dem ligger tæt på Brandbjerg Højskole ved Jelling, og derfor byder vi på en Verdensarv-højskoleuge i dejlige omgivelser, med sang, oplevelser og godt samvær, krydret med indlæg fra specialister og spændende fortællere.

I løbet af ugen besøges 3 af landets nye formidlingscentre, og der bydes på honningkager, guidet tur og foredrag i den smukke og spændende by Christiansfeld – verdensarv siden 2015.

I Kongernes Jelling – verdensarv siden 1994 – er der guidet tur på det store monument med skibssætning, gravhøje, runesten og kæmpepalisade. Derefter besøges formidlingscenter ”Kongernes Jelling”, hvor man kan fordybe sig i vikingetiden og historien om Jellingmonumentet – en historie der fortløbende revideres i takt med ny viden fra udgravning og forskning. Dén fortælling får vi i et af foredragene på højskolen.

Nationalpark Vadehavet – verdensarv siden 2014 – kendt for sine velsmagende østers byder på to attraktioner: Vadehavscentret (åbnet februar 2017) og Tirpitz (åbnet juni 2017).

På Vadehavscentret formidles Vadehavets natur- og kulturhistorie. På Tirpitz kan man – i tegnestuen BIGs fantastiske bygning – opleve Ravmuseum, fortællingen om turisme langs Vestkysten og hovedfortællingen om nazisternes befæstning af hele den jyske vestkyst. Også herfra vil vi invitere spændende oplægsholdere på besøg hjemme på Højskolen.

Undervejs indsnuser vi havluft fra både Vadehavet og Vesterhavet – og gør ophold i Ribe, Nordens ældste by.

Velkommen til en rigtig højskoleuge med masser af ny viden, samvær og oplevelser.

Øvrige medvirkende er alle specialister: Museumsinspektører, naturvejledere og professionelle guider med et indgående kendskab til emnet og de steder, vi skal besøge.

Kursusvært: Tidl. museumsformidler, højskolelærer Annemarie Kruuse, der har beskæftiget sig med emnet gennem hele sin karriere, og stået i spidsen for kurset siden 2008.

Medvirkende:
Adam Bak: Museumsinspektør , Kongernes Jelling
John V. Jensen: Museumsinspektør , Vardemuseerne
Højskolens veloplagte medarbejdere

 

 

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Adam Bak: Verdensarvsteder i                Danmark og Verden
· John V. Jensen: Nachspiel – Blåvand i    månederne efter 2. Verdenskrig

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Sangaften
· Vandring i herregårdslandskabet med    naturvejleder

 

KURSUSPROGRAM

Mandag d. 2. september
11.00: Ankomst og indkvartering
13.30: Velkomst, introduktion til kurset og rundvisning på skolen og i parken
15.00: Introduktion til ugens emne v. museumsinspektør Adam Bak, Kongernes Jelling: ”Fra attraktion til Verdensarv”. Hvad er Verdensarv? Hvordan får en lokalitet prædikatet? Hvilke forpligtelser følger med? Hvad får lokalsamfundet ud af det? Verdensarvsteder i Danmark og Verden.
19.30: “Så syng da Danmark”: Vi vil blive introduceret til nye og gamle sange i højskolesangbogen. Vi skal synge en masse højskolesange og høre om baggrunden for dem.
21.00: Aftenkaffe

Tirsdag d. 3. september
9.00-9.45: Morgensamling
10.00: 
Busafgang mod to danske Verdensarvsteder.
Først besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret rundvisning på monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpe skibssætning og den smukt restaurerede kirke. Et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før.
Efter en flot tur gennem Vejle Ådal, spises den medbragte frokost i ”Tørskind Grusgrav” med Robert Jacobsens monumentale landskabsskulpturer.
Turen rundes af med guidet rundvisning i Christiansfeld, der blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2015. Til kaffen serveres selvfølgelig ægte Christiansfelder honningkage
19.30: Højskoleaften
21.00: Aftenkaffe

Onsdag d. 4. september
9.00: Afgang med bus til Verdenarv Vadehavets nordlige del: Turen går til det nyåbnede ”Tirpitz”. En totaloplevelse, hvor bygninger, historie og natur går op i en helhed.
Indenfor kan man opleve historien om ”Vestvolden” fra 2. Verdenskrig, Vestkystens historie gennem 12.000 år og en fascinerende udstilling om rav. Det hele rummes i et prisbelønnet bygningsværk af arkitekt Bjarke Ingels og tegnestuen BIG.
Efter en hyggelig picnic med medbragt frokost, fortsætter turen til halvøen Skallingen, hvor naturvejlederen guider en tur i det betagende landskab mellem Ho Bugt og Vesterhavet. OBS – hvis vejret forhindrer turen til Skallingen, besøges ”Museum Frello” i Varde – en helt særlig kunstoplevelse.

21.00: Aftenkaffe

Torsdag d. 5. september
9.00-9.30: Morgensamling
9.30: Opfølgning på onsdagens tur v. museumsinspektør John V. Jensen, Vardemuseerne, ”Nachspiel – Blåvand i månederne efter 2. Verdenskrig”
: Omkring den idylliske badeby Blåvand ved Vesterhavet, fandt to af de mest dramatiske kapitler i efterkrigstidens Danmark sted.
36.000 tyske flygtninge boede i flygtningelejren ved Oksbøl, og 72.000 miner skulle fjernes fra halvøen Skallingen ved Ho Bugt. Begge dele har skabt grobund for diskussioner om hvorvidt Danmark gjorde sig skyldig i krigsforbrydelser.
Derfor belyses temaerne af en historiker med indgående kendskab til emnet, så kursisterne selv kan danne sig et indtryk af begivenhederne, inden eftermiddagens film og morgendagens besøg i områderne.

14.00: ”Under Sandet”. Den Oscarnominerede film om minerydningen på Skallingen efter 2. Verdenskrig: Ud over den dramatiske handling indeholder filmen nogle meget smukke optagelser af landskabet i den nordligste del af Verdensarv (og Nationalpark) Vadehavet.
19.30: Fælles aftentur i parken eller filmaften.
21.00: Aftenkaffe

Fredag d. 6. september
9.00: Afgang med bus mod Verdensarv Vadehavets sydlige del: Første stop er Nordens ældste by Ribe, hvor kursisterne får mulighed for at udforske byen på egen hånd, shoppe eller blot finde en hyggelig plet, hvor det myldrende folkeliv kan betragtes.

Man kan på egen hånd besøge Vikingemuseet, Kunstmuseet eller Domkirken, der alle ligger inden for rimelig gåafstand fra bussens holdeplads.

Efter frokost kører vi mod vest, til kanten af Vadehavet, hvor vi drikker medbragt kaffe.

Derefter bliver holdet vist rundt i det nye Vadehavscenter, i arkitekt Dorthe Mandrups helt enestående arkitektur, hvor tagrøret anvendes både på facade, tag og undertag. I udstillingen ”Trækfuglenes Vadehav” har arkitekt Johan Carlson, med sit helt gennemførte design på en poetisk, æstetisk og moderne måde, lavet en udstilling, der med stor indlevelse viser Vadehavet og trækfuglene.

Her er oplevelser, der på smittende måde inddrager centrets gæster – både unge og ældre – i Vadehavets forunderlige verden.
21.00: Aftenkaffe

Lørdag d. 7. september
9.00 – 9.45: Morgensamling
10.00: Vandring med naturvejleder i det betagende herregårdslandskab på randen af Grejsdalen.
14.00 – 16.00: ”Vikingerne kommer”: I verdensarv ”Kongernes Jelling” vandrede vores forfædre rundt for 1000 år siden. Men hvordan så de ud? Vi får et bud på en vikings påklædning fra inderst til yderst; med mulighed for at få de spændende genstande i hånden til nærmere undersøgelse.
20.00: ”Musik i Verdensarven” v. koncertpianist og højskolelærer Mats Rudklint
22.00: Aftenkaffe

Søndag d. 8. september
8.30: Pakning og udtjekning
9.00 – 9.45: Morgensamling
10.00: Afrejse – tak for denne gang

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  600 kr.

Kurset foregår i dagene
Mandag 2. – søndag 8. september 2019 (UGE 36)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 10.00

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.